Cze wszystkim
Chciałbym poznać odpowiedź na pytanie o system dynamiczny. Jest to metalowa listwa pokryta płaską, lekko wypukłą powierzchnią, na którą nakładam nałożone przemieszczenie na licu o jej grubości (patrz zdjęcie).
Wypróbowałem 4 rodzaje symulacji dynamicznej: modalna w funkcji czasu / Harmoniczne / Drgania losowe / Analiza odpowiedzi spektralnej
- Dla modalnego jako funkcji czasu: Otrzymuję wynik z wymuszonym przemieszczeniem. Jako warunek początkowy wybiera się prędkość.
- Dla harmonicznych: Otrzymuję komunikat o błędzie "Zdefiniowane krzywe są nieprawidłowe"? Quezko?
To wymuszone przemieszczenie zastępuję siłą przyłożoną w tym samym miejscu i tym razem otrzymuję wynik.
- W przypadku drgań losowych: ten sam komunikat o błędzie "Zdefiniowane krzywe są nieprawidłowe". Przykładam siłę i również otrzymuję wynik.
- Dla odpowiedzi spektralnej: Komunikat o błędzie "Nie zdefiniowano podstawowych krzywych widma", niezależnie od tego, czy dotyczy przemieszczenia, czy siły.
Nie bardzo wiem, co wybrać spośród tych symulacji i myślę, że trudno mi zinterpretować wyniki. Chciałbym zobaczyć, czy system pozostaje liniowy w funkcji czasu, ale także częstotliwości
--> Która symulacja byłaby odpowiednia i jak najlepiej ją skonfigurować? (Niestety mój komputer nie jest wyścigową bestią!)
--> Po zakończeniu obliczeń, które wykresy powinienem wyświetlić?
Listwa ta może pracować: w zakresie od 0 do 1000 Hz / z narzuconym przemieszczeniem 0,12 mm / jako materiał ze stali stopowej. Dla prędkości (warunek początkowy) przyjąłem nieco losową wartość, ponieważ to przemieszczenie 0,12 mm jest prawie natychmiastowe.
Mam nadzieję, że wszystko będzie jasne. Z góry dziękujemy!
Facetsmo powiedział:
sans_titre.jpg