Witam
Na potrzeby etapów walidacji planu utworzyliśmy automatyczne generowanie plików PDF i DXF.
Podczas wstępnej walidacji lub zmian indeksu utworzyliśmy krok pośredni, aby upewnić się, że pliki PDF i DXF są generowane z właściwymi indeksami.
Najpierw zwiększają się indeksy, a następnie generowane są pliki PDF i DXF.
Kiedy polegasz na kolumnie podpowiedzi eksploratora, wszystko jest w porządku, ale jeśli spojrzysz na okienko podglądu lub otworzysz slddrw za pomocą eDrawing, zauważysz, że niektóre klipy utknęły na "edycji w toku" w kartridżu.
A zatem pliki PDF, DXF lub papierowe wydruki planów, których to dotyczy, są wykonywane z "modyfikacją w toku" w polu "indeks".
Problem polega na tym, że jest to całkowicie losowe, większość planów weryfikuje się poprawnie, ale problem występuje w niewielkim procencie.
Czy wiesz, z czego to wynika?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Widzieć we właściwościach specyficznych dla konfiguracji?
Witam
Wygląda to na problem występujący podczas odwzorowywania zmiennej do pliku Solidworks. Oto kilka pomysłów, które przychodzą mi do głowy:
1°) Czy samoloty, na których występuje problem, zostały utworzone w bieżącej wersji oprogramowania czy w starszej wersji oprogramowania?
2°) Czy plany, na których występuje problem, mają zwykłą mapę bazową lub "zmodyfikowane" mapy bazowe (pytanie może wydawać się głupie, ale widziałem już plany, które nie zostały zaktualizowane po manipulacjach użytkownika, które zastąpiły link do zmiennej zwykłym tekstem na mapie bazowej)?
3°) Czy pliki PDF, DXF i wydruki papierowe są generowane na dedykowanym komputerze PC, czy na komputerze, z którego żądana jest zmiana przejścia?
4°) Czy plany, o których mowa, mogą być używane na innym komputerze w tym samym czasie?
5°) Czy wskazania w historii planów problemowych w EPDM są zgodne z wskazaniami w planach, w których nie występuje problem?
Pozdrowienia
Witam
Kilka rzeczy, które należy sprawdzić:
(przy założeniu, że zmienna indeksu to "Revision")
-Na mapie sprawdź, czy notatka wyświetlająca indeks jest połączona z : $PRP:"Wersja" ----NO $PRPSHEET:"Wersja" tutaj----
- W ustawieniu PDM zmiennej "Revision":
Blok: CustomProperty
Atrybut: Przegląd
Rozszerzenie: slddrw,sldasm,sldprt
- W stanie zmień ustawienia w przepływie pracy:
Wykonaj następujące czynności w podanej kolejności:
- Ustawienie wartości zmiennej "state" na tyle, ile chcesz, ale dobrym przykładem jest "Validated"
- Ustaw wartość zmiennej "Revision": "%nextrevision%"
- Dodawanie funkcji dołączonej recenzji
- Generuj pliki PDF za pomocą dodatku
- Generuj pliki DXF za pomocą dodatku
Upewnij się, że we wszystkich tych operacjach w przepływie pracy jest zaznaczona opcja "Uruchom dla plików".
Sprawdź również, czy zmienna, która służy jako twój stan, nie wstrzykuje wartości do tego, co służy jako twoja "wersja".
Jeśli to nie zadziała, konieczne będą sitodruki:
- Rewizja ustawień zmiennych
- Ustawienia stanu zmiennych
- Działania w ramach transformacji państwa, o której mowa
- Wartość odwzorowana w tabelce rysunkowej
Miałem ten sam problem, dziękuję za szczegółowe wyjaśnienie.
@D Roger
1: Plany utworzone w bieżącej wersji
2: Zwykłe plany w tle
3: Dedykowany komputer
4: Plany można otwierać w innym miejscu, ale tylko do odczytu
5: Historia jest bez problemu identyczna z planami
Chciałbym również zwrócić uwagę, że wskazówki pojawiają się poprawnie po otwarciu przez SolidWorks, tak naprawdę są one tylko w panelu podglądu (który korzysta z eDrawing) oraz na papierze i wydrukach PDF/DXF.
@ Michael Delacote
Na planie (podobnie jak w edytorze zmiennych) mam blok $PRPSHEET połączony ze zmienną wersji, dlaczego koniecznie muszę $PRP? Nie mam bezpośredniej kontroli nad mapami bazowymi, aktualizacja może zająć trochę czasu.
Zmienna rewizji jest ustawiona poprawnie.
W ustawieniach zmiany stanu nie mam zmiennej "stanu" do zdefiniowania w akcjach przejścia, po prostu mam stan walidowany z pośrednim stanem "wstępnej walidacji" dla rysunków, właśnie po to, aby mieć pewność, że zdefiniowałem zmienną rewizji przed wygenerowaniem plików PDF i DXF.
Podczas walidacji ustawiam zmienną rewizji, a tabelka zmian > instalacją przechodzi do wstępnie zweryfikowanej > generuję pliki PDF i DXF tylko wtedy, gdy tabelka zmian została wygenerowana poprawnie > dojdę do stanu walidacji
Pole "Uruchom dla plików" jest zaznaczone.
Wysyłam z nim zrzuty ekranu, nie wiedząc, czy można połączyć kilka elementów, pogrupowałem wszystko na tym samym.
pj_lynkoa.png
Witam
Jeśli na planie umieścisz "$PRPSHEET:Review", plan przyjmie indeks pokoju, a nie plan. Dlatego wolę umieścić $PRP:"Wersja" Brak ryzyka desynchronizacji.
Zauważyłem kilka błędów w akcjach przejścia, kolejność, w jakiej pojawiają się akcje, jest ważna!! PDM zajmuje się nimi od góry do dołu.
"Przed wstępną walidacją" w kolejności :
- Najpierw zdefiniuj wszystkie zmienne z wyjątkiem wersji.
- Ustaw zmienną wersji na "%nextrevision%", a nie na %deststatus%
- Dodaj akcję "Wersja dołączona", która obecnie się nie pojawia!!
- Wykonywanie zadań
W odniesieniu do "po walidacji wstępnej"
Dlaczego montujesz kolejny indeks po wykonaniu zadań, po raz kolejny musisz przejść w górę indeksu przed wykonaniem zadań.
Możesz ustawić zmienną rewizji w każdej zmianie, ale nie w obu, więc musi jej towarzyszyć funkcja "wersja dołączona", a wszystkie zadania muszą znajdować się na końcu, nigdy przed tymi dwiema funkcjami rewizji.
Witam
Ok dla $PRPSHEET, więc dla nas to normalne, bo liczy się 3D, wolimy, żeby jego indeks pojawił się w kartridżu, a nie ten w ujęciu.
Przed wstępną walidacją sklasyfikowałem wszystko tak, jak powiedziałeś, ale nie mogę znaleźć akcji "Wersja dołączona". Czy to jest zamówienie? Zadanie? Zmienna do utworzenia?
W przypadku po prawidłowym nie wiem, skąd pochodzą przyrosty wersji, być może z tymczasowego włamania, którego zapomniałem później usunąć.
Dziękuję.
Ok na $PRPSHEET, jest więc spójny!
Dołączona wersja to rodzaj działania,
Zobacz załączony zrzut ekranu, aby zapoznać się z kolejnością, której należy przestrzegać
transition_validation.jpg
Ok zrozumiałem,
W Twoim przypadku "Wersja dołączona" to "Poprawka przyrostowa".
Normalnie, jeśli umieścisz "Increment Revision" nad zadaniami PDF i DXF, powinno to zadziałać, ale jest to dość dziwny proces, zwykle definiujesz zmienną wersji i wersję PDM w tym samym przejściu.
Tutaj ustawiasz zmienną w jednym przejściu, a następnie ustawiasz Review w następnym przejściu, czy jest ku temu powód? W przeciwnym razie dobrze byłoby pogrupować wszystko razem, aby nie mieć niezsynchronizowanych wersji PDM i planów
W porządku, dodałem "Increment Revision" między definicjami zmiennych (wersja jest ostatnią na liście) a zadaniami do wykonania, wszystko w tym samym przejściu ;-)
Miejmy nadzieję, że problem bierze się stamtąd, zaskakując, że jest tak losowy i pojawia się tylko za pośrednictwem eDrawing i w plikach PDF/DXF.
W każdym razie dziękuję, zatwierdzam Twój ostatni post jako rozwiązanie problemu, czekając, aby zobaczyć, czy użytkownik nadal sprawia mi problem.