Problem z równaniem

Witam koleżanki i koledzy,

Mam mały problem z równaniem w pliku Excel, zwykle istnieje możliwość dodania tekstu przed równaniem.

Kiedy dodaję ten tekst, moja formuła robi cokolwiek, chciałbym dodać "od" i "do" oraz  przed równaniem w żółtych polach załączonego pliku bez jego pomijania.

Wiem, że to nie jest CAD/CAD, ale służy do śledzenia godzin warsztatów.

Z góry dziękuję ;-) 

classeur1.xlsx

Witaj ac kobra 427,

Musisz dodać znak = na początku formuły (= "de" i C9).

Pozdrowienia

2 polubienia

Dobry wieczór Ac Cobra

Otworzyłem twój plik i nie widzę, w czym jest problem, a przynajmniej nie rozumiem, co chcesz zrobić ;-)

Twoja komórka "6 "z" i 25 nie ma żadnych zależności ani poprzedników.

Jeśli chodzi o twoją żółtą komórkę, widzę tylko "jasnozieloną" w kolumnie N. W każdym razie nie widzę, żeby coś przeskakiwało lub ta komórka podskoczyła tak bardzo, że nic nie widzę: chociaż przy okazji spojrzałem na zawartość wszystkich komórek, zależności i formuły obliczeniowe dość proste.

Pozdrowienia

PS: masz małą literówkę w L9, brakuje "e" w dzień

1 polubienie

Witaj d.roger,

kiedy zamienię formułę w polu D9 = N9 + N10 na = "od" i N9 + N10 , tekst jest wyświetlany dobrze, ale daje wynik z przecinkami, a nie godzinowo, jak w pożądanej tabeli, jak w 2. tabeli. 

classeur2.xlsx

musisz umieścić swój wzór na transformację w setnych częściach, jak w ramce P9:

= "z" & ((N9+N10)*2400/100)

Problem z formatem komórki, który powinien być pozostawiony na standardzie, ale który musi działać z tekstem i godzinami.

Pozdrowienia

1 polubienie

A jeśli chcesz kwadrat w godzinach:minutach:sekundach, możesz wpisać:

= "z" & TEKST((N9+N10); "gg:mm:ss")

Powinno się udać.

Pozdrowienia

2 polubienia

Dziękuję Zozo_mp za e, którego brakowało.

D.Roger, ja też z tym testowałem, ale kiedy pracownik zacznie o 5:30, włoży 5.5 do drugiego pudełka z tą formułą. 

Mówiąc prościej, część poniedziałkowa i to, co następuje, nie będzie widoczne w druku, 1/2 dnia to dzień, w którym pracownik wykonuje 1/2 dnia pracy jak piątek i cały dzień we wzorze jest część czasu, która jest odejmowana  1/2 przerwy między południem i chciałbym odesłać tę informację z powrotem w żółtych polach z godziną od 5 do 12, ale gdy dodam "od" i "do" i "do " i  że M....  i daje mi wynik wielkości przecinka...

1 polubienie

DZIĘKUJĘ,  D.Roger;   Jest idealny:-)  :-) :-)   :-)  :-)  :-) 

2 polubienia

Oto sfinalizowany plik, jeśli ktoś kiedykolwiek będzie go potrzebował 

feuilles_de_pointage_.xlsx