Problemowa edycja rodziny części SW2017. Dodatek SP3

Witam

Właśnie pobrałem wersję SP3 (SW2017) z myślą o rozwiązaniu błędu, ale bez powodzenia...

Nie mogę już wyświetlić rodziny części, gdy poproszę o jej edycję. (kliknij prawym przyciskiem myszy rodzinę / edytuj rodzinę części).

Jeśli spojrzę na definicję rodziny części, łącze jest nadal poprawne, ale SolidWorks odrzuca mnie podczas walidacji.

Czy użytkownik kiedykolwiek napotkał tego rodzaju błąd i mógłby wskazać mi możliwe rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Czy problem występuje tylko na jednej części, czy się powtarza?

Zdarza się czasem, że jakaś rodzina części jest zepsuta i musimy ją zacząć od nowa, zdarza się to rzadko i losowo, ale zdarzyło nam się to już 2 razy.

W przeciwnym razie, jeśli znajduje się we wszystkich rodzinach części, powinieneś spróbować je utworzyć, aby sprawdzić, czy wada również została znaleziona.

Problem dotyczy wszystkich rodzin części, które są kontrolowane przez plik Excela.

Ten plik "kontrolny" zawiera wszystkie dane definicji części SolidWorks.

Tworząc nową część z rodziną części, mogę faktycznie edytować rodzinę części, ale gdy chcę połączyć ją z plikiem, następuje awaria.

Przymierzę na stacji roboczej kolegi, aby zobaczyć...

Jaka jest wersja Excela,

Zobacz kompatybilność poniżej:

http://www.solidworks.fr/sw/support/SystemRequirements.html

Kompatybilność OK: Windows7 S1 64-bitowy / Excel 2010.

Poza tym podczas ostatniego użycia wszystko działało bardzo dobrze, a w programie nie ma żadnej ewolucji.

Przymierzyłem stację roboczą kolegi i się zawiesił.

Chciałem dołączyć część tej wiadomości do testów, ale błąd też!! (Zen!!)

Myślę, że stanie się to trudniejsze niż skomplikowane!

W przyszłym tygodniu ponowię moją próbę dołączenia do testu .

Dziękuję sbadenis za zainteresowanie moim problemem !

W załączeniu znajduje się plik testowy (zapisz swoją pracę w toku, może się zawiesić!)

wosk-kratka.sldprt
1 polubienie

... i plik rodziny części.

feuille_calcul_wax_empr_proto_grille.xlsx

Cze wszystkim

Nowe informacje o problemie, który mam z edycją rodzin części:

Po edycji rodziny części z Solidworks udaje mi się ją pobrać w Excelu, naciskając "Wyświetl". (nadal brak wyświetlania w Solidworks!)

Problem polega na tym, że w rzeczywistości istnieją 2 identyczne pliki rodziny części, z wyjątkiem nazwy:

1 plik Excela o nazwie w .xlsx (normalny) i plik Excela o nazwie w . SLDPRT (trochę mniej normalne)?!?

Plik Excela w formacie .sldprt???? Nie ma .sldprt to jest plik solidpart !!

Cdt

G.

To jest błąd!!

Nie rozumiem, dlaczego  nazwa pliku Excela znajduje się w . SLDPRT, kiedy go przeglądam.

Właśnie opublikowałem zrzut ekranu różnych wyświetlanych plików.

wx_problem_famille_piece.gif

Witam

Właśnie wypróbowałem twoją rodzinę części i nie zauważyłem żadnych problemów. Brak awarii.

Przykro mi, że nie mogę ci pomóc.

Witam i dziękuję Yves za poświęcenie kilku chwil na przejrzenie plików.

Skoro rodzina części działa na Twoim komputerze, czy będą jakieś parametry Solidworks lub Excel do dostosowania na mojej stacji roboczej?

Ale po raz kolejny umyka mi to, że wszystko działało i nic nie zmieniłem.

Dziękuję

1 polubienie

Witam, czy przypadkiem nie próbowałeś ponownie zainstalować pakietu Office po aktualizacji Solid??? bo czy podczas aktualizacji mogły zostać zerwane połączenia między Solid a biurem!?

Cdt

1 polubienie

Wracam do pliku XL z rozszerzeniem sldprt.
Czy ten plik znajduje się w katalogu, czy jest tylko na wyświetlaczu?

Jeśli znajduje się w katalogu, co się stanie, jeśli otworzysz go za pomocą SW?

Jeśli jest tylko na wyświetlaczu, to pojawia się po zmodyfikowaniu tabeli rodziny z SW? W takim przypadku (nie zgaduję, na razie nie mogę przetestować) może to po prostu SW wskazuje, że jest to plik powiązany z częścią?

1 polubienie

Witam

Ja też nie, nie ma problemu, ale jestem w 2016 roku.

Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Witaj G., witaj Stefbeneo

Nie zainstalowałem ponownie pakietu Office, ale błąd zaczął się przed aktualizacją Solidworks SP3. Nadal zobaczę z działem IT, aby ponownie zainstalować pakiet Office, nie powinno zaszkodzić.

W przypadku pliku .sldprt jest to rzeczywiście tylko nazwa, którą ma na wyświetlaczu, jeśli zapiszę jako, wraca do .xls, ale mam 2 pliki identycznych rodzin części, które czekają na wyświetlenie w excelu i które nadal nie są wyświetlane w SW. 

problemem wydaje się być powiązanie z Excelem i solidworks. Mam również właściwości niestandardowe w arkuszu Excel, jak możemy sprawdzić, czy nie są one przyczyną tego problemu?

1 polubienie

Witam

Spróbuj zmienić to ustawienie, ustaw "na żądanie".

1 polubienie

W przeciwnym razie zapisz go jako plik Excela i odtwórz połączenie między częścią a kopią, może to być problem związany z plikiem xlsx.

2 polubienia

Witam 

Spróbuj zachować tylko jeden plik xls, wklej go na pulpicie i we właściwościach rodziny części, wybierz Z pliku i zaznacz link do pliku. 

Powiedz nam, czy to działa 

1 polubienie