Problem z nagrywaniem makr

Witam

Zrobiłem makro w solidworks, które głównie pozwala mi na automatyczne zapisywanie pliku PDF rysunku z otwartej i aktywnej części w solidworks.

Moje makro działa tak długo, jak długo część otwarta w solidworks jest przechowywana lokalnie na komputerze lub za pośrednictwem EPDM. Z drugiej strony, jeśli część otwarta w solidworks jest przechowywana w sieci mojej firmy (Fileserv), makro nie działa.

Zauważywszy tę usterkę, pobrałem adres rejestracyjny mojego pliku PDF za pomocą polecenia MsgBox. I zauważyłem, że kiedy pracuję nad częścią, która jest przechowywana w sieci, adres zaczyna się od " \\Fileserv\..."  ". Natomiast gdy makro działa poprawnie, adres zaczyna się od odniesienia do dysku pamięci " X:\....  ".

Wydawałoby się zatem, że problem wynika z " \\ ".

Zrobiłem więc rozeznanie  w tym problemie. I wygląda na to, że polecenie Dos FTP może pozwolić mi na poprawienie mojego makra.
Jednak z tego, co rozumiem, to polecenie wymaga wypełnienia loginu i mdp. Wolałem uniknąć konieczności wypełniania tych informacji, ponieważ skonfigurowałem makro tak, aby zapisywanie w formacie PDF było łatwiejsze i szybsze. Jednak takie żądanie, moim zdaniem, spowodowałoby  , że zysk przyniesiony przez makro zostałby utracony.

Czy wiedząc, że makro jest wykonywane z już zidentyfikowanej sesji w sieci firmowej, nie ma innego sposobu rozwiązania problemu w sposób niewidoczny dla wykonawcy makr ?

Początkujący w tworzeniu kodu w VBA i informatyce nie będącej moją najbogatszą i najbardziej efektywną dziedziną wiedzy, proszę o pomoc w celu doradzenia mi i spróbowania rozwiązania mojego problemu.

Dziękuję.

W załączeniu znajduje się kod mojego makra.

record_pdf_auto.txt
1 polubienie

Cześć @ Flo64bab

pytanie:

dlaczego nie wyprowadzasz plików PDF z serwera

teoretycznie to jest miejsce, w którym powinno być, nie , a także wszystkie twoje części i zespoły, taki jest cel PDM

w praktyce i w teorii wychodzimy z planów w formacie PDF, gdy części i montaż są już gotowe

@+ ;-)

Kolejne pytanie, po co tworzyć makro, aby to zrobić, jeśli masz EPDM?

To podstawowy moduł! Możesz wykonać generowanie plików PDF lub innych formatów za pomocą prostego kliknięcia pliku prawym przyciskiem myszy, a nawet zintegrować go jako akcję podczas zmiany statusu!

2 polubienia

Zobacz ten link 

automatyczne tworzenie plików PDF z firmą PDM

https://www.youtube.com/watch?v=ORcNK2-61XI

@+ ;-)

1 polubienie

Tak samo jak duchowieństwo powyżej. Z EPDM jest to o wiele łatwiejsze do wdrożenia, które bardziej niż zadanie można wykonać na innej stacji roboczej niż ta, na której zadanie zostało zainicjowane...

Na przykład serwer, który może być niezwykle przydatny, jeśli masz wiele rysunków do konwersji...

Dobry wieczór

Zrobiłem dokładnie to samo makro w domu i nie sądzę, żeby to był problem, gdy plik jest na serwerze!

Ale zamiast tego używamy dysków sieciowych, więc jutro przetestuję, jeśli będę miał czas. Na czym polega błąd?

Dwie małe uwagi na temat makra:

Po co wystrzeliwać makro z pokoju, a nie ujęcie?

Dlaczego robisz 2 Msgboxy z rzędu, a nie vbnewline do potwierdzenia ekstrakcji i pościgu? (Wiedząc, że są to proste Msgboxy bez vbokcancel)

I zgadzam się z uwagą o EPDM, robi to w zasadzie, mamy PDM Workgroup, która tego nie robi.

1 polubienie