Problem z uruchomieniem SolidWorks

Witam

Niedawno kupiłem wersję studencką SolidWorks dzień przed wczorajszą nocą (poprawnie zainstalowaną. Udało się.) Ale od wczoraj nic nie działa i denerwuje mnie świadomość, że spędzam dni na szukaniu rozwiązania, a nie na poprawianiu. Mój problem polega na tym, że podczas uruchamiania oprogramowania wyświetla się mini okno uruchamiania z komunikatem " Starting..."  Ale okno wydaje się zawieszać i zamyka się bez żadnej strony błędu, nic. Rozumiem, że jest to powtarzający się problem i że przechodząc do rejestru i zmieniając nazwę z " SolidWorks_2024 " na coś innego, działa to tak, jak zrobiłem i rzeczywiście działa dobrze. Klikam na " Part ", aby utworzyć nowy pokój i po 15 sekundach (ledwo wystarcza czas na zrobienie prostokąta) SW zawiesza się i zamyka się, nie mówiąc mi nic, a ja jestem zmuszony do ponownego wykonania manipulacji rejestrami tak, że gdy chcę zrobić część, zamyka się ona sama w ciągu 15 sekund... Niekończący się krąg.

Dla przypomnienia, korzystam z MacBooka Pro, układu M2 Pro i 16 GB pamięci RAM. Mam maszynę wirtualną na zewnętrznym dysku twardym LaCie o pojemności 2 TB, więc nie mam jej na komputerze. W ustawieniach Parallels usunąłem wszystko, co jest współdzielone między systemem MacOs a maszyną wirtualną, która znajduje się w systemie Windows 11 ARM (z tego, co rozumiem, konieczne jest usunięcie tej opcji.). Dałem 8 rdzeni i 10 GB pamięci RAM do VM i używam Parallèles Pro, więc nie rozumiem, dlaczego problem miałby pochodzić stamtąd (umieściłem również profil " CAD " dla optymalnej wydajności). Podczas instalacji SolidWorks (zrobiłem to 2 razy w ten weekend) odznaczyłem pola, aby SW Elec i SW CAM nie pobierały się (rozumiem, że coś było nie tak z tymi 2 programami, gdy używasz Parallèles, ale powiedzmy, że na etapie, na którym jestem na studiach, nie mam wystarczająco wysokiego poziomu, aby korzystać z SW Elec i wtedy bardziej przyciąga mnie mecha.). Próbowałem też uruchomić SW z SW Rx z openGL, ale to nie działa. Majstrowałem też przy rejestrach w " AllowList ", bo gdzieś to widziałem, ale nadal nic...

Czy masz jakieś wskazówki, które możesz mi dać, aby działał poprawnie? Nie spieszy mi się też ze szkoleniem, widziałem, że na razie chcą, żebyśmy używali PTC Creo 9, ale powiedzmy, że jestem ciekawską osobą i że używałem SW w liceum, więc kiedy zobaczyłem zniżkę, którą zrobili dla studentów z dodatkiem 2 certyfikatów, które należy umieścić w CV, jeśli je zdamy szczerze mówiąc, skorzystałem z okazji, ale musimy że to działa, żebym mógł trenować!

Dziękuję tym, którzy mi pomogą!

Zalecana konfiguracja dla Solidworks to nie maszyna wirtualna pod MAC, już to pod windowsem w zależności od karty graficznej czy konfiguracji, bywa to skomplikowane wydaje mi się więcej niż prawdopodobne, że ta instalacja pod maszyną wirtualną jest skazana na systematyczną awarię, chyba że zdarzy się łut szczęścia.

Kiedy udaje ci się zmanipulować rejestr, aby zmodyfikować klucz, aby wyglądał na to, że coś działa, czy jest to tak zaskakujące, że oprogramowanie ulega awarii?

2 polubienia

To powiedziawszy, miałem już Solidworks na maszynie wirtualnej... I w tamtym czasie szło mu całkiem nieźle.
Ale trzeba przyznać, że miał działać na Ubuntu, a nie na Macu

Na podstawie poniższego linku od Dassault ... nie jest zbyt wskazane, aby używać jabłka do wykonania Solidworks:

" Jednak ograniczeniem tej obsługi jest to, że nawet jeśli zainstaluje się bez problemu, SOLIDWORKS może nie działać poprawnie, ponieważ komputery Mac rzadko mają karty graficzne obsługiwane przez oprogramowanie . "

Nie miałeś wersji kompatybilnej z komputerem Mac w swoich wersjach?

O jakiej zniżce mówisz? Licencja studencka jest bezpłatna (zwłaszcza jeśli Twoja szkoła średnia już korzysta z tego oprogramowania...)
A potem zastanawiam się: Gdzie kupiłeś licencje...

1 polubienie