Problematyczne wytłaczanie na wygiętej części

Witam

Pracuję nad kątownikiem ze stali nierdzewnej, ten kątownik ma kilka zagięć, a pośrodku dość osobliwie ukształtowaną szczelinę, która pozwala mi zamontować kolejny kątownik (aby wykonać montaż krzyżowy). Dostępne są również różne kolczyki.

Wszystkie cięcia (cięcie wzdłużne, wiercenie) zostaną wykonane laserem po złożeniu.

Do modelowania tego kątownika używam funkcji "Składany arkusz podstawy" z otwartym szkicem do wygenerowania profilu. Następnie różne wytłoczenia.

Mój problem dotyczy wytłoczenia szczeliny, stworzyłem plan u podstawy mojej blachy, a następnie naszkicowałem kształt. Po wytłoczeniu w złożonym profilu mam w niektórych miejscach dość dziwne kształty (patrz załącznik) wyobrażam sobie, że ma to coś wspólnego z nacięciem...

Nie mogę się więc pozbyć tych form. Myślę, że solidworks widzi wytłaczanie przed gięciem, podczas gdy odbywa się to po gięciu niezależnie na 3-osiowym laserze.

Umieszczę Cię w załączniku plik sw!

Jakieś pomysły?

Z góry dziękuję za pomoc,

Szczerze

Tim

Plik CS-04.sldprt

Witam

sprawdź, czy jest dobry, musisz pobawić się konfiguracją z Domyślnym i SM-FLAT-PATTERN, aby mieć ostatni element i go rozłożyć. Odznaczyłem również pole do normalnego usuwania materiału.

cs-04_ac_cobra.sldprt
2 polubienia

Witam

To jest dokładnie to, czego potrzebowałem, bardzo dziękuję za pomoc!

Miłej niedzieli,

Tim

1 polubienie

Nie można tego winić, dobrej niedzieli dla Ciebie też. Podejrzewałem to, bo robię mniej więcej te same rzeczy...