Problem ze zmianą rodziny części

Witam

do tej pory bez problemu korzystałem z funkcji rodziny części, ale od dzisiaj kiedy edytuję rodzinę części, mogę wprowadzać wartości, ale jak tylko chcę wyjść, bloki SW nie mogę zrobić nic poza Ctrl + Alt + Delete.

Zauważyłem dziś rano, że część utraciła funkcję rodziny części, tj. nadal miałem stare konfiguracje, ale nie mogłem ich już edytować, ponieważ zniknęły.

Przeprowadziłem test z nową częścią i wkładką rodziny części, ale uzyskałem ten sam wynik.

FYI, są to SW2019 i Office 2016

Witam

Czy nie byłoby aktualizacji do Solidworks lub Office?

Cdt

Witaj Sylk, 

Dla solidworks nie według mojej wiedzy i dla excela trudno powiedzieć, dodatkowo właśnie zauważyłem, że excel jest w automatycznym pobieraniu i instalacji, a ja nie jestem fanem automatycznej instalacji.

Czy w przypadku aktualizacji będzie istniała procedura, aby znów działała?

Musiałbyś sprawdzić i zanotować wersję programów, spróbować przywrócić przy wyłączonym połączeniu internetowym, aby móc otworzyć program Excel i wyłączyć automatyczne aktualizacje oraz sprawdzić, czy zmieniły się numery wersji. Następnie spróbuj ponownie zmienić rodzinę części.

Cdt

1 polubienie

Dobry wieczór

Czy możesz zostawić zdjęcie, aby lepiej zrozumieć problem? Komunikat o błędzie

Czy próbowałeś edytować w niezależnym oknie Excela z solidworks?

Jak sprecyzował Sylk, aktualizacja biura może stanowić problem. 

FYI dla dużych rodzin części,  tworzę  za pomocą Excela w solidworks i usuwam tabelę rodziny. Konfiguracje   są przechowywane z tyłu.

Plik jest lżejszy, a przede wszystkim nie zależy od aktualizacji pakietu Office.

Gdy chcę zaktualizować rodzinę, można ją szybko odtworzyć za pomocą tabeli rodziny modelu.

Cdlt powiedział:

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Witam;

Zwróć także uwagę na wersję pakietu Office, napotkaliśmy tego rodzaju problemy w 64-bitowej wersji pakietu Office.

downgrade pod Office w wersji 32 bitowej  + naprawa instalacji solidworks rozwiązał nasze problemy (w większości).

Pamiętaj, że możliwe jest ograniczenie aktualizacji pakietu Office do "Wersji-1" (co miesiąc/co kwartał itp.), skontaktuj się z działem IT.

Pozdrowienia.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Wykonałem przywracanie systemu, aby zrekompensować możliwą aktualizację programu Excel. Udało się

Właśnie musiałem ponownie zainstalować Chrome, ponieważ już się nie uruchamia.

Wszystko znowu działa

Dzięki za wszystko

1 polubienie

Witaj Ccailleaux

To dobra wiadomość.

Pamiętaj, aby oznaczyć sprawę jako rozwiązaną.

Powodzenia.

W tamtym czasie dla mnie powinienem był zaznaczyć "[...] oznacz temat jako rozwiązany, sprawdzając komunikat, który zawiera rozwiązanie problemu". Dziękuję.

Pozdrowienia.