Problem: Nie mogę pogrubić powierzchni (w tym przypadku karoserii)

Witam/Dobry wieczór,

Wielki pasjonat motoryzacji, tworzę fikcyjne samochody inspirowane latami 60-tymi. Obecnie pracuję nad małym projektem, w którym finalizuję nadwozie. Problem: SolidWorks odmawia pogrubiania powierzchni. Zszyłem ze sobą różne panele i sekcje, ale nadal nic. Załączam zdjęcie problemu (oto url: http://www.noelshack.com/2016-19-1463165346-probleme-epaisseur.png)

Masz pomysł? Używam funkcji "zagęszczania" w menu Bpssage/Base. Dziękuję za przeczytanie mojej wiadomości i za wszelkie odpowiedzi. :/

Zmień grubość na początek i zobacz w innym kierunku, aby pogrubić

Niebieskie linie przywodzą mi na myśl niepołączone powierzchnie

lub weź swoje powierzchnie i przesuń je wszystkie na zewnątrz, zszyj je z powrotem, jeśli to konieczne (niebieskie linie)

1 polubienie

Dobry wieczór

Nie wiem, czy kiedykolwiek to widziałeś!! Ale tak na wszelki wypadek???

http://help.solidworks.com/2011/French/SolidWorks/sldworks/LegacyHelp/Sldworks/Features/HIDD_DVE_FEAT_THICKEN.htm

Manu: to jest ten, którego używam (patrz obrazek w adresie URL podany w mojej 1. wiadomości), ale to nie działa. To jest moje zmartwienie.

GT22: Próbowałem różnych grubości i kierunków, zawsze ten sam komunikat o błędzie: "Nie można przesunąć powierzchni lub nie można usunąć powierzchni".

Zszywanie powierzchni zwykle namaszczało je razem, prawda? W przeciwnym razie może to wyjaśnić część problemu.

Jednak nadal odmawia pogrubienia niektórych powierzchni. Wynika to jednak z jednej funkcji wygładzania, a nie z połączenia kilku innych powierzchni.

Co się stanie, jeśli przesuniesz twarze, a następnie je zamkniesz? Czy to może się udać?

http://help.solidworks.com/2011/french/SolidWorks/sldworks/LegacyHelp/Sldworks/Surfaces/HIDD_DVE_OFFSET_FACE.htm

A potem możesz go solidnie utrwalić.

Wypróbuję twoje rozwiązanie, Manu. Będę Cię informować na bieżąco.

Jedna uwaga na marginesie: części można pogrubiać jedna po drugiej. Z drugiej strony, bezpośrednio przylegające powierzchnie nie mogą zostać później uszkodzone.

OK, to działa. Informuj mnie na bieżąco... Powodzenia w realizacji projektu ;-) 

To nie zadziałało!

Czy jeśli tworzę inny plik dla każdej powierzchni i sklejam je wszystkie z powrotem w zespole, czy można to wziąć pod uwagę? Wiedząc o tym, w dłuższej perspektywie chcę używać plików (w rezultacie w .stl) do druku 3D!

Tak, możesz zrobić plik dla każdej powierzchni i je pogrubić, następnie wykonać montaż, a następnie po wykonaniu tego montażu możesz zrobić z niego część, tak jak pokazał to OBI WAN:

http://www.lynkoa.com/forum/import-export-formats-neutres/combiner-deux-pièces-pour-ne-faire-quune

Myślę, że na początku zdecyduję się na to rozwiązanie. Jedno pytanie tylko: jak sprawić, by poszczególne części "układanki" idealnie do siebie pasowały? Nie ma "ograniczenia powierzchniowego" pamięci? Czy powinienem zaplanować coś więcej?

Spróbuję jutro, z wypoczętą głową. Będę Was informował na bieżąco. :)

Jeśli zagęścisz je jeden po drugim i zrobisz z nich złożenie, możesz ograniczyć je na krawędziach i ściegach z każdej strony. Tam powinno to zostać naprawione.

Ogólnie rzecz biorąc, gdy SW odmawia pogrubienia powierzchni, oznacza to, że jedna z powierzchni zniknęłaby podczas operacji. Aby to zilustrować, możemy sobie wyobrazić 2 płaszczyzny połączone promieniem 1 mm, jeśli poprosimy o grubość 2 mm, system nie wie już, co zrobić z promieniem.

Jeśli chodzi o metodę montażu: jeśli wszystkie są wymodelowane we właściwym miejscu (przy użyciu bieżącego pliku), można po prostu złożyć według początku.

1 polubienie

Witam to forum nie jest bardzo młode, ale tutaj wyjaśniam mój problem, muszę zamodelować karoserię samochodu do projektu, w którym ja i mój zespół uczestniczymy, musiałem pogrubić swoją skorupę, a następnie przeprowadziłem kroki tego forum i stworzyłem zespół z moimi częściami, ale nie mogę ich ze sobą związać, czy to normalne?

Witam

Aby uprościć, możesz tworzyć plany dostosowane do Twoich powierzchni funkcjonalnych, które będą ze sobą stykać. Następnie użyj wiązania płaszczyzny ze spinaczem do papieru funkcji montażu.
Widmo.