Problem z dynamicznym badaniem

Cze wszystkim

Chciałbym poznać odpowiedź na pytanie o system dynamiczny. Jest to metalowa listwa pokryta płaską, lekko wypukłą powierzchnią, na którą nakładam nałożone przemieszczenie na licu o jej grubości (patrz zdjęcie).

Wypróbowałem 4 rodzaje symulacji dynamicznej:  modalna w funkcji czasu /  Harmoniczne / Drgania losowe / Analiza odpowiedzi spektralnej

- Dla modalnego jako funkcji czasu: Otrzymuję wynik z wymuszonym przemieszczeniem.  Jako warunek początkowy wybiera się prędkość.

- Dla harmonicznych: Otrzymuję komunikat o błędzie "Zdefiniowane krzywe są nieprawidłowe"? Quezko?

To wymuszone przemieszczenie zastępuję siłą przyłożoną w tym samym miejscu i tym razem otrzymuję wynik.

- W przypadku drgań losowych: ten sam komunikat o błędzie "Zdefiniowane krzywe są nieprawidłowe". Przykładam siłę i również otrzymuję wynik.

- Dla odpowiedzi spektralnej: Komunikat o błędzie "Nie zdefiniowano podstawowych krzywych widma", niezależnie od tego, czy dotyczy przemieszczenia, czy siły.

Nie bardzo wiem, co wybrać spośród tych symulacji i myślę, że trudno mi zinterpretować wyniki. Chciałbym zobaczyć, czy system pozostaje liniowy w funkcji czasu, ale także częstotliwości

--> Która symulacja byłaby odpowiednia i jak najlepiej ją skonfigurować? (Niestety mój komputer nie jest wyścigową bestią!)

--> Po zakończeniu obliczeń, które wykresy powinienem wyświetlić?

Listwa ta może pracować: w zakresie od 0 do 1000 Hz / z narzuconym przemieszczeniem 0,12 mm / jako materiał ze stali stopowej. Dla prędkości (warunek początkowy) przyjąłem nieco losową wartość, ponieważ to przemieszczenie 0,12 mm jest prawie natychmiastowe.

Mam nadzieję, że wszystko będzie jasne. Z góry dziękujemy!

Facetsmo powiedział:

sans_titre.jpg

Witam

Pomoc już wydaje się dość obszerna, dobrym początkiem może być przeczytanie jej w całości:

http://help.solidworks.com/2015/french/SolidWorks/cworks/WHEN_TO_USE_DYNAMIC_ANALYSIS.htm?id=dbbeb9003fa14a62b4139ee587dbb518#Pg0

Witam

Szukasz odpowiedzi na jakie dokładnie zapytanie? częstotliwość 0-1000Hz dotyczy wymuszonego przemieszczenia 0,12 mm? Innymi słowy, czy część kopulasta pełni rolę sprężyny? A może ściskasz ostrze, a następnie szukasz naturalnych częstotliwości ostrza w tej pozycji?

W pierwszym przypadku wydaje mi się, że brakuje Ci ziemi na końcu ostrza.

Przeczytałem już wiele punktów na temat pomocy Solidworks, ale między błędami symulacji a interpretacjami wykresów trochę się męczę :( . Wolałem zrobić podsumowanie tego, co dzieje się w każdej symulacji, abyś mógł przedstawić mi swój punkt widzenia.

Odpowiadając ci Chamade, częstotliwość 0 / 1000 Hz  dotyczy lameli, która skutecznie pełni rolę sprężyny. Chciałbym wiedzieć, jak zachowuje się blaszka w tym zakresie częstotliwości. Powiedziano mi już o dodaniu masy, ale czy jest to obowiązkowe, aby uzyskać wynik?

Wiem już, jak znaleźć częstotliwość rezonansową, ale to badanie zostanie przeprowadzone później.

Na podstawie tych danych, która symulacja byłaby najłatwiejsza do skonfigurowania?

Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale po raz kolejny rodzaj analizy zależy od tego, co chcesz wiedzieć w wyniku, a nie od jej prostoty.

Czy chcesz mieć funkcję transferu? Ruch w pewnym momencie? Ograniczenia?

Analiza modalna nie da Ci więcej niż częstotliwość rezonansowa. W takim przypadku masa jest obowiązkowa, ponieważ w przeciwnym razie wynik będzie błędny. Będziesz miał częstotliwość drgań własnych ostrza, ale nie systemu.

Chciałbym znaleźć funkcję przenoszenia mojej lameli z danymi wejściowymi przemieszczenia narzuconego zgodnie z częstotliwością. To jest dokładnie to, czego szukam!

W przypadku wszystkiego, co jest związane z częstotliwością rezonansową, przemieszczeniami  czy ograniczeniami, nie mam z tym problemu. Zrobiłem symulację z dodaną masą bez żadnego problemu.

Byłaby to więc bardziej analiza spektralna. Masy muszą być nadal poprawne, ponieważ wydaje mi się, że analizy spektralne zaczynają się od fazy obliczeń modalnych.

W wartościach bezwzględnych musisz mieć odpowiedź filtra dolnoprzepustowego (przepuszczalność = 1 przed częstotliwością drgań własnych, wzmocnienie przy f = f0, a następnie tłumienie).

Nie mam narzędzia, więc nie będę w stanie opowiedzieć Ci więcej o procedurze.

W porządku, postaram się przeprowadzić analizę spektralną i będę was informował na bieżąco.

Jeszcze raz dziękuję

Właśnie przeprowadziłem analizę spektralną. Zastosowałem moje osadzanie / podpory płaskie / wymuszone przemieszczenie jak poprzednio, wszystko z równomiernym wzbudzeniem podstawy (jest to obowiązkowe, aby uzyskać wynik).

Ale z jednej strony jedynym "podnieceniem", jakiego chcę, jest to, że jestem związany z moim narzuconym przemieszczeniem, po co dodawać to równomierne wzbudzenie podstawy?   Nie mam pojęcia, jaką wartość powinien mieć ten wyjazd

W załączeniu znajduje się zrzut ekranu z symulacji.

Facetsmo powiedział:

sans_titre.jpg

Witam

Nie mając narzędzia mogę powiedzieć cokolwiek, ale jeśli dobrze rozumiem to co jest napisane w pomocy, to nie należy korzystać z opcji wzbudzenia równomiernego tylko z "wzbudzenia wybranej bazy" i wybrać narzucone przemieszczenie 0,12 mm.

Witam

Próbowałem już tej techniki, ale bez większego sukcesu. Będąc w funkcji "wzbudzenie wybranej bazy" muszę wybrać stałą geometrię w miejscu, w którym ma być ona zastosowana (podpora płaska / osadzona). Tworzę więc płaską prasę na grubość, wybieram ją w funkcji, a następnie uruchamiam analizę.

Oto wynik, który otrzymuję, niezależnie od tego, czy jest to wzbudzenie liniowe, czy zakrzywione, z dużym lub małym przemieszczeniem, usuwając maksimum ustalonej geometrii (patrz załącznik).

Zielona strefa odpowiada zerowemu przemieszczeniu.

sans_titre.jpg

Przepraszam, ale nie mam narzędzia, naprawdę nie mogę powiedzieć więcej.

Wydaje mi się, że w analizie odpowiedzi dynamicznej rzeczywiście musimy wybrać punkt "blokujący" strukturę (uznany za stały we wstępnej analizie modalnej, który oprogramowanie wykonuje samodzielnie w tle), którego użyjemy do zastosowania widma depacementu (lub przyspieszenia) w funkcji częstotliwości.

Podejście to wydaje mi się więc logiczne. ale jak sprawić, żeby SW zrozumiał, nie wiem.