Sekcja aktualizacji problemów w programie CATIA

Witam

Mam problem z realizacją przekroju w mechanizmie.

Po utworzeniu mojej sekcji wygląda na to, że jest tam kawałek, który nie pojawia się w sekcji. Oto zdjęcie mojego mechanizmu:

Może to dlatego, że nadużywam narzędzia sekcji. Czy masz pomysł, wiedząc, że aktualizuję swoją sekcję?

Zazwyczaj tworzę swój przekrój za pomocą opcji "Wielokrotny wybór położenia" i wybieram powierzchnie referencyjne.

Tym razem chciałbym stworzyć swoją sekcję, wybierając z jednej strony plan xy. Jak mogę to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.

1 polubienie

Witam

Obawiam się, że twój problem z wyświetlaczem to jeden z tajemniczych błędów Catii. Czy próbowałeś odwrócić sekcję lub nieznacznie przesunąć powierzchnię cięcia, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje?

Jeśli chodzi o wykonywanie cięcia w płaszczyźnie XY, jak widać na obrazku, wystarczy sprawdzić oś Z na normalnej linii naprężenia. Opcjonalnie można wybrać pierwsze odniesienie z drugą ikoną od lewej strony (np. oś elementu), a następnie zmienić orientację przekroju wzdłuż osi Z (aby uzyskać cięcie wzdłużne).

2 polubienia

Witam, wygląda to na błąd graficzny. Powinieneś spróbować znaleźć najnowszy sterownik karty graficznej kompatybilny z tą kartą graficzną i tą wersją Catia.

Świetnie, udało mi się z twoją metodą (małe przemieszczenie powierzchni cięcia)

Potrzebuję  kilku wyjaśnień.

Nie wiem, co zrobiłem.

Mogę ukryć/pokazać sekcję głośności. Z drugiej strony nie mogę już ukryć/pokazać wypełnienia wyniku sekcji. Wydaje mi się, że znajduje się w ukrytej przestrzeni (ikona "pokaż ukryte/wyświetlane obiekty") (patrz obrazek poniżej)

1) W jaki sposób mogę uzupełnić wynik sekcji?

2) O Twoim pomyśle "Czy próbowałeś odwrócić sekcję lub lekko przesunąć powierzchnię cięcia, aby sprawdzić, czy problem nadal występuje?", udało mi się to zrobić i zadziałało. Z drugiej strony już nie mogę tego robić. Czy możesz mi powiedzieć, w jaki sposób możemy zobaczyć płaszczyznę przekroju i obrócić ją kątowo względem osi? 

Z góry dziękuję za pomoc.

Aby uzyskać plan przekroju, należy dwukrotnie kliknąć na przekrój w sekcji "aplikacje" drzewa konstrukcyjnego.

Do wypełnienia musi znajdować się w ukrytej przestrzeni. W przeciwnym razie to samo, klikając dwukrotnie na sekcję, zobacz w zakładce "wynik", jeśli nie ma opcji sprawdzenia lub innej.