Problem z refencją linku zewnętrznego na szkicu podczas pakowania i idź

Witam

Jestem w fazie projektowania sparametryzowanego zespołu i z odniesieniami zewnętrznymi w moich szkicach, różne szkice różnych części są oparte na ogólnym szkielecie. Wszystko działa. Mój problem polega na tym, że ten zespół ma być modyfikowany po spakowaniu i przeniesieniu, a kiedy tworzę swój drugi zespół, za pomocą pack and go i modyfikując nazwy (na przykład dodając numer seryjny), traci wszystkie moje zewnętrzne odniesienia w moich szkicach, równaniach i funkcji, jest ok, ale w szkicach zachowuje powiązanie ze starą częścią i koniecznie wszelkie błędy. Jak mogę się upewnić, że opcja "spakuj i ruszaj" nie zmienia również łączy szkicu? Nie zamierzam za każdym razem odtwarzać wszystkich linków ręcznie.

Umieściłem obraz, aby pokazać, że nie wiem, czy to zadziała, to pierwszy raz, kiedy korzystam z forum.
Z góry dziękujemy za powrót.

Witam serdecznie;

Konieczne byłoby określenie używanej wersji Solidworks (pack & Go nie działa nieprawidłowo w ten sam sposób w zależności od wersji).

Należy również zapoznać się z opcjami systemu Solidworks w " Odnośnikach zewnętrznych ":

W zależności od ustawień wybranych w tym miejscu, Solidworks będzie obsługiwał odniesienia zewnętrzne w sposób zniekształcony.
(Uważaj, to są moje ustawienia... Zakazaliśmy korzystania z odniesień zewnętrznych w naszej firmie, więc powyższe opcje niekoniecznie będą miały znaczenie w Twoim przypadku...).

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam, dziękuję za opinię, jestem w SW 2024 SP3. Owszem, korzystanie z zewnętrznych referencji jest skomplikowane, ale nie widzę jak miałoby się bez nich obejść, jeśli chodzi o modele konfigurowalne (poza driveWorks). Dziękuję, zajrzę na tę stronę, jeśli znajdę jakieś ciekawe rzeczy.

Witam

Pracujemy z zewnętrznymi referencjami i częściami wirtualnymi.
Ograniczamy je jednak do JEDNEGO poziomu: część wirtualna odnosi się do niewirtualnego montażu punktu górnego i końcowego.
Jeśli zaczniesz mieć zewnętrzne referencje na kilku poziomach, szybko stanie się to nie do opanowania.
Wirtualizacja części została w dużej mierze wykonana, aby uniknąć problemu zewnętrznych odniesień do niewłaściwego pliku w przypadku nieprawidłowego wykonania pack&go.

Witam, Tak, to jest mój przypadek Pracuję z zewnętrznymi odniesieniami na 4 poziomach, Twój pomysł nie jest zły, aby mieć tylko prawdziwy montaż i pracować z wirtualnymi podzespołami / częściami problem i że za moimi zamówieniami i zarządzaniem produkcją potrzebujemy prawdziwego pliku SLDPRT, to nie tylko wizualizacja 3D, ale 3D, na którym będą oparte plany fabryczne, laser itp. A Pack and Go wydaje się nie być w stanie śledzić zewnętrznych odniesień (a może tylko na jednym poziomie...)