Problem z przeniesieniem slddrw do dwg (splot line aspect)

Znowu mały problem przy przenoszeniu programowego mepa do dwg. Rzeczywiście, na rysunku SW, na rozwiniętej linii części, linia zagięcia pojawia się w mieszanych czerwonych (niklowych) liniach, a po przeniesieniu ta sama linia pojawia się w mocnych liniach na dwg.

Jest to problem w tym sensie, że plany DWG są używane przez nasz LASER do wykonywania cięć części i dlatego uwzględni linię zagięcia, gdy nie powinna...

Pomysł????

a.png

Czy próbowałeś nagrywać w formacie DXF, zwykle twój laser powinien przyjąć ten format, prawda?

ponieważ 3D make file=> save as=> i wybierz format dxf, zapisz część rozwiniętą w dxf (w moich wspomnieniach laser preferuje ten format), z drugiej strony nie wiem, jak radzi sobie z liniami zagnieceń, nigdy nie byłem ostrożny.

Dziękuję, spróbuję od razu....

W DXF zapisuje je liniami przerywanymi, robię to do cięcia laserowego i nigdy nie miałem problemu.

Więc normalnie powinno to działać

Cholera, to nie działa, gdy mój kolega importuje plan w DXF, kończy się prawie wszystkimi cechami tego samego charakteru, jest gorzej niż wcześniej.

Co masz jako laser, używamy oprogramowania jest bystronic....

W Twoim DXF linia zagięcia jest dobrze kropkowana?

Nie mam lasera, przeglądam dostawców w pobliżu, ale musiałem wysłać plany do około dziesięciu dostawców i nigdy nie mieli problemu z DXF.

Czy masz pewność, że laser pobiera linie gięcia do cięcia?

Nie musisz tego robić na planie, ale na 3D i eksportować geometrię oraz linie zagięcia.

Podobnie jak moi koledzy powyżej, w DXF linie zagięcia są kropkowane

lub korzystasz z Draftsight

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/creation-de-dwg-dxf-partir-du-fichier-3d

lub wykonujesz 2 plany z przedłużeniem (laser/fałdy)

1° Cięcie laserowe bez linii gięcia 

2° Kształtowanie zagięć z liniami gięcia

@+;-))

Dziękuję za odpowiedzi... Szukam...

1 polubienie

W rzeczywistości musisz rozłożyć swoją część, kliknąć prawym przyciskiem myszy i wyeksportować w dxf.

Stamtąd w lewym okienku wyświetlane są opcje. Musisz wybrać "Blacha" i zaznaczyć "linia składania".

Zobacz obraz

export_dxf.png

Dziękuję Bart, rzeczywiście mogliśmy eksportować w ten sposób, jednak u nas potrzebujemy jednego planu, który służy jako archiwum, dokumenty konsultacyjne i plan produkcyjny. Tak więc na tej samej płaszczyźnie muszę mieć widoki moich wygiętych części i rozwinięte. Nie mogę wyeksportować samego spłaszczenia, ponieważ stworzyłoby to dodatkowy plik...

W rzeczywistości do konwersji używam konwertera wanny SW, który bezpośrednio konwertuje mój plik mep do formatu pdf i dwg (lub innych formatów do wyboru).

Jest łatwy w użyciu (ponieważ muszę opracować prostą procedurę dla wszystkich projektantów BE), ale nadal jest ta składana linia, która wychodzi w mocnych liniach, zamiast wychodzić w liniach osi..!!

Dlaczego nie zapisujesz jako PDF lub DXF, gdy masz swój rysunek?

Istnieją makra, które mogą zapisać wszystkie rysunki w formacie DXF  i PDF.

Będę tobą, użyję funkcji zapisz jako i jeśli zadziała, to już będzie dobry punkt

Neroz,

Jeśli chcesz, muszę maksymalnie uprościć procedurę. Zasadniczo typy musiałyby nacisnąć przycisk i musiałyby idealnie przekonwertować wszystkie pliki...

Wiem, że nie jest to łatwe, ale zrobiliśmy to za pomocą makra pod Inventorem.

Makra i ja robimy 2, więc zwróciłem się do konwertera kąpieli, który dobrze radzi sobie z zadaniem, z wyjątkiem tej słynnej linii zagnieceń.

Istnieje możliwość zdefiniowania zgodności (za pomocą tabeli) między typami cech SW i DWG (patrz w opcjach eksportu DXF/DWG)

1 polubienie

W Solidworks są już gotowe makra, w których za pomocą 1 kliknięcia zapiszesz cały swój mep w formacie DXF lub pdf

http://www.lynkoa.com/forum/cao/macro-d-enregistrement-en-pdf-et-dxf-dans-un-dossier-externe

Osobiście do cięcia LASEROWEGO usuwam składane notatki, a także linię zagięcia.

W SolidWorks:

• Aby uzyskać uwagi, kliknij prawym przyciskiem myszy widok, właściwość i odznacz "pokaż notatki dotyczące gięcia"
  • W przypadku linii zagięcia kliknij prawym przyciskiem myszy jedną z linii i ustaw UKRYJ.
1 polubienie