Od jakiegoś czasu potykam się o pewien problem. Postaram się jak najjaśniej wyjaśnić mój problem.
Chciałbym wykonać wytłoczenie na ciele. Jeśli zamontuję pasek wznawiania w moim wale do pewnego momentu, mogę połączyć moich szefów lub wykonać kilka wytłoczeń. I poza tym samym krokiem, kiedy umieszczam pasek odzyskiwania z powrotem na końcu mojego drzewa, nie mogę już dokonywać żadnych modyfikacji w ciele (fuzja, wytłaczanie) zwracając standardowe komunikaty o błędach: "model nie przecina ciała", "funkcja dałaby zerowy wynik geometrii". (Oczywiście, zrobiłem kilka testów z podstawowymi szkicami, które wizualnie przecinały ciało.)
Miałem ten problem dopiero po pewnym czasie nie modyfikowania pliku. Mam tylko jedną bryłę objętościową i 24 bryły powierzchniowe.
Z góry dziękuję, mając nadzieję, że tego rodzaju problem już wystąpił.
@ac Kobra 427 Nie mogę opublikować tego utworu ze względu na ochronę prywatności. :/
Ale daję ci podgląd mojego drzewa, abyś mógł zobaczyć używane funkcje. Należy pamiętać, że wszystkie funkcje dodawania materiału zostały ze sobą połączone. Mam nadzieję, że to cię oświeci.
Myślę, że usunięcie materiału, który chcesz zrobić, nie znajduje się na korpusie woluminu ponieważ na nim nie powinno być problemu. Myślę, że powinieneś przeliczyć swoje ciała powierzchniowe na objętość i wtedy to zadziała.
Spójrz, kiedy wykonujesz swoje wytłaczanie, masz opcję (wybierz ciała), może wizualnie funkcja przecina ciało, ale ponieważ nie masz jednej wybranej, mówi ci, że ta funkcja do niczego nie doprowadzi , albo musisz wybrać ciała, albo chcesz, aby funkcja wytłaczała materię, albo możesz to uprościć, wybierasz od razu (wszystkie ciała).
Miałem już ten problem z niektórymi częściami, po pewnym czasie odznacza wszystkie korpusy, więc robiąc trochę szybko, czasami zdarza się ten błąd
Witam, myślę, że powinieneś najpierw zrobić to, co powiedziałeś, @accobra potem to, co @gunter68700 mówisz. Oba razem powinny przynieść oczekiwany rezultat. Cdt
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Jeśli chodzi o transformację powierzchniowo>-objętościową, wyjaśnienia podane przez solidworks nie są zbyt jasne.
Jeśli chodzi o wybór bryły podczas ustawiania funkcji, wybór nie zawsze jest oferowany, a gdy wybieram (jedyne) istniejące pole gęstości, otrzymuję: komunikat o błędzie informujący o błędzie geometrii lub solidworks zawiesza się i nie wykonuje funkcji bez komunikatu o błędzie.
Ostatni tom, który stworzyłem i nad którym staram się pracować, został uzyskany dzięki dodaniu materiału aż do powierzchni ograniczającej uzyskanej przez przesunięcie zszytej powierzchni.
Właśnie wpadłem na pomysł, nie wiem, czy to rozwiąże Twój problem, ale zawsze możemy spróbować. Przede wszystkim spróbuj popracować na innej płaszczyźnie, na innej stronie tego utworu i zobacz, czy nadal mówi Ci o tym problemie?
Jeśli nie chce nic wiedzieć osobiście, zapiszę plik w STEP, a następnie otworzę go ponownie w solidworks bez rozpoznawania funkcji itp. W ten sposób będziesz miał zaimportowane ciała i być może będziesz próbował wykonać na nim swoje wytłaczanie, ale w tym celu musisz być gotowy na utratę swojego drzewa tworzenia. aby zobaczyć ...
Spróbowałem więc tego, aby zlokalizować problem, aby wiedzieć, gdzie mogę lub nie mogę wykonywać funkcji.
Ale udało mi się zlokalizować problem, testując wytłaczanie po każdym kroku w drzewie i udało mi się wyizolować filet, który wszystko schrzanił . Urlop jest na żebrze, więc go usunąłem i od tego czasu mogę bez problemu pracować nad całym ciałem.