Problem z usuwaniem materiału na cylindrze

Witam, muszę wykonać usuwanie materiału na cylindrycznej rurze, zrobiłem szkic 3D na tej ostatniej, ale nie akceptuje usuwania materiału. Potrzebuję usunięcia materiału, aby idealnie podążał za cylindrem, jak na załączonym zdjęciu. 

Ktoś wie, jak postępować? 

Dziękuję

enlevement_matiere.jpg

Hello@Yohann

Dlaczego nie wykonać prostopadłego usunięcia

Łatwiejsze zarządzanie 

@+

5 polubień

Aby to zrobić, muszę zrobić płaszczyznę idealnie prostopadłą do mojego cylindra, chyba? Mam trochę kłopotów ze zrozumieniem inaczej, jak to zrobić.

Ponieważ w rzeczywistości jest to część, która obraca się wokół narzędzia podczas obróbki. I tak ciągle zmienia kąt.

Dziękuję 

Witaj @ Yohann

Aby zrobić to, co @gt22 Wystarczy naszkicować koniec cylindra.
Nie ma potrzeby sporządzania planu, chyba że usunięcie nie nastąpiło na końcu cylindra, ale gdzieś, gdzie dałoby się zaświecić.

==> Wybór powierzchni do końca cylindra ==> szkic ==> Narysuj szkic ==> Usuń materiał na żądaną długość.

Pozdrowienia

2 polubienia

Tak, rozumiem, ale problem polega na tym, że nie jest to proste usunięcie materii, będzie promień i związana z nim styczna. W tym właśnie tkwi mój duży problem, gdyby to było "proste", to rzeczywiście tak by było.  Próbowałem z zmywaczem do zamiatanego materiału, ale to nie działa.

W załączeniu zdjęcie tego, co chcę osiągnąć. 

Dziękuję za pomoc w każdym razie. 

20210316_155324.jpg
1 polubienie

Drugie zdjęcie dla lepszej wizualizacji. 

20210316_155819.jpg

Myślę, że z funkcją wygładzania, a następnie usuwania materiału z powierzchnią powinno to wystarczyć.

elevmt_mat_avec_surface_lissee.sldprt

Dobry evening@Yohann

Chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że w swoich pierwszych postach nie podałeś nam odpowiedniego rysunku.

Morał, odpowiadamy na bok!
Po udzieleniu Ci lepszych informacji (wraz z komentarzami), co pozwala @soring przedstawić Ci bardziej odpowiednią sugestię.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witam 

Przepraszam za to. 

I w końcu znalazłem rozwiązanie z funkcją nawijania, którego nie znałem. 

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

1 polubienie