Witam wszystkich
Stworzyłem sprężynę za pomocą sterowania śmigłem/spiralą, co poszło dobrze.
Chcę przedłużyć tę sprężynę z prostymi/zakrzywionymi częściami na jej końcach.
Jeśli uda mi się połączyć 2 byty poprzez połączenie ich punktów końcowych, niemożliwe jest zastosowanie między nimi relacji styczności. Okno dialogowe "dodaj relacje" nie oferuje mi niczego, w przeciwieństwie do tego, które widać w filmie na YouTube. (https://www.youtube.com/watch?v=DTxNEBN_6-0&ab_channel=LearnwithMouad minuta 1.59)
Czy problem wynikałby z wersji (moja to 2012 i nie znam tej z filmu), czy problem z ustawieniami, które trzeba gdzieś naprawić?
Dziękuję za pomoc
Cdlt powiedział:
capture.jpg
Witam
Obejściem tego problemu byłoby przekształcenie helisy w szkic 3D za pomocą narzędzia do konwersji. Dodanie wiązania między splajnem wygenerowanym w szkicu 3D a liniami powinno zadziałać (należy zachować ostrożność, wygląda na to, że przekształcenie helisy w splajn w szkicu 3D nie generuje w 100% idealnej krzywej).
2 polubienia
Witaj @p.chailloux
Czy możesz opublikować swój załącznik, ponieważ to, co chcesz zrobić, to wielki klasyk od wersji co najmniej z 2010 roku.
W większości przypadków problemy wynikają z faktu, że nie wszystkie elementy są zbudowane z następujących po sobie płaszczyzn, które są ze sobą spójne.
Dzięki Twojemu utworowi będziemy mogli opowiedzieć Ci więcej na ten temat.
Pozdrowienia
2 polubienia