Problem Nie mogę położyć podstawy płasko, próbowałem wszystkiego, ale nic

Czy mógłbyś pomóc?

10_-_3_208_362_-_entonnoir_1.sldprt

Hello@PLV

Właśnie spojrzałem na Twój model i pierwszą rzeczą jest to, że nie przekształciłeś swojego modelu bryłowego w Sheet Metal Work.

Ale przed przekształceniem modelu w blachę w Twoim interesie jest również wykonanie cięcia (poprzez usunięcie materiału (a raczej separację), w przeciwnym razie nie  ma możliwości spłaszczenia.

Co więcej, na warsztacie będą zmuszeni do wykonania dwóch części (jednej cylindrycznej pochylonej i jednej  o kształcie złożonym z okrągłej podstawy i podłużnego wierzchołka , więc równie dobrze możesz od razu zrobić dwie sztuki zamiast jednej.

Oto moja skromna opinia.

Pozdrowienia

2020-09-29_12_02_59-solidworks_premium_2019_sp5.0_-_10_-_3_208_362_-_entonnoir_1.sldprt.jpg
2 polubienia

Problem w tym, że zrobiłem to wszystko i konwersja nie działa

Witam @PLV30

Nie chcę Cię denerwować, ale szablon, tak jak go zamieściłeś, jest rzeczywiście woluminem, który w żadnym momencie nie jest konwertowany (w drzewie tworzenia) na blachę,  więc podtrzymuję to, co powiedziałem wcześniej.

Inną opcją jest opublikowanie przekonwertowanego pliku na arkusz blachy, abyśmy mogli zobaczyć, co jest nie tak.

Pozdrowienia

Konwersja nie chce zadziałać

capture_decran_2020-09-29_130348.png

Oto plik z kubkiem. Nie mogę go przerobić na blachę

10_-_3_208_362_-_entonnoir.sldprt

Jak właśnie powiedział @ Zozo_mp, musisz wykonać jedną część dla części stożkowej, a drugą dla części okrągłej. Nie jest to możliwe w jednym kawałku, więc musisz je rozdzielić, a następnie zrobić nacięcie w kierunku długości, tak jakbyś robił konwersję.

2 polubienia

Sam cofam  część nagłówka i konwersja nadal nie działa

10_-_3_208_362_-_entonnoir.sldprt

Witam @PLV30 

Nie możesz  nawet przekonwertować na blachę ze względu na sposób, w jaki twoja część jest wykonana, ponieważ nie ma zmarszczek w twoim sposobie jej wykonania (po co przechodzić przez funkcję kadłuba???)

Nigdy też nie będziesz w stanie zrobić swojego kawałka w jednym kawałku, musisz zrobić dwa kawałki (bis repetita).

Powinniśmy przyjrzeć się sposobowi, w jaki robi to nasz kolega @ac-cobra , który stworzył samouczki na temat tego rodzaju zabawy. (do niedawna).

Oddaję się w ręce specjalistów od tego typu blachy, bo musiałbym przerobić część dla wyjaśnienia, bo ja w ogóle tak nie pracuję (przepraszam ;-)  )

Powodzenia ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

@PLV30 ,

Do tego typu formy w blasze należy stosować warstwy przejściowe .

Niech Moc będzie z wami.

10_-_3_208_362_-_entonnoir_00.sldprt
2 polubienia

Witam mistrza @OBI sieci WAN

odkąd przeszedłeś na SW 2020, nie ma jak czytać twoich prac. Czy mógłbyś zrobić zdjęcie drzewa stworzenia.   ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

@Zozo_mp ,

To jest dar.

https://youtu.be/-8x7tqTB_sM

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witaj PLV30,

Metoda, której używasz, nie jest zbyt konwencjonalna. Jak zaznacza OBI WAN, musisz przejść przez kilka przejść.

Pozdrowienia

Wow!      Dziękujemy!

OBI WAN  : Jesteś niesamowity! Tak, jeśli się upieram.

Powinnam częściej myśleć o zrobieniu filmiku zamieszczonego na youtube, to nawet lepsze niż tekst.   ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Dziękuję za pomoc, została mi tylko druga część.

1 polubienie

Głosuję na nas, abyśmy odbudowali cię w ObiLesBonsTuyaux^^

Dziękuję za demo wideo nie ma takiego problemu z kompatybilnością ^^

2 polubienia

Dziękuję, dziękuję, to moc mocy lol.

@plv30 zrób to samo.

Niech Moc będzie z wami.