Mam problem z opcją " obliczanie gięcia" w blasze. Chciałbym korzystać z metody obliczeniowej zgodnej z normą DIN6935 dla moich projektów części złożonych. Inne metody, które działają i które zastosowałem, są zbyt dalekie od oczekiwanego i pożądanego rezultatu.
Komunikat " Urządzenie jest nieprawidłowe " pojawia się, gdy funkcja jest wykonywana. Wydaje mi się, że problem wynikałby z pola B7 odpowiedniego pliku Excela (tabela obliczeń gięcia). Link, gdzie można znaleźć plik Excel: C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\english\Tabele gięcia konstrukcji blachowej pole B7 odpowiada " s " grubości, która jest w mm w normie i w oprogramowaniu.
Wypróbowano już niejednoznacznych metod rozwiązania problemu:
-Próbowałem zmienić jednostki w solidworks 2021 (MKS. CGS. Karabiny maszynowe. IPS) Obecnie jestem w MMGS. -Próbowałem wypełnić jednostkę mm w polu B7 pliku Excel. -Zamieniłem literę " s " na " D1 " we wzorach pliku Excel, co odpowiada nazwie mojego wymiaru grubości na moim szkicu. -Wypróbowałem opcję " oblicz gięcie" na części z kroku, na części śledzonej/wyciąganej, a następnie przekształconej w arkusz blachy oraz przy tworzeniu części z blachy, zaczynając od płaskiego prostokąta i dodając zagięcie. Wynik jest taki sam w przypadku komunikatu o błędzie. -Próbowałem wskazać tablicę do folderu na moim dysku C: zawierającego moje ustawienia osobiste.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc proszę Szczerze Dziękuję
Uwaga: Oprogramowanie zainstalowane SOLIDWORKS 2021 w języku angielskim używane tylko w interfejsie. Licencja SOLIDWORKS STD Excel w ramach pakietu Office 365 najnowszej generacji.
Witam Pierwszym pomysłem, który przychodzi na myśl, jest separator dziesiętny (" ." lub " , "). Miałem problem z Inventorem, gdzie mimo że maszyna jest skonfigurowana we Francji, trzeba użyć punktu w tabelach.
Zobacz ten temat, w którym udostępniłem moją tabelę szablonów gięcia stali i stali nierdzewnej oraz tabelę tłumienia gięcia (również stal i stal nierdzewna) Te 2 pliki muszą zostać zmodyfikowane, ponieważ są połączone.
Funkcjonalny stolik z językiem francuskim. Jeśli to zadziała, możesz je zmodyfikować.
Dziękuję za opinię, jednak jak wspomniałem wcześniej, naprawdę potrzebuję rozwiązania zgodnego z DIN6935 standardem odpowiadającym składaniu w powietrzu. Mam tylko problem z tą bardzo specyficzną metodą (obliczanie zagięcia), inne działają bardzo dobrze, ale wynik rozwoju jest zbyt odległy. Szukam precyzji do 0,01 mm na mocno utwardzonych materiałach i małych grubościach, aby ustawić długości podziałki, aby narzędzia stukały z prędkością 200 cps/min. Naprawdę jestem na makro wizji funkcji blachy ze specyficzną potrzebą, która nie odpowiada gięciu liczydłem na prasach krawędziowych, takich jak AMADA/PROMECAM itp.
Czy możesz dołączyć plik Excela? I pokaż, która opcja jest dokładnie wybrana, nie rozumiem pożądanej różnicy. A na standardowe to tak naprawdę nie wiem, właśnie odniosłem wrażenie z Twojej ścieżki, że chciałeś ustawić stół do składania (a więc i szablon):
Rzeczywiście mógłbym, jednak nie znam LD i dlatego muszę zastosować tę metodę obliczania współczynnika K zgodnie z DIN6935, aby za pomocą równań nanieść włókno neutralne we właściwe miejsce (patrz załączone zdjęcia 3) i tym samym jak najdokładniej określić moje LD.
Rozumiem, że 1. tabela Excela będzie szukać wartości s i r w 2. pliku. Jeśli narysowany promień i ep nie pasują do niczego we wspomnianym pliku, myślę, że pokazuje błąd.
Tak więc po sprawdzeniu i przetestowaniu opcji "Obliczanie zagięcia", jedyną używaną tabelą jest ta załączona powyżej. Druga tabela w udostępnionym linku jest przeznaczona dla opcji " Zagięcie stołu ".
W żądanej tabeli Excela " obliczanie zgięcia " nie jest dla mnie możliwe wpisanie kilku wartości zamiast " r " (przykład: D1 I D2, które są nazwami moich promieni na szkicu) i odwrotnie jest tutaj znowu niemożliwe, ponieważ nie mogę wprowadzić tej samej litery " r " dla dwóch różnych promieni w moim szkicu. Dlatego zawsze miałbym różnicę w nazwie między moimi szkicami SolidWorks a równaniami obliczeniowymi z pliku Excel, co skłania mnie do myślenia, że błąd nie pochodzi z opcji SolidWorks lub jej tabeli.
Najbardziej prawdopodobny byłby problem z powodu instalacji, zobaczę z moim wsparciem SolidWorks.