Problem z jakością wygładzania blachy

Dobry wieczór wszystkim,

Narysowałem dzisiaj lej samowyładowczy ( Podstawa okrągła / kwadratowa ) 520x200 ht 150  Ø150 ) z funkcją składania przejścia na solidworks, nie ma souçis, że się rozkłada!

Jedynym problemem jest to, że wygląd części w ogóle nie jest realistyczny, na ekranie widać zakrzywione powierzchnie.

boki leja samowyładowczego, podczas gdy wszystkie linie gięcia powinny być liniami prostymi!!!! Muszę mieć wyciętą prasę

w laserze, ale mam wątpliwości co do dokładności tego! Co myślisz?

Z góry dzięki!

capture.png

Witam!!

Często mam ten problem z fałdami przejściowymi, nie ma zbyt wielu rozwiązań, aby nadać lepszy wygląd wygładzaniu, ale te rozwinięte są dokładne, nie ma problemu!  Małą sztuczką, aby to złagodzić, jest narysowanie wielokąta z wieloma bokami (myślę, że 40 max) zamiast podstawowego okręgu (nie zapomnij umieścić promieni między segmentami). Zrób to samo z o połowę mniejszą liczbą boków wielokątów w rogach kwadratowego szkicu bazowego). W ten sposób symulujesz prawie wszystkie generatory składania!!

4 polubienia

cześć @ Elodie 22

Staraj się nie tworzyć koła, ale linie proste dla tego okręgu

Im więcej masz linii, tym czystsze będziesz, przynajmniej w pokoju ;-)

będziesz miał linie gięcia bliższe prawdzie produkcyjnej (obrabiarka do blachy)

@+ ;-)

2 polubienia

Spotkajmy się @gt22!!

W załączeniu przykład!

sw01.sldprt powiedział:
2 polubienia

To normalne @ David

Dołącz, ponieważ jest to właściwe rozwiązanie

publikuj zrzuty ekranu na tablecie bez SW 

@+ ;-)

Tu!

Dodatkowe pytanie do élodie, czy możemy położyć fałdę na 4 krawędziach kwadratowej podstawy! Nie mogę tego zrobić bez oszukiwania, dodając materiał do mojego DXF dla producenta lasera!!

sw02.png

Nie da się może fazować w łuku

zamiast tego układanie linii prostych i powinno działać

@+ ;-)

Z której wersji SolidWorks korzystasz? Ponieważ w wersji 2014 możliwe jest użycie opcji "złamanej" zamiast "uformowanej" bezpośrednio w funkcji fałd przejściowych

Zgrabny wygląd może być iluzją, jeśli masz aktywowaną perspektywę

Jestem na sw13! Właśnie wypróbowałem metodę @david be3 i @gt22 i to jest nikel!! Możesz nawet zobaczyć linie składania !! Jeszcze raz dziękujemy!
2 polubienia