Problem z zapisywaniem w folderze Local Temp

Cze wszystkim

Mam problem, którego nie potrafię wyjaśnić: 

Solidworks zapisuje niektóre pliki (w tym przypadku rury w złożeniach wyznaczania trasy) tutaj: C:\Users\sdevauchelle\AppData\Local\Temp\swx13176\VC~~ (patrz załącznik)

Nie korzystam jednak z automatycznych kopii zapasowych, ponieważ wolę regularnie tworzyć kopie zapasowe ręcznie.

Wygląda na to, że te tymczasowe pliki są regularnie usuwane i tracę wszystkie rurki moich tras...

Krótko mówiąc, nie rozumiem, dlaczego nagle pliki tube wskazują na folder tymczasowy. 

Zrobiłem już sztuczkę polegającą na zastąpieniu tych części, wskazując odpowiedni plik biblioteki projektów, ale kilka dni później lampy ponownie zniknęły i wskazują z powrotem do folderu tymczasowego.

Czy ktoś wie o tym problemie? 

Jestem w SW2021 SP05.

Dziękuję.

screenshot_1952.png
screenshot_1951.png
screenshot_1927.png

Witam

Problem z ustawieniem ścieżek routingu? Jeśli nie ma problemu z ustawieniami, należy zajrzeć do Solidworks Routing Library Manager.

Przeszedłem przez Routing Library Manager, wszystko wydaje się być w porządku.

Chciałbym zwrócić uwagę, że podczas tworzenia podzespołu wyznaczania trasy, części, które są łącznikami rurowymi, wskazują na folder biblioteki projektów, ale w przypadku plików części, które są rurami, solidworks zapisuje jako wirtualną część podzespołu...

Witam

Twoje części są plikami wirtualnymi (a więc zapisanymi w złożeniu): małe  ^ w nazwie pliku.

Ich lokalizacja jest normalna.

Z drugiej strony musisz zapisać MONTAŻ przed zamknięciem wszystkiego, aby uniknąć utraty modyfikacji.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Zgadzamy się: pliki wirtualne reprezentowane przez ^ , więc zapisane w zestawie. I w tym miejscu utknął: (czasami) rejestrują się w folderze tymczasowym (powyżej)... Plik, który kończy się automatycznym czyszczeniem, więc tracimy wszystkie części, które powinny być wirtualne....

Zwykle pliki wirtualne działają dobrze.

Dużo z tym pracujemy, a liczba błędów jest ograniczona (lub nawet prawie nie istnieje, może z wyjątkiem przypadku jednoczesnego otwierania zduplikowanych plików: może się zdarzyć, że SW pomiesza pędzle w tym przypadku).

Z drugiej strony, zapomnienie o zapisaniu ASSEMBLY zawierającego pliki wirtualne jest częstym błędem wśród tych, którzy nie są przyzwyczajeni do plików wirtualnych. Jeśli zestaw nie zostanie zapisany, nie zostaną zapisane również pliki wirtualne.

SW zawsze otwiera (i tym samym zapisuje) pliki wirtualne w katalogu tymczasowym.

Patrząc na twój ostatni zrzut ekranu, wygląda na to, że oprogramowanie utraciło wirtualne odniesienie, aby odwoływać się tylko do lokalnego pliku zapisanego w tymczasowym katalogu roboczym.

Normalnie powinno to wyglądać tak:

Ścieżka pliku wirtualnego powinna odnosić się do zestawu, a nie do lokalnego katalogu tymczasowego (co wydaje się mieć miejsce, biorąc pod uwagę zrzut ekranu).

Możesz to sprawdzić przed zamknięciem zestawu (i ponownie zapisać plik lokalnie przed jego ponowną wirtualizacją, jeśli kiedykolwiek będziesz mieć ścieżkę do katalogu lokalnego).

Po tym możliwe jest, że 2021 Sp5.0 zostanie zbugowany w tym konkretnym punkcie (jeśli tak jest, pozostałbym z moim 2020 sp 3.0 zbugowanym na śmierć..)

2 polubienia

Dziękuję froussel za tę precyzyjną odpowiedź.

W komputerze: normalna operacja, która jest zgodna. Przyjąłem do wiadomości Pańską uwagę na temat rejestracji zgromadzeń, zazwyczaj postępuję zgodnie z Pańskimi opisami, będę czujny w przyszłości.

Zabawne (lub nie) jest to, że mój kolega spotkał się z podobnym, poważniejszym przypadkiem (stracił cały zespół rury, ponieważ został ustawiony jako wirtualny podzespół) prawie w tym samym czasie co ja (każdy z nas pracuje lokalnie). Mówi mi, że otworzył zespół w celu przeprowadzenia pomiaru wymiarów, zamknął go bez zapisywania, a następnym razem, gdy otworzył, jego (wirtualne) podzespoły routingu zniknęły i wskazywały ten sam nieistniejący folder tymczasowy. 

screenshot_1959.png

Witam

Zobaczmy, czy routing nie ma problemu w 2021 roku. Mam zgłoszenie w trakcie kolejnego problemu z akcesoriami w stanie demontażu niemożliwymi do reaktywacji (z każdą przebudową znikają, nie mówiąc już o szkicach trasowania, które można w dowolny sposób odbudować)

A te akcesoria wskazują na jakie oparcie? 

Długość (wirtualnych) nazw plików i zestawów może na końcu stanowić problem (ograniczenie długości ścieżek systemu Windows)

Rzeczywiście, jest to punkt do sprawdzenia, podobnie jak długość ścieżek dostępu... Ale gdyby tak było, problem pojawiłby się na innych zestawach? 

Niekoniecznie, jeśli w innych przypadkach jesteś poniżej limitu... (Wystarczy jeszcze jedna postać, aby w końcu narobić bałaganu)

W swoim złożeniu: kliknij prawym przyciskiem myszy na część wirtualną, a następnie właściwość i skopiuj/wklej "ścieżkę dokumentu modelu" i policz znaki. (NBCAR()  robi to bardzo dobrze w Excelu)

Jeśli przekroczysz 255, może to to wyjaśnić.

1 polubienie