Witam
Obecnie używam bazy danych programu Access do zarządzania naszymi folderami BE, a hiperłącza są automatycznie tworzone do folderów w przechowalni PDM. Na czym polega problem ?
polega na tym, że po kliknięciu w link otwiera się folder, ale pod klasycznym oknem Windows (nie ma wszystkich opcji i dodatku PDM), mam ten sam problem z Excelem lub innymi,
Tylko w Outlooku łącza PDM otwierają się poprawnie. Czy istnieje rozwiązanie, które sprawi, że łącza będą otwierane w oknie PDM?
Witam
Jest to normalne, link wyświetlany w Outlooku nie jest sformatowany w folderze, ale w wierszu parametrycznym tego typu:
conisio://<PDM_Vault>/explore?projectid=<FolderID>&documentid=<FileID>&objecttype=1
To właśnie ten rodzaj ścieżki otwiera skrzynię, inaczej jest to klasyczny odkrywca. Z drugiej strony koniecznie wskazuje na plik, nic na ten temat nie znalazłem w sieci. Skontaktuj się ze sprzedawcą, czy istnieje rozwiązanie natywne lub za pośrednictwem wtyczki.
Witam
Masz narzędzie "CopyLink" firmy "MyPdmTools" do tworzenia linków hipertekstowych do plików lub folderów wewnętrznych EPDM, patrz TUTAJ, ale nie jest to automatyczne.
Pozdrowienia
@d.roger: O ile się nie mylę, kopiuje tylko link do pliku, a nie do folderu (nawet na ich zrzucie ekranu nie widać niczego odnoszącego się do folderu).
Co więcej, to bardzo miłe, że mają coś, ale ta funkcja istnieje natywnie od PDM2018 (kopiuj link w menu). Reszta argumentów wystarczy, aby przeczytać hiperłącza programu Outlook i zwinąć.
Z drugiej strony, niektórzy opracowali wewnętrzne narzędzia PDM (za pośrednictwem dodatku) do tworzenia łącza hipertekstowego na mapie danych, a następnie po prostu go eksportować.
W każdym razie, widząc, jak jest to sformatowane moim zdaniem za pomocą głupiego makra Excela, aby sformatować ten link, jest to bardzo łatwe (pobranie identyfikatora folderu, pobranie identyfikatora pliku docelowego i sformatowanie linku, który mieści się w maksymalnie 4 wierszach)
Dostęp do folderu nie wydaje się być w ogóle możliwy nawet w natywny sposób PDM (sprawdziłem w pliku zawierającym wszystkie szablony powiadomień i nie ma nic tylko na folder, zawsze jest potrzebny identyfikator dokumentu)
Chcę tylko otworzyć folder, a nie plik, gdy otrzymuję komunikat o zabezpieczeniach firmy Microsoft, działa dobrze, otwiera go dla mnie za pomocą PDM.
Ktoś wie, jak aktywować ten sam komunikat na linkach dostępowych? (Zobacz zdjęcie)
annotation_2019-07-05_113930.jpg
Jestem trochę zaskoczony, ponieważ na moim komputerze, nawet z tym komunikatem, nadal otwiera klasyczny eksplorator Windows.
Więc zobaczymy, ale w tym przypadku może to wynikać z integracji PDM w Excelu. Nie sądzę, żeby to istniało w przypadku Acces.
Identyfikator pliku nie otwiera go, po prostu podczas otwierania folderu repozytorium umieszcza zaznaczenie w pliku.
I tak, o ile się nie mylę, po najechaniu kursorem na linki w Outlooku pojawia się rzeczywista linia parametryczna, aby uzyskać dostęp do skarbca.
Jeśli uda Ci się otworzyć folder bez wstępnego wyboru pliku w łączach programu Outlook, w tym przypadku wystarczy pobrać to łącze i zmienić identyfikator folderu (który może być wyświetlany w kolumnie widoku repozytorium).
1 polubienie
@Cyril.f umieszcza "file:\\\" przed linkiem, ale przy dostępie nawet umieszczając to, nic to nie zmienia, myślę, że to naprawdę komunikat o zabezpieczeniach systemu Windows, który sprawia, że link otwiera się dobrze z PDM.
capture_outlook.png
W ogóle nie mam takiego samego zachowania. Więc joker
1 polubienie
W porządku, znalazłem, jest to bardzo proste, wystarczyło dodać "\" na końcu linku i to wszystko zmienia. Otwiera się od PDM.
Dziękuję za pomoc.
Witam
Moim zdaniem samo umieszczenie "\" na końcu linku działa, jeśli byłeś już w tym folderze...
Teraz, jeśli umieścisz ścieżkę do folderu, w którym jeszcze nie byłeś lub jeśli umieścisz się na innym komputerze, możesz otrzymać komunikat taki jak "Nie można otworzyć określonego pliku", mała lokalna pamięć podręczna!!
Pozdrowienia
I dla twojej informacji, i po kilku testach, użycie CopyLink w folderze pozwala na utworzenie linku hipertekstowego do otwarcia eksploratora "typu PDM" do folderu docelowego ze wstępnym wyborem pierwszego pliku znajdującego się w folderze, nie jest to dostęp do mapy danych folderu, ale odpowiednik standardowego skrótu do folderu w systemie Windows pod adresem Różnica polega na tym, że plik jest wstępnie wybrany. Przynajmniej tak się zachowuję...
Pozdrowienia
Rzeczywiście, masz rację, nie widziałem tego szczegółu. To powiedziawszy, i tak ci to pomaga, wystarczy raz kliknąć folder, aby działał później.
Aby skopiować link, nawet jeśli to działa, muszę umieszczać linki z powrotem jeden po drugim w dostępie, podczas gdy obecnie moje linki są tworzone automatycznie w dostępie.
Dziękuję.
Tak, pomaga, ale jeśli folder został już odwiedzony, w przeciwnym razie link (test wykonany w Excelu i Wordzie z lub bez "\" na końcu) nie otwiera eksploratora nawet w wersji Windows ... Utknął na komunikacie "Nie można otworzyć określonego pliku" ...
Pozdrowienia
Tak, potwierdzam fakt, że folder musiał być już otwarty na PDM, aby nie pojawił się komunikat "nie można otworzyć". Ale nadal potrzebujesz "\" na końcu, w przeciwnym razie z mojej strony otwiera go w klasycznym systemie Windows.