Cześć wszystkim,
Mam powtarzający się problem z SolidWorks 2024 na Windows 11.
Program nagle się zawiesza za każdym razem, gdy próbuję zapisać lub " zapisać jako " skład lub część, a nawet podczas automatycznego zapisu.
Komunikat, który zwykle pojawia się przed awarią, to:
" Nieznany błąd przy dostępie do [ścieżki]\nom_fichier. SLDASM »
Po tym SolidWorks zawiesza się z błędami takimi jak sldworks:0000746e lub sldmodu:00fb0802.
Gdy tak się dzieje, wszystkie części lub podzespoły, których nie dało się zapisać, pozostają widoczne w obszarze graficznym, ale znikają z drzewa FeatureManagera, jakby zespół stracił odniesienia, mimo że geometria jest nadal wyświetlana.
Dziwne jest to, że gdy ponownie otwieram SolidWorks, plik wspomniany w wiadomości zwykle otwiera się bez problemów, pokazując ostatnią wersję, która została pomyślnie zbackupowana.
Ale jeśli spróbuję zapisać nową wersję lub ją nadpisać, ta sama część lub asembler staje się plikiem 0KB i błąd się powtarza.
Jak dotąd próbowałem robić kopię zapasową lokalnie zamiast na Google Drive, ale nadal jest to samo.
Nigdy wcześniej nie miałem problemów z rozpoczęciem projektu bezpośrednio w SolidWorks. Zazwyczaj trzymam wszystkie komponenty wirtualne , dopóki nie będą potrzebne dokumenty produkcyjne, a ten workflow zawsze był stabilny.
Ostatnio zacząłem eksperymentować z Treehouse, który bardzo mi się spodobał do planowania struktury składu z wyprzedzeniem. Stosuję podejście projektowania odgórnego, z elementem szkieletu wstawianym do głównego zespołu (i każdego podzespołu), który definiuje całą podstawową geometrię, płaszczyzny i ogólne równania.
Zastanawiam się, czy problem może wynikać z tego nowego workflow lub ze sposobem, w jaki referencje są obsługiwane między częściami wirtualnymi a zewnętrznymi.
Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym lub znalazł wiarygodne rozwiązanie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc. Ten problem naprawdę blokuje moją pracę.