Bardzo prosty problem z makrami w rysunku Solidworks

Witam

Od jakiegoś czasu na próżno próbuję wykonać bardzo proste zadanie za pomocą przycisku Makro. Niestety, pomimo moich badań i korzystania z rejestratora makr, nie jestem w stanie zrobić niczego użytecznego:

1 - Wybierz moją tabelkę poprawek.

2 - Odznacz opcję "Dołącz do punktu kotwiczenia"

3 - Ponownie zaznacz tę opcję i potwierdź.

To małe makro pozwala mi ponownie zawiesić stół we właściwym miejscu podczas tworzenia tła w innym formacie (punkt kontrolny zmienia się w zależności od formatu, ale tabela nie podąża i jestem zmuszony wykonać ten mały manewr, aby umieścić go z powrotem na swoim miejscu).

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam

Myślę, że powinniśmy otworzyć każdy rysunek i edytować tło, umieścić punkt zaczepienia w każdym;   close jest ponownie zapisywany w DRWDOT (rysunek).

Z poważaniem, Manu

1 polubienie

Manu ma rację, ponadto, gdy ta operacja zostanie wykonana, możesz zrobić makro, aby dowolnie zmieniać ujęcie tła

Dziękujemy za Twoją opinię,

Już to robiłem, ale problem pojawia się przy tworzeniu nowego posła do PE, przy wyborze FDP. Jeśli wybrana FDP nie odpowiada formatowi, w którym został zapisany model, tabela pozostaje w swoim początkowym położeniu (pomimo definicji kotwic), co wymaga ponownego wczytania mapy bazowej lub wykonania manipulacji. ponad.

W każdym razie rozwiązałem swój problem przypisując domyślną mapę bazową podczas tworzenia nowej płaszczyzny (np. A3, najczęściej używanej).

W tym przypadku tabela aktualizuje swoje zakotwiczenie, gdy zmienia się FDP.

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi.