Problem z symulacją na bramie

Cze wszystkim

Chciałbym przyłożyć obciążenie 200 kg do mojego trapu z zapasem bezpieczeństwa, czyli 300 kg, ale wyniki, które otrzymuję, wydają mi się błędne.

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

assemblage.zip

Witam

Kilka przyjaznych uwag, jeśli jesteś gotów zaakceptować je w swoich symulacjach .

1°) Nie ma potrzeby przeprowadzania symulacji na całej kładce, ponieważ sprawia to, że siatka jest zbyt złożona bez żadnej dodatkowej wartości dodanej, biorąc pod uwagę liczbę podpór na słupach i przy montażu na ścianie.

2°) Używasz trybu belki dla swojej ramy, podczas gdy krata nie może być traktowana jako  belka. Musisz przełączyć wszystkie swoje obiekty na głośność (tryb mieszany nie wydaje się możliwy w twoim przypadku). Kliknij prawym przyciskiem myszy wszystkie "bryły objętościowe" z obrazem belki. Wybierz ==> Traktuj jako wolumin.

3°) Jeśli części zwane "Podporą" nie są przyspawane do "ramy" w ramie platynowej, symulacja będzie błędna, ponieważ kontakty między komponentami nie mogą być "kontaktami globalnymi". Jeśli rama jest umieszczona na "podporze" to musisz mieć kontakt typu "na płaskich powierzchniach" z translacjami w X i Z  (kliknij  ==> Stała geometria, a następnie ==>  zaawansowany ==> "na płaskich powierzchniach" ==> Translacja i wybierz 0 dla Z, ponieważ nie przestrzegałeś XYZ w swoim zespole.

W jednej z twoich symulacji grawitacja jest nieprawidłowa, ponieważ nie jest umieszczona w kierunku skierowanym w dół, ale w kierunku, który biegnie w kierunku tego, co zakłada się za ścianę (w kierunku pomieszczeń "podporowych").

AMHA: Jest zbyt wiele błędów w różnych typach kontaktów, a co gorsza, niektóre są zbędne, a oprogramowanie jest na nie uczulone. Nie można na przykład powiedzieć, że wszystkie obiekty są połączone i dodatkowo umieścić. Mówiąc, że jest to integralne, gdy oczywiście masz poślizg lub jeśli masz spoiny między częścią "ramy" a częściami "podporowymi", musisz wykonać połączenia spawane.

Notatka nie na temat (HS)

[HS WŁ.]

Moim zdaniem jest kilka dużych błędów projektowych

1°) normy dotyczące tego typu montażu wynoszą raczej 5000 N/m², co uwzględnia częstotliwość drgań własnych i obciążenie dynamiczne oraz współczynnik bezpieczeństwa).

2°)  części "platynowej ramy" nie powinny znajdować się w tym miejscu, ponadto nie podaję zbyt wielu spawów, które byłyby wykonane tylko na dwóch krawędziach.

3°) połączenie między podłużnymi profilami  C (80x8) o długości 10 m a tymi używanymi jako belki poprzeczne ((532 mm) jest nieprawidłowe, ponieważ Twoje spoiny nie będą zgodne z rozmiarem profilu C. Nawiasem mówiąc, po co ceowniki, a zwłaszcza tego typu ze spadkami i promieniami wszędzie.

4 °) Twoja ocynkowana krata spoczywa na ocynkowanych słupkach rurowych o wymiarach 100 na 100 na 100 i trzyma się bez żadnego mocowania, więc tutaj znowu poza błędem wynikającym z konstrukcji, nie można powiedzieć, że są to solidne styki.

4 bis. Nie masz połączenia na dole słupków za pomocą kotwiących. Ma to wpływ na wyboczenie słupów.

5°) Dla obciążenia należy je przyłożyć do całej konstrukcji, jeśli nie wybierzesz modelu uproszczonego, ponieważ w przeciwnym razie siły 2000 N na 1m² rozkładają się na inne części chodnika, więc nie będziesz wiedział nic o zachowaniu słupów, zwłaszcza przy wyboczeniu, a nawet rozlanie.

Uwaga: Powiesz mi, który dostawca dostarcza Ci pręty C o długości 10 m.

[HS /wył.]

Przepraszam, że na pierwszy rzut oka byłem trochę brutalny, chociaż życzliwy wobec ciebie: ale w skrócie! wszystko musiałoby zostać przejrzane od A do Z, aby stworzyć symulację, która się utrzyma (być może z projektem w zasadach sztuki).

A przede wszystkim określ bez wyjątku wszystkie rodzaje połączeń między częściami, z których najważniejszym jest połączenie między częściami "nośnymi" a podłużnym profilem C. Jest to ważne, ponieważ nie ma żadnych wzmocnień ani stężeń. Jeśli nastąpi naturalne przesunięcie między "wsparciem" a budynkiem, wszystko skończy się na ziemi, a wraz z nią ludzie z POV.

Ostatnia uwaga, równie przyjazna, jeśli mogę tak powiedzieć: twoja rama jest zbyt duża, zacząłbym od przeprowadzenia symulacji na ramie na sobie, aby ją zwymiarować, ponieważ nie zapominaj, że kraty mają już wewnętrzną konstrukcję samonośną.

Powodzenia :-)

Pozdrawiam ZZ

5 polubień

Witam

Aby kontynuować Zozo_mp, myślę, że musimy określić, jaki rozmiar chcesz mieć?

Dla mnie istnieją 3 główne i dysocjacyjne obliczenia:

- gospodarstwo rolne samego "budynku"

- Trzymanie "podpory"

- wyboczenie "słupka "

Rzeczywiście, umiejscowienie "platyny" jest dość zaskakujące! Na pierwszy rzut oka umieściłbym słupki przed "węzłem" "ramy", co ułatwia pozycjonowanie ram i zwiększa sztywność całości oraz rozkład naprężeń.

Ale nie znam ograniczeń twojego projektu.

2 polubienia

Na marginesie: która wersja oprogramowania jest potrzebna do otwarcia projektu?

1 polubienie