Witam
Z jednej strony mam problem z widocznością, którego już nie widzę i który normalnie powinienem zobaczyć, ponieważ zdefiniowałem przezroczystość na części z przodu.
Pytania:
1) Zauważyłem, że moja część ma ikonę "body części" nie zieloną, ale szarą. Co to oznacza?
2) Czy w CATIA są jakieś priorytety dotyczące przejrzystości między częściami?
Dziękuję za radę
Witam:
Jeśli nie widzisz już pokoju, może być kilka przyczyn:
Najczęstszym w trybie ściegu jest wybranie powierzchni i ukrycie. Powoduje to ukrycie wszystkich funkcji części (najlepszą praktyką jest wybór na wykresie).
Aby sprawdzić, czy tak jest, należy rozwinąć wykres pod bryłami części, jeśli wszystkie funkcje są wyszarzone.
1) Gdy ikona korpusu części jest szara, oznacza to, że bryła części nie została zbudowana w środowisku Catia, w którym się znajdujesz . (Hybrydowy lub normalny).
Zobacz Narzędzia / Opcje / Część infrastrukturalna / Dokument CATPart (Projektowanie hybrydowe).
Nie radziłbym mieszać trybu hybrydowego i normalnego na tej samej części
2) Istnieją dwa tryby: Niski lub Wysoki.
Zobacz Narzędzia / Opcje / Ogólne / Wyświetlacz / Wydajność / (Jakość przezroczystości)
* Edit (2) jest poniedziałek, przeczytałem "nieruchomość"
Zazwyczaj stosuję "globalne" właściwości wykresu do pojedynczej instancji części (tak, że gdy pracuję nad częścią poza zespołem, bez PB przezroczystości, plik ma domyślne właściwości).
Jeśli jest to przezroczysta część, która ma wiele wystąpień w jednym lub kilku ASS, umieszczam globalne właściwości graficzne na treści części.