Mam problem z renderowaniem w Photoview 360. Jest to metalowa rama, której części są pomalowane zgodnie z bardzo precyzyjnymi paletami RAL. W tym celu pobrałem odpowiednie wyglądy modów. Kiedy renderuję klatkę w całości, wszystkie te wyglądy są zastępowane bielą, ale jeśli renderuję pojedynczy podzbiór nie ma problemu (patrz załącznik). Myślałem, że to brak pamięci, ale nie wykorzystuje całej pamięci RAM.
Ze swojej strony mam ten problem z przezroczystymi materiałami, które również stają się białe. Ale dzieje się tak tylko wtedy, gdy korzystam z funkcji "Okno podglądu". Jeśli korzystam z funkcji "Final rendering", nie ma już żadnego problemu, zwłaszcza jeśli wybiorę rendering bardzo dobrej jakości.
Rzeczywiście, właśnie ponownie wstawiłem (bez ograniczeń) moje podzbiory do nowego zestawu ogólnego, tak jak właśnie poradził mi Yves, i tam faktycznie mam pozory w renderowaniu (próbowałem w maksymalnym i optymalnym zakresie) bez przechodzenia przez widok kamery. Zamierzam kontynuować testy, przechodząc przez kamerę, a następnie dodając głębię ostrości, aby sprawdzić, czy problem pochodzi stamtąd... Będę Cię informować na bieżąco
Mam też kolor poprzez dodanie aparatu (bez głębi ostrości), a następnie dodanie głębi ostrości. Tak więc problem wynika z mojego podstawowego zgromadzenia ogólnego. Dziwne jest to, że wybiela tylko pobrane skórki modów, a nie podstawowe skórki SW.
Dla Twojej informacji, kompletny zespół składa się z 3063 elementów.
Może to problem ze światłami... Musi być jedno (światło kierunkowe lub inne), które musi być zbyt silne, w wyniku czego światło uniemożliwia zobaczenie kolorów...
Może to być też zbyt silna atmosfera...
Trudno jest zlokalizować dokładny problem bez oglądania zespołu, ale z doświadczenia powiedziałbym, że jest to światło otoczenia, które umieszcza pasmo...
Yves, wątpię, że problem wynika ze świateł lub sceny, ponieważ obawy dochodzące bezpośrednio z SW wydają się słuszne (patrz ocynkowane płyty stalowe na ramie). Zamierzam poprawnie przerobić mój montaż (nowy, który działa) i bez problemu opublikuję Ci trochę renderowania.
Greg, rzeczywiście myślę, że problem wynika z wyglądu modo. Myślę, że w moim montażu był mały błąd. Skąd więc bierze się problem? Naprawdę nie widzę, patrzyłem, czy w ogólnej całości nie ma żadnych oznak wymuszenia, ale nic nie widziałem
Zła wiadomość. W nowym montażu, który zadziałał, przywróciłem ograniczenia dotyczące pozycjonowania moich części, stworzyłem moje kamery, aby zrobić ci kilka renderingów, a potem, o niespodzianka, w oknie podglądu wszystko znów stało się białe :-( Już nic nie rozumiem!!
- Rdzenie Intel Xeon 4 o częstotliwości taktowania 3,16 GHz
- 8 GB pamięci RAM
- Karta graficzna Quadro FX 1700
Wcześniej renderowanie działało dobrze, ale po prostu wstawiłem moje podzespoły bez ograniczeń. Dodałem więc ograniczenia i kamery, a potem znowu zrobiło się biało. Z drugiej strony, jeśli otworzę podzbiór i wyrenderuję, to mam odpowiednie wyglądy
Tak myślałem na początku, ale sprawdziłem i nic nie było. Ponadto, kiedy przerobiłem kompletny montaż, wyglądy powróciły (dopóki nie odłożyłem wiązań i kamer).
Trochę jednak informacji, podzbiory są dość długie, aby wstawić je do ogólnego zestawu.
Rzeczywiście, myślałem o tym. Na razie po prostu próbowałem, usuwając zespoły na zgromadzeniu ogólnym, ale problem nadal występuje.
Z drugiej strony, dziś po południu byłem w domu innego klienta i jedna osoba również dobrze się bawi, robiąc jakieś renderingi. Rozmawiałem z nim o tym, a on powiedział mi, że ma ten sam problem (nawet w przypadku małych zespołów składających się z kilku części). Rozwiązaniem jest najwyraźniej ponowne przypisanie wyglądów modów do każdego pokoju :-( Najwidoczniej solidworks często traci "link" do pliku podobnego do modo.
Być może więc jest to po prostu błąd, który przy okazji może zostać naprawiony w kolejnych wersjach. SW 2013, to pierwsza wersja, która pojawiła się w modo, z pewnością nie do końca sprawdza się na tym poziomie.