Problem ze stawem Catia V5R20

Witam

Mam problem, gdy robię połączenie z powierzchniami na Catia V5R20.

Kiedy wybieram wszystkie moje powierzchnie, tworzę połączenie i wizualizuję je, pojawia się zielona linia, która pojawia się w samym środku połączenia, jak widać na załączonym obrazie (zakreśliłem linię problemu na czerwono).

Problem polega na tym, że potrzebuję tego połączenia powierzchniowego, aby móc utworzyć model 3D z tej powierzchni dzięki "bliskiej powierzchni" w tkaninie części, ale odmawia tego, informując mnie, że wybrana przeze mnie powierzchnia nie jest poprawna i otrzymuję ten komunikat o błędzie: "Zamknij operatora: otwór w wybranej bryle nie może być zamknięty przez ścianę płaską. Sprawdź wszystkie otwory korpusu pod kątem płaskości"

A sprawdziłem ale moja powierzchnia jest zamknięta więc myślę, że problem bierze się z tej zielonej linii na jednej z powstałych powierzchni i chciałbym się jej pozbyć. Czy ktoś ma rozwiązanie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Thibault

probleme_joint_catia.jpg

Cóż, odkryłem, że w rzeczywistości była to tylko kwestia zwiększenia "odległości łączenia", która jest parametrem podczas tworzenia połączenia.

W każdym razie dziękuję.

1 polubienie

Witam.

Znalazłeś proste rozwiązanie!!

Ze swojej strony wolę przerobić powierzchnie lub wypełnić, jeśli to możliwe.

Modyfikacja dokładności połączenia krawędzi powierzchni może powodować problemy podczas operacji topologicznych, które będziesz wykonywać na swojej bryle, ale także podczas wymiany z innym oprogramowaniem (zwłaszcza do obróbki skrawaniem).

Lepiej unikać wzrostu powyżej 0,01

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, jest to łatwe rozwiązanie, ale do tego, co chcę z nim zrobić, to wystarczy. 

Nadal mam na uwadze twoje rady. 

Dziękuję