Problem z wyborem szkicu na rysunku

Witam 

Pozwól, że wyjaśnię: 

Mam pokój i chcę zrobić jego plan (więc wyświetl różne wymiary itp.)

Na potrzeby wymiarowania tworzę szkic z linią konstrukcyjną, którą wiążę styczna do mojego okręgu i równoległa do drugiej linii używanej do pomiaru.

Jak na razie nie ma szczególnego problemu, ale kiedy chcę umieścić swoją ocenę, nie mogę wybrać tej cechy!

Tworzę więc punkt na przecięciu między moim pociągnięciem konstrukcyjnym a okręgiem i nie można go wybrać, aby móc go zwymiarować!

Zostawię to Tobie, jeśli kiedykolwiek miałeś ten problem lub znasz odpowiedź, z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Głupie pytanie..... Czy kliknąłeś dwukrotnie widok, aby go zaznaczyć przed wykonaniem szkicu? Czy masz rację?

2 polubienia

Skoro już przy tym jesteś, zapytaj mnie, czy otworzyłem solidworks, czy musi to być spowodowane tym, że mój komputer nie jest włączony, czy podłączyłem go poprawnie?

Oczywiście, że tak, nie przyszedłbym zadać takiego pytania, gdybym nie sprawdził, czy jestem na właściwym szkicu, że jestem we właściwym widoku, czy moja linia nie została narysowana na innej płaszczyźnie itp.

To dlatego, że zrobiłem to samo, co kiedyś i nie działa to jak zwykle, przychodzę tutaj, aby szukać pomocy. I żadnych głupich błędów tego samego typu, o co mnie pytasz, ponieważ zwróciliśmy już na to uwagę z moimi kolegami.

Problem musi zatem wynikać z konfiguracji lub opcji, do której nie jestem przyzwyczajony, a która została zmodyfikowana; Przypuszczam.

Jeśli ma Pan inne, bardziej istotne propozycje, prawdopodobnie mnie to zainteresuje.

Pozdrowienia.

Witam

Uważam, że pytanie michel.janicota nie jest takie głupie  i nie jestem pewien, czy warto mu odpowiadać tak, jak to zrobiłeś... Widzieliśmy już znacznie gorsze przyczyny tak zwanych błędów...

Poza tym jest to problem, z którym jeszcze się nie spotkałem, na której wersji SW jesteś? czy możesz opublikować plan i jego 3D do analizy?

Pozdrowienia

4 polubienia

Witaj d.roger

On by po prostu usunął "głupie pytanie... "Z pewnością byłbym bardziej zwięzły (nawet jeśli myślę, że już byłem bardzo miły w mojej odpowiedzi).

Obecnie używam wersji 2018 i zamierzam dołączyć do 2 ujęć, jednego (po prawej), gdy nie wybiorę planu, możesz go zobaczyć, wybrać na czerwono linię szkicu, której mogę użyć z boku, (wiem, że nie mogę jej wybrać, gdy nie wybrałem planu) i wskazać niebieskimi strzałkami drugą linię szkicu, który wychodzi w pasemku, gdy nad nim przechodzę (ale którego nie mogę już wybrać, kiedy chcę żebrować)

A na drugiej (po lewej) nadal ta sama linia wskazywana tymi samymi strzałkami tego samego koloru, ale tutaj wybrałem plan (i dlatego mogę wprowadzać zmiany)

capture_3.png

Witam

Jakie kursy chcesz uzyskać? Jakie są szanse między tymi 2 cechami konstrukcyjnymi? Czy szkic pochodzi z Twojego komponentu 3D, czy robisz to na rysunku?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj jmsavoyat

Chcę uzyskać wymiar między niewybieralnym pociągnięciem szkicu a innym pociągnięciem równoległym do tego ostatniego wcześniej w moim szkicu.

A linia została wykonana na rysunku, nie pochodzi z komponentu 3D.

Witam ponownie,

W rzeczywistości sugeruję, abyś usunął szkic z rysunku i odtworzył swoje 2 pociągnięcia. Nie ma powodu, dla którego miałoby to nie działać.

Z drugiej strony, ogólnie zaleca się wykonanie jak największej liczby funkcji i/lub szkiców w modelu 3D oraz zaimportowanie obiektów z modelu do rysunku (ale wiesz, jak to zrobić). W razie potrzeby pokaż szkic zawierający 2 linie.

(patrz 2 metody w załączonych plikach)

Pozdrowienia

exemples_sw16.zip
2 polubienia

Dokładnie problem jest dobrze i naprawdę obecny, mogę narysować moją linię szkicu, mogę ją przekroczyć, zostanie podświetlona (tylko jeśli nie wybrałem płaszczyzny szkicu), ale gdy tylko wybiorę płaszczyznę szkicu, linia staje się niemożliwa do wybrania, czy to przez przyciąganie, czy do wymiarowania, A celem nie jest umieszczenie pomiaru kontrolnego, a jedynie wyświetlenie tego, który już istnieje, ponieważ ten będzie używany do obróbki, musi być precyzyjny, więc ponowne dostosowanie do normalnej widoku i potrójne sprawdzenie, tutaj jest to niemożliwe, ponieważ linii nie można wybrać.

Próbowałem zintegrować linię z moim modelem 3D, aby ją zintegrować, ale ta ostatnia pozostaje niemożliwa do wybrania.

Próbowałem stworzyć prostą kropkę na styku mojego pociągnięcia i koła, ale ten ostatni staje się niemożliwy do zaznaczenia, gdy tylko ograniczę go moim pociągnięciem.

Nie możesz wiele zrobić z obrazem, zwłaszcza jeśli nie możesz odtworzyć problemu, więc czy możesz opublikować swój plan i 3D za pomocą pakietu i użycia lub pliku zip, abyśmy mogli sprawdzić, czy mają ten sam problem na naszych komputerach?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Mówisz o planie szkicu, jesteś w 3D czy na rysunku? To wcale nie jest jasne!

Jak mówi @d.roger, prosimy o opublikowanie swoich plików (piece+MeP), abyśmy mogli Ci pomóc.

Pozdrowienia

1 polubienie