Problem z realizacją urlopu

Witam

Chcę zrobić rysunek plastikowego pudełka, którego rysunek jest w PJ.

Zrobiłam żeberka, dzięki którym pudełka pasują do siebie na określonej wysokości i chciałabym zrobić liście na te żeberka.

Zostały one wykonane na 4 rogach przez symetrię pierwszego i być może w tym tkwi problem.

Rzeczywiście, zobaczysz, że niektóre święta są źle zrobione lub w ogóle nie są zrobione i nie rozumiem dlaczego.

Wygląda na to, że niektóre żeberka mogą nie być całkowicie "przyklejone" do pudełka.

Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego i jak należało to zrobić?

godet_demi_hauteur.sldprt

Witam @AlainBo26 

Dzieje się tak, ponieważ funkcja Cute extrude5 generuje dla Ciebie wadę. SW może wykonać promień 1 mm lub większy tylko na powierzchni o wysokości 0,1 mm

W rzeczywistości to twój szkic40 jest tym, ale bałagan, ponieważ nie jest połączony z grzbietem "zazębiającego się" żebra wyżej w drzewie tworzenia

Pozdrowienia

defaut_cute_extrude5____2021-07-08_12_43_45-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_godet_demi_hauteur.sldprt.jpg
4 polubienia

Witaj @Julien_E,

Występuje problem z 2. funkcją pliku fazowania "prostokątnego", z niejasnego powodu fazowania nie są pod kątem 45° w stosunku do płaszczyzny części.

Myślę, że twoje problemy biorą się stąd.

Na razie nie mogę zrozumieć, dlaczego fazowania 45° nie są.

Edytowane:
Zrozumiałam, jest trochę skóry!
Problem rozwiązuje się poprzez zmianę fazowania z 9mm x 45° na 9mm x 9mm
po tej modyfikacji musisz sprawdzić znaczenie funkcji "Cut-Extrude5, 6 i 7", które, jak mi się wydaje, były tam po to, aby ukryć nieszczęście

probleme_chanfrein.jpg
4 polubienia

Ok, widzę problemy. Postaram się to poprawić.

Dziękuję Ci 2.

Witam

Tak bym to zrobił.

Pierwsza żyła w osobnym tomie , bez łączenia. Wykonaj wszystkie niezbędne wykończenia (zaokrąglenia, fazowania itp.), a następnie dwie symetrie, ale symetrie bryłowe (brak funkcji). Następnie połącz to wszystko w jeden tom. Na końcu pozostaw u podstawy żył.

To znacznie zmniejsza liczbę funkcji. 

godet_demi_hauteur.sldprt
1 polubienie

Ok, dobrze, nie znałem tej metody, ale jednak funkcja "wytłaczania blokującego" wydaje się nie działać poprawnie.

Próbowałem, "wszystkie ciała", to samo, żebro nie jest wydrążone.

Cdt

Witam

@AlainBo26, widzę, że przeczysz własnej metodologii, (wybierasz wakacje czasem z twarzami, czasem z kreskami?!),

Proponuję przejść filet8 przed filetem7 (czyścik), odtworzyć pozostałe filety w ten sam sposób (i uporządkować) po umieszczeniu paska wznowienia,

---------------------

W przypadku fazowania, które @Pierre zgłoszone przez S i jeśli nie jest możliwe sprawdzenie długości krawędzi (nie w SW18!), konieczne będzie użycie usuwania materiału, 

2 polubienia

@AlainBo26 przepraszam, Alain. Nie widziałem tej pustej funkcji. Po prostu przesuń go po połączeniu ciał stałych. Następnie powtórz to symetrycznie.

1 polubienie

Witam

Po przeprowadzeniu kilku testów, wszystkie problemy wynikają z fazowań wykonanych na początku budowy, ponieważ zastosowanie 45° odbywa się zgodnie z jedną z dwóch ścian, które mają być fazowane, ale na czterech fazach części nie wszystkie są wykonywane zgodnie z tym samym odniesieniem, co w połączeniu z pochyleniem części pod kątem 2°, Powoduje to problem symetrii z 2. funkcji drzewa.

probleme_de_chanfrein.pdf
2 polubienia

Ok, dzięki za tę informację.

1 polubienie