Problem z importowaniem pliku STL do brył

Witam wszystkich, chciałbym zaimportować plik STL do Solidworks, ale nie mogę nadać mu rozmiaru woluminu, systematycznie powoduje to powierzchnię siatki.

Używam metody importu z opcją Volume body + create mesh sizes ale nic nie działa, systematycznie otrzymuję ten komunikat:

"Ten model siatki można zaimportować tylko jako bryłę wielokątną, a nie jako bryłę"

Jest to STL, który wychodzi z CU przez symulację i dlatego nie mogę nic z nim zrobić w tym stanie.

Jeśli ktoś doświadczył tego samego problemu lub ma mi do zaoferowania rozwiązanie, jestem za!

Dziękuję

Witam
Dzieje się tak, gdy siatka jest zbyt złożona. W tym przypadku importowanie jako bryła graficzna jest jedyną opcją, która działa w 100% (bez wcześniejszego upraszczania siatki).
Dla posła do PE to wystarczy.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź, ale niestety opcja korpusu graficznego jest wyszarzona i nie mogę jej wybrać... Mam tylko rozwiązania korpusu objętościowego, który nie działa i korpusu powierzchniowego

prawdopodobnie ze względu na ograniczoną wersję oprogramowania. Nie wiem nic więcej. Jeśli udostępnienie pliku jest możliwe, być może znajdziemy rozwiązanie.

2 polubienia

Witam
Nie mam zbyt wiele czasu na testowanie, ale czy próbowałeś uszyć twarze, a następnie stworzyć tom.
Jednak szukając rozwiązań w przeszłości, nie sądzę, aby można było wiele zrobić z oprogramowaniem z plikami STL

Witam

Chciałem wysłać Ci swoją część, abyś mógł zrobić jakieś testy, ale forum nie obsługuje STL w załącznikach...
Nie wiem, czy są inne sposoby, aby to opublikować, ale znowu utknąłem...

Witam

Powinieneś być w stanie opublikować plik zip swojego pliku stl

2 polubienia

Narzędzie STL.zip (3,5 MB)

Dziękuję za wskazówkę, o której nie pomyślałem :wink:

Aby otworzyć w oprogramowaniu, odznacz opcje korpusu siatki.
image

Jest to narzędzie frezarskie. Otwiera się, ale jest zbyt uszkodzony. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to przerysować. 4-5 funkcji. Przez nakładkę.

2 polubienia

Czyli nie mam żadnej opcji, aby zdobyć idealny model?

Bo staram się tworzyć powierzchnie z siatki, ale nawet prosty plan nie chce powstać...

Przeprojektowanie narzędzia z wykorzystaniem go jako modelu to moje jedyne rozwiązanie?

Nie znam jednocześnie niezawodnego i dokładnego rozwiązania. Nawet jeśli rozpoznawanie powierzchni działa, wynik będzie niedokładny. Gdy część jest skomplikowana, a przebudowa zbyt złożona, używam oprogramowania innej firmy, które lepiej nadaje się do uproszczenia siatki, dzięki czemu mogę zaimportować geometrię do oprogramowania jako bryłę lub powierzchnię. W tym przypadku precyzja nie ma znaczenia.

Z ciekawości @soring jakiego oprogramowania używasz, aby uprościć remeshing (szukam 1 prostego i jeśli to możliwe, darmowego)

co innego niż Blender :grinning:
Przyzwyczaiłem się do interfejsu i dziwnej ergonomii jak na CADistę. Jest naprawdę darmowy i bardzo rozpowszechniony. Samouczki wszędzie. Na początku byłam zagubiona i za każdym razem się poddawałam. Ale musisz zacząć od dołu i być zmotywowanym. Dziś to moje ulubione hobby.
Uwaga: uproszczenie = przybliżenie. Niekompatybilny z CAD, ale czasami tak przydatny.

1 polubienie

Cze wszystkim

Używamy darmowego oprogramowania meshmixer do pracy z STL, pozwala nam to łatwo remesh, wypełnienie/wad siatki i przekształcenie w bryłę przed wykonaniem eksportu STEP.

1 polubienie

Bardzo dobre rozwiązanie Meshmixer również. Prostsze oprogramowanie niż Blender.

1 polubienie