Problem z modelowaniem

Witam

Od wczoraj muszę stworzyć pracę, ale nie mogę uzyskać dobrego renderingu. Oto rodzaj kawałka, który muszę narysować:

Nie wiem, jak postępować, aby go stworzyć, jeśli ktoś może mieć pomysł, przydatne kursy są powyżej. Biorąc pod uwagę małe przesunięcie, pomyślałem o zrobieniu dwóch zagięć zamiast jednego, ale niemożliwe do łatwego modelowania, nawet z trudem nie mogę uzyskać dobrego wyniku, jeśli masz funkcję lub lepszy pomysł na projekt.

Pozdrowienia.

piece1.pdf

Myślę, że musimy wykorzystać fałdy przejściowe. Istnieje wiele samouczków na ten temat.

1 polubienie

Lub możesz spróbować za pomocą narzędzia do skręcania... Choćby dla występu.

1 polubienie

Korzystam z solidworks 2017 sp5 i nie mogę znaleźć narzędzia do skręcania.

Jeśli chodzi o fałdy przejściowe, których w ogóle nie opanowuję i nie znalazłem żadnych ciekawych tutoriali, w przeciwnym razie musisz być klientem myCADservices. Z tego, co widziałem, trzeba używać splajnów i jest to też coś, czego w ogóle nie opanowuję, wydaje mi się to trochę "abstrakcyjne"

Ups, przepraszam, to narzędzie do gięcia, a w nim jest opcja skręcania...

Cześć @ mandragora

Czy wszystko z tobą w porządku?

Od Ciebie zależy, czy stworzysz neutralne włókno w swoim pomieszczeniu

Aby to zrobić, utwórz linie na płaszczyźnie odsunięcia

i przekształć swoje 2 linie za pomocą szkicu 3D i utwórz linię, która łączy te 2 linie, ustaw odpowiedni kąt

Po utworzeniu profilu

i przeciągnąć, określając skręt o 90°

Tutaj z dłuższymi liniami

ale jeśli chcesz, aby twoje prawa pozostały na tej samej płaszczyźnie

Bagnet musi być zminimalizowany

i tworzenie wyciągnięć prostych dla prostych elementów

Za pomocą narzędzia do skręcania nie zrobisz nic dobrego dla tego rodzaju części

Oto plik, w którym skręt skanowania jest prawie minimalny

@+ ;-)

bayonnette_avec_torsion_90_deg_mandragore_pour_droite_meme_plan1.sldprt
5 polubień

Idealnie, po prostu umieściłem prawą stronę szkicu 3D w linii konstrukcyjnej, co nieco zmniejsza wąs. Dziękuję, że musiałeś o tym pomyśleć z przeciągnięciem skrętu, wciąż mam tyle do nauczenia się "westchnienie".

Z drugiej strony nie da się mieć funkcji blachy czy rozfolderu z tym twistem? Czuję, że warsztat mnie pokocha, gdy podaruję im ten utwór...

Dziękuję GT22 a+

Witaj Mandragora

Przyjeżdżam trochę po walce. :-)

Jest jedna funkcja, która, jak się wydaje, nie jest używana przez nikogo, to funkcja gięcia na części.

Zaletą jest to, że zaczynasz od płaskiej części blaszanej (lub płaskiej blachy, kwadratowej rury itp. i przekręcasz go tak, jak zrobią to kwatery główne warsztatu. Dodatkowo zapobiegnie to ślizganiu się po ścianach podczas przechodzenia przez warsztat :-:-) Dzięki temu możesz częściowo poznać natężenie przepływu, ponieważ twój kawałek nieznacznie skurczy się podczas skręcania. Możesz także zmieniać długość wąsa, tak jak w prawdziwym życiu.

Do zobaczenia

1 polubienie

Dziękujemy za udział zozo.

Właśnie spędziłem 20-30 minut na wypróbowaniu funkcji "flex", moim największym problemem jest umiejscowienie każdego strzału. Nie bierze moich punktów szkicu jako odniesienia, ale przesuwa moje płaszczyzny zgodnie z położeniem trójścianu  funkcji zginania, to trochę ból głowy. Pomimo tego bólu głowy, nadal nie ma możliwości posiadania

Rozłóż ;)

Na razie zamierzam zatrzymać rozwiązanie gt22 i kupić tę część od konkurencji, w warsztacie będzie prościej i bez żadnych bólów głowy 8)

Dziękuję za pomoc, zamieszczam moją ostatnią część ze względu na formę i udowodnienie, że nie tylko używałem tego gt22, ale lubię też pracować!

Tylko małe ulepszenie, zastąpiłem pierwsze trzy szkice szkicem 3D i wymiarowaniem punkt/punkt, aby móc skonfigurować swoje wymiary (wymiarowanie na X/Y/Z, TAB) 

Z poważaniem, Mandragora.

piece_fini.sldprt
3 polubienia

@Zozo

za pomocą narzędzia do gięcia

To nie działa dobrze 

Deformacja krzywych jest zbyt wyraźna jak na mój gust 

Pisałem teksty i nie ma dla mnie jednoznacznego rezultatu

Jedynym solucją, która przejdzie, jest pokręcone zamiatanie

@+;-)

1 polubienie

Witaj Mandragore (i gt22)

Mówisz

[[ Właśnie spędziłem 20-30 minut próbując funkcji "flex", moim największym problemem jest umiejscowienie każdego ujęcia. ]]

Płaszczyzny muszą być ustalone przez punkt na szkicu, te szkice umieszcza się na płaszczyznach, aby móc kontrolować krzywiznę (za pomocą trójścianu).

W narzędziu do gięcia musi być używana funkcja skręcania

Spójrz na mój samouczek, który wkrótce zaktualizuję .

Pozdrowienia

@Zozo

nawet przy optymalizacji położenia płaszczyzn

ponieważ profil neutralnego włókna to bagnet 

Funkcja skręcania nie działa tak, jak powinna

Który z + jest poprzez skręt, włókno zewnętrzne wychodzi poza wyrównanie Z 2 linii

Wypróbuj i obejrzyj

Podjąłem X prób i nie jest to rozstrzygające

Możliwe będzie skręcenie prostej części na płasko poprzez obliczenie rozwiniętej długości bagnetu 

a następnie wykonaj 2 zgięcia

lub użyj deformacji za pomocą nowego szkicu neutralnego włókna

Ale Max pracy na wynik moim skromnym zdaniem godny ubolewania 

to tylko brak opinii 

Jeśli wiesz, jak mi udowodnić, że się mylę, jestem tylko uszami

i chcę zobaczyć efekt ;-)

@+;-)

1 polubienie

Szybko zrobiłem kawałek  z funkcją skręcania.

Ta funkcja nie jest sztuczką, ponieważ pozwala mieć pokój tak, jak w rzeczywistości.
Zauważysz, że często mówię "jak w prawdziwym życiu", ponieważ doświadczenie z warsztatów i analiza pękania ruin pozwala Ci dowiedzieć się wiele o materiale i jego reakcjach na naprężenia.

Musisz uważać na CAD, nawet jeśli korzystasz z metody oceny znajomych gt22.

Rzeczywiście, zależy to od tego, jak część jest wykonana w warsztacie, na przykład z dwiema stałymi szczękami w zacisku, ponieważ w tym przypadku nie ma poślizgu jednego z końców w zacisku. Z drugiej strony, powszechnie stosowana przez ślusarza, jest to część zamocowana w imadle, a druga w świetle, które obraca się w ruchu obrotowym Odległość między imadłem a światłem jest stała, ale część może przesuwać się w kierunku osiowym w świetle. To drugie rozwiązanie mniej męczy materiał podczas skręcania, ponieważ materiał jest akompaniowany, a grubość jest bardziej stała wzdłuż profilu. Z NC to znowu coś innego.

Podsumowując, o ile to, co wybrał, pasuje Mandragore to Yay : -)

PS: mały obrazek pokazujący, co można osiągnąć dzięki dobrze wykorzystanej funkcji gięcia :-) :-).

helice_2018-06-06_14h13_58.png

@Zozo

Zmieniono Twoją odpowiedź 

Moja odpowiedź na pańską odpowiedź nie znajduje już swojego miejsca tak, jak powinna

Nie zapominaj również, że jest torsja + bagnet 

więc twój obraz nie odpowiada żądanej części 

@+

@gt22 nie zmienił swojej odpowiedzi, ale musiał zacząć pisać przed Twoją wiadomością i tak wygląda przed, tylko tendencyjny znacznik czasu Lynkoa ;)

Z funkcją skręcania, w jakim przypadku jesteś w zozo? Dwa zgryzy stałe czy stałe + lekkie? 

Moim zdaniem ta funkcja jest bardziej sprawiedliwa, gdy pozostajesz liniowy, ale z moim bagnetem jest bardziej skomplikowana, por. uwaga gt22.

Wracając do twojej pierwszej odpowiedzi, umieściłem swoje plany na punktach mojego szkicu, po prostu punkty przejścia prosta/splajn na tym samym szkicu, z którego być może wynika problem. Ale drugi samolot nigdy nie miał właściwej pozycji, mimo wyboru punktu, zawsze się przesuwał.

Właśnie ponownie spróbowałem funkcji skręcania... Poddaję się, obejrzę twój samouczek później.

@Mandragore jestem w przypadku dwóch stałych bitów.

@gt22 kawałek mandragory jest dość trudny do wykonania w warsztacie, zwłaszcza w zależności od tego, czy jest wykonywany na gorąco, czy na zimno oraz od liczby kroków, aby osiągnąć wynik przy naprzemiennych osiach.

Zgadzam się z tobą co do mojego dzieła, że zrobiłem prostotę, ale miało to pokazać jakość krzywizny.

Jeśli będę miał czas, zrekonstruuję poszczególne etapy faby. Jak mówią młodzi ludzie, tak dla zabawy i przy okazji dla zakresu obróbki skrawaniem.