Witam wszystkich, przychodzę dzisiaj do Was ponieważ mam problem z Solidworks (2017 SP3):
Mam część z pewnymi wymiarami sterowanymi równaniami (połączoną z plikiem zewnętrznym)
W tej samej części mam dwa zagięcia krawędzi, które są ustawione tak, aby były równoległe do innych ścian. Kiedy tworzę lub edytuję funkcję, nie ma problemu.
Z drugiej strony, gdy tylko zmienię jeden z moich wymiarów w moim pliku, pojawia się błąd rekonstrukcji "Opcje Tangent Fold i Tangens to Fold są ważne tylko dla kątów zgięcia większych niż 90 stopni"
Nie można potwierdzić błędu za pomocą przycisku odbudowy, z drugiej strony, jeśli edytuję (bez modyfikowania czegokolwiek) funkcje, błędy znikają
Czy kiedykolwiek miałeś taki przypadek lub masz pomysł, jak rozwiązać ten problem?
Dziękuję
Pozdrowienia
Witam
Czy mógłbyś zamieścić zrzut ekranu swojego drzewa budynków, a dokładniej funkcji edycji, której używasz do tworzenia swoich fałd?
1 polubienie
Witam, dziękuję za odpowiedź, oto pierwszy zrzut ekranu
erreur_sw.bmp
1 polubienie
A oto przechwytywanie z parametrami, wiedząc, że dwie fałdy są ustawione w podobny sposób
erreur_sw1.bmp
Czy mógłbyś również opublikować zdjęcie z komunikatem o błędzie i swoją monetą. Dopiero jutro mógłbym pracować nad twoim utworem, bo nie mam pod ręką Sw.
2 polubienia
Witam, dziękuję za zaangażowanie, oto plik
Istnieją zmienne połączone z plikiem zewnętrznym, można je bezpośrednio zastąpić:
- Numer modułu = 1
- Przepustowość = 200
- Długość modułu 1 = 500
- Długość modułu 2 = 300
- Długość modułu 3 = 400
- Wersja kompaktowa = 0
chassis_-_carter_dessous.sldprt
A tu załączone jest okno błędu
Pozdrowienia
erreur_sw2.bmp
Potrzebowałbym również pliku TXT powiązanego z twoją częścią.
1 polubienie
Problem wynika bardziej z nacięcia, najwyraźniej poprzez modyfikację położenia blachy wygiętej przez zagięcie na zewnątrz na twoich 2 warstwach działa.
https://i.imgur.com/x9heLtv.png
Wynik (zdjęcie samochodu sw2018):
https://i.imgur.com/dcVcacR.png
Solidworks często popełnia błędy, gdy dochodzi do skrzyżowania 2 fałd. Albo musisz zrobić to, co ja (przesunięcie składania lub domowe wycięcie z przesunięciem odejścia składania.
2 polubienia
Po prostu aktywuj funkcję wycięcia w swoich fałdach i wybierz prostokąt o współczynniku 0,5 i będzie działać. Zobacz załącznik
capture.jpg
2 polubienia
Witaj sbadenis i dziękuję za odpowiedź, oto co próbowałem po kolei:
- Połóż fałdę na zewnątrz na dwóch fałdach
- Przesuń krawędzie zagięć w "Edytuj profil złożonego arkusza", przesunąłem 2mm z każdej strony dla każdego zagięcia
- Usuń linki z moimi równaniami, aby pozostawić stałe boki
Te 3 rozwiązania działają w rekonstrukcji, ale jeśli edytuję wymiar w poprzednich funkcjach (czy to za pomocą równań, czy ręcznie), błędy pojawiają się ponownie
Dziękuję za odpowiedź ac cobra 427, próbowałem już z różnymi wycięciami, wszystkie działają w rekonstrukcji, ale jeśli wcześniej edytuję jedną z funkcji, błędy pojawiają się ponownie.
Załączam 3-minutowy filmik, abyście mogli zobaczyć generowanie błędu, gdy ponownie edytuję funkcję, nawet bez modyfikowania czegokolwiek
erreur_swv.mp4
1 polubienie
Właśnie dowiedziałem się, dlaczego to nie działa. W swoich funkcjach jako blacha gięta na krawędziach, wymuszasz kąt. Tam, gdzie tuż pod nim jest 90°, mówisz mu, że zagięcie musi być równoległe do przodu. Jeśli usuniesz powierzchnię z kwadratu i umieścisz zewnętrzne wirtualne przecięcie zamiast stycznego zagięcia poniżej wymiaru 8 i 10 mm, będzie dobrze, twoje kąty będą edytowalne.
1 polubienie
Dziękuję bardzo, rzeczywiście to działa! Ponadto pole "Zagięcie styczne" staje się wyszarzone po przywróceniu prostopadłej i równoległej powierzchni