Witam
Zrobiłem makro w solidworks, które głównie pozwala mi na automatyczne zapisywanie pliku PDF rysunku z otwartej i aktywnej części w solidworks.
Moje makro działa tak długo, jak długo część otwarta w solidworks jest przechowywana lokalnie na komputerze lub za pośrednictwem EPDM. Z drugiej strony, jeśli część otwarta w solidworks jest przechowywana w sieci mojej firmy (Fileserv), makro nie działa.
Zauważywszy tę usterkę, pobrałem adres rejestracyjny mojego pliku PDF za pomocą polecenia MsgBox. I zauważyłem, że kiedy pracuję nad częścią, która jest przechowywana w sieci, adres zaczyna się od " \\Fileserv\..." ". Natomiast gdy makro działa poprawnie, adres zaczyna się od odniesienia do dysku pamięci " X:\.... ".
Wydawałoby się zatem, że problem wynika z " \\ ".
Zrobiłem więc rozeznanie w tym problemie. I wygląda na to, że polecenie Dos FTP może pozwolić mi na poprawienie mojego makra.
Jednak z tego, co rozumiem, to polecenie wymaga wypełnienia loginu i mdp. Wolałem uniknąć konieczności wypełniania tych informacji, ponieważ skonfigurowałem makro tak, aby zapisywanie w formacie PDF było łatwiejsze i szybsze. Jednak takie żądanie, moim zdaniem, spowodowałoby , że zysk przyniesiony przez makro zostałby utracony.
Czy wiedząc, że makro jest wykonywane z już zidentyfikowanej sesji w sieci firmowej, nie ma innego sposobu rozwiązania problemu w sposób niewidoczny dla wykonawcy makr ?
Początkujący w tworzeniu kodu w VBA i informatyce nie będącej moją najbogatszą i najbardziej efektywną dziedziną wiedzy, proszę o pomoc w celu doradzenia mi i spróbowania rozwiązania mojego problemu.
Dziękuję.
W załączeniu znajduje się kod mojego makra.
record_pdf_auto.txt