Problem z automatycznym kreskowaniem materiału

Witam

Mam problem podczas wykonywania rzutu przekroju poprzecznego zespołu. Dużo pracujemy z zespołami i w miarę możliwości przedstawiamy te spoiny w 3D/2D.

W tym celu utworzyłem materiał: "Spawanie" z właściwością kreskowania: "Zwykły". Spoiny są materializowane w 3D przez część wewnętrzną zespołu (tak, aby nie była obciążona spoiną1, spoiną2,...) z materiałem jako materiałem: "Spoina".

Nasze spawane zespoły są prawie w całości wykonane z 316L, podczas tworzenia widoku cięcia pozwalamy, aby kreskowanie odbywało się automatycznie (aby mieć automatyczne zmiany kąta bez konieczności modyfikowania materiału każdej części). W przypadku części 316L wszystko jest w porządku, ale jeśli chodzi o odwzorowanie spoin, jesteśmy zmuszeni przejść i odznaczyć: "Kreskowanie materiału", aby spoina była wyświetlana na czarno we wszystkich widokach... Próbowałem wszystkiego po trochu, ale bez rezultatu.

Niemożliwe jest uzyskanie tego jednolitego koloru (zdefiniowanego w materiale).

Czy macie dla mnie rozwiązanie?

hachures.png

Witam

Jest to znany błąd wymieniony na stronie internetowej SolidWorks:

"Rozwiązaniem jest usunięcie zaznaczenia opcji "Kreskowanie materiału" w sekcji "Hachurer / Wypełnienie" w menedżerze nieruchomości.

SPR #:476546    
 Status:Otwarty
 Naprawiono w:brak brak
 Obszar:Rysunki
 Podobszar:Kreskowanie
 Wpływ na klienta:Wysoki
 Ulepszenie:Nie
 Streszczenie:
Kreskowanie/wypełnienie obszaru widoku przekroju nie jest wyświetlane, gdy włączona jest właściwość 'Kreskowanie materiału', a kreskowanie niestandardowego materiału części jest ustawione na bryłę (= uni)
 Uwagi techniczne  :
Obejście tego problemu polega na usunięciu zaznaczenia właściwości "Kreskowanie materiału" w menedżerze właściwości PropertyManager Kreskowanie/Wypełnienie obszaru.

2 polubienia