Problem naszkicowany w kontekście

Witam

W montażu z płytami przykręconymi do konstrukcji spawanej mechanicznie mam dużo otworów w tych płytach, które zachodzą na siebie z otworami w konstrukcji. Dlatego tworzę te otwory w zespole, ograniczając środek otworu na każdym odpowiadającym mu środku otworów w konstrukcji. Pozwala mi to na dynamiczne śledzenie położenia otworów w płytach przy każdej zmianie boku w konstrukcji.

Póki co nic nadzwyczajnego, ale mam problem. Zdarza się, że dla jakiegoś nowego tworzenia otworów w płytach, gdy umieszczam szkic na środku otworu w konstrukcji, zamiast być w kolorze czarnym z ograniczeniem, jest on układany na niebiesko bez żadnych ograniczeń i bez możliwości dodania więcej... Nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania tego problemu, więc jeśli ktoś z Was o tym wie, jestem jak najbardziej za! ;)

Z góry dziękuję.

Witam

Na pierwszy rzut oka powiedziałbym, że poczyniłeś zewnętrzne odniesienia do kilku części  i nie jest to możliwe. Jeżeli w złożeniu konwertujesz elementy na jednej części, a następnie zaczynasz od nowa na innej części solidworks, nie chce tego robić. Musisz zerwać więzy, aby móc to zrobić.

Niech Moc będzie z wami.

4 polubienia

Tak, w przeciwnym razie przejdź do "opcji systemowej", a następnie "odniesień zewnętrznych" i zaznacz, czy zaznaczone jest pole "zezwalaj na wiele kontekstów dla części podczas edycji w złożeniu".

7 polubień

Bingo!! Ronathan, dokładnie tak się wydaje. Dziękuję