Problem z usuwaniem materiału na flądrze przejściowej

Witam

Tworzę projekt na Solidworks 2020. Konstrukcja składa się z serii stożkowych pni. Muszę przeprowadzić usuwanie materiału.

Problemem, z którego zdaję sobie sprawę, jest usunięcie materiału, na końcu mojej blachy pozostała powierzchnia. (patrz zdjęcie)

photo_1_tronc_de_cone.jpg

Witam

Jak usunąć materiał, jak pokazuje się po prawej stronie zdjęcia.

Przed usunięciem materiału możesz zrobić detekcję kolizji, mam wrażenie, że masz stożkowe pnie, które interweniują, jeśli widzę artefakty na obrazie.
To powiedziawszy, usunięcie materiału nie powinno pozostawić żadnych pozostałości, ale trudno powiedzieć dlaczego, bez posiadania modelu 3D i bez wizji drzewa stworzenia.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj Zozo_mp,

Na początek dziękuję za odpowiedź,

Do usuwania materiału z używam: zakładki funkcji Usuwanie wyciągniętego materiału, a następnie przekształć utworzony przeze mnie element na szkicu 3D.

Może być bardziej znaczący na zdjęciach

Pozdrowienia

photo_3tronc_de_cone.jpg

@samy.recalde 

Jeśli dobrze zrozumiałem, to oczywiście pierwszym krokiem, a mianowicie po usunięciu materiału, jest to, że masz niechciane kawałki blachy.

To właśnie te dziwne pozostałości uniemożliwiają wykonanie kolejnego kroku "przekształcenia bytu".

Zgadza się!

Sugeruję, abyś usunął jeden obrót zamiast jednej prostopadłej płaszczyzny. Tylko po to, aby sprawdzić, czy problem z resztkowymi bitami nadal występuje w ich błędzie. Ponieważ nie jest to ta sama logika usuwania materiału, warto spróbować (nie ta sama część programu, która usuwa)

Pozdrowienia

1 polubienie

Pozostałości nie przeszkadzają mi w wykonaniu innych kroków, ponieważ konwertuję szkic z mojego szkicu 3D, który służy jako mój szkielet.

Przeprowadziłem test, zaznaczając i odznaczając normalne usuwanie materiału, odznaczając tę opcję, renderowanie wizualne jest odpowiednie, ale problem polega na tym, że nie rozkładam pnia stożka. Ale zaznaczając tę opcję, mam obecne pozostałości, ale mogę rozwinąć ten pień stożka.

Zadałem pytanie, aby dowiedzieć się, czy użyłem właściwego narzędzia i czy kiedykolwiek się to zdarzyło.

Zamierzam wypróbować twoją technikę.

Pozdrowienia.

Witam

Usuwanie materiału odbywa się w części lub w złożeniu, ponieważ można to zrobić w nim i propagować usunięcie do części.

Dobra robota drogi @ac kobra 427     ;-)

Witaj ac kobra 427,

Usuwam materiał z każdego kawałka.

Zamierzam spróbować usunąć materiał z montażu.

@Zozo_mp testowałem z usuwaniem materiału za pomocą rewolucji, jest to ten sam problem, co przy odznaczaniu normalnego pola usuwania materiału. To znaczy viseul i top rendering. Ale problem polega na tym, że nie mogę rozwinąć mojego tułowia stożka.

Dziękuję za zaangażowanie w mój problem.

Spróbowałem techniki @ac Cobra 427

Zdjęcie po lewej stronie to konfiguracja przed walidacją funkcji,

Zdjęcie po prawej, gdy próbuję stanu rozłożonego.

Jeśli chcesz spróbować, przekażę ci plik, gdy skończę dwie lub trzy rzeczy.

photo_4_tronc_de_cone.jpg

Czy możesz opublikować mi plik do  przetestowania jutro?

@ac Cobra427 Tak, nie ma żadnych problemów, w Pack & Go?

W załączeniu znajduje się plik pack&go.

mof_2018.zip

Działa, zajrzę jutro rano

1 polubienie

Witam @resam 

Po testach z Twojej strony udało mi się poprawić problematyczny obszar na części T2 2.
Użyłem funkcji "DeleteFace" z opcją nr 2 w ustawieniach, aby usunąć "błędny" utwór
Sam w sobie prawdopodobnie nie jest to najlepsze rozwiązanie, ale pozwala rozwiązać problem z oprogramowaniem

supprface.jpg
1 polubienie

Witam

Nie mam zbyt wiele czasu, aby zrozumieć  dlaczego, ale jeśli  wykonasz operację logiczną, aby odjąć jedno ciało od drugiego, to działa.

Niech Moc będzie z wami.

Cze wszystkim

Bardzo dziękuję za poświęcenie czasu na odpowiedź.

@Pierre S Skorzystałem z waszego rozwiązania.

@OBI WAN przyjrzę się twojemu rozwiązaniu, gdy tylko uda mi się wyodrębnić dxf.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim