Problem z importem krok do części w SolidWorks

Cze wszystkim

Otrzymałem plik STEP z tacą z montażu. Kiedy importuję go do SolidWorks i zapisuję jako część, w różnych miejscach modelu pojawiają się okręgi (podobne do obrotów).

Osoba, która wysłała mi 3D, też nie rozumie, skąd się to wzięło, a ja nie znalazłem żadnego rozwiązania, by je usunąć.

Czy masz jakieś pomysły na przyczynę lub sposób, by rozwiązać ten problem?

Pozdrowienia

Witaj Valentin_fer,

Z mojej strony wydaje mi się, że to są szkice, które można ukryć w opcjach wyświetlania.
By być widzianym.
@+.
AR.

1 polubienie

Ponieważ plik pochodzi z STEP, nie mam dostępu do szkiców. Patrząc na strukturę drzewa, widzę, że koła są połączone z całą górą, z wyjątkiem okucia widocznego pod spodem.

Próbowałem stworzyć ekstrudację, żeby je usunąć, ale SolidWorks nie rozpoznaje tych kształtów jako rzeczywistej grubości, więc operacja się nie udaje.

Czy byłoby możliwe udostępnienie tego pliku, aby mógł zostać przetestowany?
Jaki jest jego oryginalny format?
Czy ten sam efekt uzyskujesz z plikiem Parasolid (*.x_t) lub *.iges?

1 polubienie

Witam
3 możliwe przypadki: albo produkcja stopnia nie jest dobra, albo konfiguracja importowana kroku jest niedobra, albo oba :face_with_monocle:
Na forum jest mnóstwo tematów dotyczących kroków (import lub eksport)

1 polubienie

Oczywiście, przez którą platformę chcesz, żebym przeszedł? Bo nie mogę tu podać żadnego kroku.
Niestety nie mam możliwości posiadania informacji oryginalnego oprogramowania :sweat_smile:

1 polubienie

… Dziwne... To nie jest problem przez większość czasu... Dostałaś komunikat o błędzie?

1 polubienie

Kiedy próbuję przenieść plik, pojawia się komunikat o błędzie :sweat_smile: . Wpisuję ten krok w linku wetransfer. Są dwie tacki z różnymi problemami.

2 polubienia

To są pliki STP, a nie STEP, :sweat_smile: myliłam się

1 polubienie

Technicznie rzecz biorąc, to te same formaty...
Dla Twojej informacji, gdy masz plik taki jak Step czy IGES (lub cokolwiek, co może być neutralne 3D), edytując plik za pomocą edytora tekstu (Notepad, a jeszcze lepiej Notepad++), często można zobaczyć oryginalny format:
Tutaj: CREO PARAMETRIC OD PTC INC, 2025243
image

Test otwierający z Edrawing:

Brak pasożytniczych form.

Poniżej przedstawiono dwa oryginalne formaty przemianowane na *. STEP (dla forum :upside_down_face:)...
MoveBoard – taca 45er wysuwana w prawo. krok (1,3 MB)
MoveBoard – taca 45er wysuwana w lewo.step (1,3 MB)

2 polubienia

Mówimy step, ale rozszerzenie to .stp

Otwierając się SW2023SP5 bez obaw, z drugiej strony nie jest to zespół z częściami, lecz część z powierzchniami + nieciągłościami

Rozpoczynamy od SW2022 SP4.0 => Bez połączenia 3D !!
Nie martw się też, z drugiej strony jest wiele, wiele powierzchownych nieciągłości...
Oto ich odpowiedniki Parasolid do przetestowania na otwarciu.
plateau_2026-02-02_1520.zip (2,5 MB)

Osoba, która wysłała mi 3D, też nie rozumie, skąd się to wzięło, a ja nie znalazłem żadnego rozwiązania, by je usunąć.

Dlaczego nie poprosić go ponownie o plik w formacie eksportującym bardziej odpowiednim dla Solidworks (np. parasolid .x_t)?
Format step jest neutralny, ale bardzo degraduje pliki i jest bardzo obciążony.
Jeśli masz 1000 komponentów w swoim asemblecie podczas eksportu, podczas importu powstanie 1000 różnych ciał, w przeciwieństwie do formatu x_t, który tworzy 1 i powtarza go 1000 razy.
Edycja: Dodałbym, że parasolid to silnik graficzny Sw (a także topsolid i solidedge), więc nie ma degradacji przy eksporcie jednego z tych programów.

2 polubienia

Oprócz powyższej odpowiedzi dodam, że pytanie o Volume zamiast Surface pomaga też poprawić kompatybilność ze Solidworks.

[ A tak przy okazji: Wszystkiego najlepszego @sbadenis :birthday: !! ]

2 polubienia

Dziękuję @Maclane !

2 polubienia

Mam SW2025SP4.1 i mówię sobie, że to może się stamtąd :sweat_smile: wywodzić.
Jak mi radziłeś, poproszę go o wersję wolumową i/lub format x_t :+1:

1 polubienie