Problem ze strukturą siatki

Cze wszystkim

Mam konstrukcję ze spawaną mechaniką i wytłoczeniami, z wyjątkiem tego, że nie mogę go zmusić do zazębienia całości.

Pracuję z wersją 2018 SP1.0

Próbowałem modyfikując definicję siatki, to nic nie zmienia.

Jeśli masz jakieś pomysły, jestem zainteresowany.

Dziękuję za pomoc.

Miłego dnia

cage_linder-01.zip

Jeśli zapiszesz zmontowane części w części

Myślę, że twoje problemy z siatką 

zniknie 

@+;-)

1 polubienie

Witam

Nic do zobaczenia, ale nie zostawaj w SP1, przejdź do SP3, który jest dostępny. (ważne niezależnie od wersji oprogramowania)

2 polubienia

Całkowicie się zgadzam

Z @ FUZ 3D

Nigdy nie pracuj z SP inf do 3

@+

1 polubienie

Witaj Olivier

Nie sądzę, żeby pochodził z jakiejkolwiek wersji SW (najwyraźniej  uważam, że SP nie mają z tym nic wspólnego)

Daj mi godzinę, a powiem ci, kto prawdopodobnie nie pójdzie.

Pozdrowienia

Dziękuję za odpowiedzi. Starałem się umieścić montaż w częściach, uprościć wyłączając wnętrze tulei z analizy, sprawdzając ponowne zakratowanie uszkodzonych części, nic się nie rusza...

Dobry wieczór Olivier

Główny problem wynika z twoich złączek, które są poddawane obróbce dla pojedynczego łącznika, z częścią objętościową, a inną belką.

Nie można ustawić trybu belki dla tego typu pomieszczenia. Musisz więc przekonwertować wszystko na "Głośność"

Jeśli nie wiesz, jak to zrobić, powiedz to :-)

Masz również rury traktowane również w belce. Nie należy używać trybu belki (brak  zainteresowania), w przeciwnym razie komplikuje to deklaracje w symulacji. Rzeczywiście, tryb mieszany jest możliwy , ale pod pewnymi bardzo rygorystycznymi warunkami. Głównym z nich jest uszanowanie faktu, że pomieszczenie może być lub nie może być belką.

Tryb mieszany jest najczęściej używany, gdy masz na przykład prawdziwe belki z węzłami.

Pozdrowienia

PS: Będę kontynuował :-)

1 polubienie

Dobry wieczór @Olivier  i @toutes i wszystko

Ponieważ wyczułem nie ma nic wspólnego z problemem SPxx z 2018 roku.

Siatka działa dobrze, gdy wszystko zostanie poprawnie skonfigurowane.

Niepowodzenie w sukcesie wynikało z serii błędów.

Największy. Chcąc zrobić siatkę z rurki 36 mm z siatką 45,553 mm.
Jest pewien haczyk, ponieważ po przesunięciu kursora na koniec, zawsze trzeba kliknąć parametry siatki, aby sprawdzić minimalne i maksymalne wartości pojedynczego trójkąta.

Pozostałe dotyczą zastosowania trybu wiązki dla złączek i rur. W przypadku złączek i zupełnie odwrotnie do sposobu użycia belek (bez większego wyjaśnienia jest za mały jak na stosunek średnicy do długości, fakt, że masz wycięcia ukośne na minirurkach złączki i inne powody zbyt długie, aby je tutaj wyjaśnić)

Krótki!

W załączeniu znajduje się Twój zestaw z pełną siateczką. Musiałem uprościć twój model i wiele okrągłych powtórzeń i symetrii. Zależało mi na wyeliminowaniu jak największej możliwości zakłóceń. Kolejne ryzyko awarii sieci.

Nie znając obciążeń i ich orientacji, nie zrobiłem końcowej symulacji :-)

Uwaga : w załącznikach (z przyrostkiem zz) odniesienie do Twojego szkicu początku drzewa jest już nieaktualne. Pozostawiam to Tobie, abyś zaczął od swojego zestawu, aby wprowadzić małe zmiany, dzięki czemu odzyskasz swoje odniesienie i własną logikę projektowania.

Pozdrowienia

cage_linder-01__zz_mp.zip
2 polubienia

Dziękuję za informacje i plik.

Oto komunikat o błędzie, który się teraz pojawia:

Podobno jest zbyt ciężki, aby go rozwiązać...

Umieściłem niskie poprzeczki w stałej geometrii i załadowałem siłę 500 kgf na wysoką belkę poprzeczną.

cage_linder-02.zip

Patrzę na to :-)

Ponieważ należymy do grona profesjonalistów, zwracam się do mnie przyjacielsko: Przed wynikiem! czy to właściwe obciążenie, ponieważ 5000N na pręcie 5000MM będzie się bardzo wyginać AMHA

Do wszystkiego"

Działa z 500 N, ale zamierzam stopniowo zwiększać obciążenie, ponieważ wygina się już o 4mm

Twoje problemy wynikają głównie z ustawień. Nic poważnego, wyślę Ci plik z komentarzami, abyś mógł lepiej wprowadzić ustawienia do reszty swojego projektu.

Do wszystkiego"

Oto wyniki

Przypisałem tylko siłę pionową za pomocą jednej z pionowych rur i uprościłem siatkę, usuwając całą kontrolę siatki, ponieważ jest już ponad 6 000 000 stopni swobody.

Zrobiłem dwie symulacje, jedną z 2000N, a drugą z 5000N. Drugi daje 412 mm deformacji, uważam za trochę mocną, ale dobrze, to zależy od ciebie.

AMHA ta symulacja daje tylko rząd wielkości, ponieważ istnieje wiele przybliżeń. Ale twoją prośbą było, aby simu działało i nic więcej, ale możemy to omówić, jeśli chcesz

Uważaj , musisz zrestartować badanie z nowych plików, które Ci wyślę, ponieważ jeśli załączę Ci wynik analizy, to przekracza on 600 MB. Jeśli Ci się nie uda, umieszczę to wszystko w linku zewnętrznym. Pełne symulowanie trwa ponad 20 minut z potężnym komputerem, ale bez żadnych problemów z pamięcią. Wyjaśnię ci, jeśli chcesz, dlaczego nie problem z pamięcią.

cage_linder-01__zz_mp.zip

Hello@tous

Dla tych, którzy nie mają  wersji 2018, ale śledzili wątek, oto wynik w filmie.

Jednak środkowa kreska ma w najsłabszym miejscu współczynnik bezpieczeństwa wynoszący zaledwie 1,5, co musi być warte uwagi ze względu na ładunek 5000N (o ile się nie myliłem co do wartości wsadu)

Pozdrowienia

simulation_cage_linder_v2zz.mp4
1 polubienie

Bardzo dziękuję za poświęcony czas

Właśnie po to, aby pokazać klientowi, że przekrój jest za mały...

Wracam do plików tak szybko, jak to możliwe.

Jeszcze raz dziękuję

Witaj Olivier_8

Wiesz, jeśli Twój klient chce zatrzymać swoją rurkę (biorąc pod uwagę zespół nypla sprężynowego), istnieje sztuczka, która polega na dodaniu pod rurę blachy sprytnie ażurowej, a następnie wygiętej w V.  Ten arkusz jest przyspawany stycznie na wysokości środka rury po obu stronach rury. Możesz go również naprawić za pomocą nitów POP. Możesz również zrobić go w kilku częściach (twoja rura ma 5 m), co pozwala na ułożenie cieńszego arkusza na krawędziach i grubszego lub bardziej obrobionego w kierunku środka.

Używałem tego na maszynie, na której mam problemy z wagą i bezwładnością. To sprawia, że dużo się usztywniasz bez zbyt dużej wagi i bez większych komplikacji produkcyjnych.

Pozdrowienia

PS: możesz zamknąć temat, jeśli poprzednia odpowiedź Ci odpowiada :-)

1 polubienie