Problem z materiałem na liście części spawanych (SOLIDWORKS)

Witam

Mam mały problem z materiałem na moich listach części spawanych.

Materiał konstrukcji spawanych pochodzi z właściwości "MATERIAL", a materiał korpusu arkusza blachy pochodzi z właściwości "Materiał" (patrz rysunek 1). Nie mogę więc automatycznie wyświetlić materiału dla wszystkich obiektów. Czy ktoś ma rozwiązanie, aby zmienić "nazwę priorytetu", której wymaga lista części dla materiału?

(SOLIDWORKS 2018 SP5)

Z góry dziękuję

Cyryl

1.png

Witaj Cyrylu,

Moi koledzy i ja mieliśmy ten powtarzający się problem. Jesteśmy na SW2017, a wykonując test z wersją 2018, problem zniknął.
Miałem potwierdzenie od doradcy, że jedna z wersji SW2018 rozwiązała ten problem.
Czy ten problem został rozwiązany (przez pomyłkę?) na jednym z SP, a potem wrócił..?

Na wszelki wypadek śledzę rozmowę!

Życzę Ci miłego dnia,

Mickaël K.

PS- MATERIAŁ i Materiał istnieją, ale czasami także materiał i MATERIAŁ, w zależności od plików i wersji...

Witaj Mickaël,

Dziękuję za Państwa wkład. Czy wiesz, z którym dodatkiem Service Pack wykonałeś test? Miałem już ten problem w wersji 2018 SP0 i przeszedłem od razu do SP5.

Cyryl

Musisz zmodyfikować właściwości na liście spawanych części w pliku części, korpus po korpusie... mieć tylko jedno lub drugie.
W tym przypadku, w twoim przypadku, zachowałbym właściwość, która jest dostarczana z rurkami, ponieważ dociera ona za pośrednictwem pliku sldlfp profilu.

1 polubienie

Witam

Tak tylko dodam opinię na ten temat bo faktycznie miałem ten problem,... Teraz jestem na SW2018 SP4, więc kiedy mi się to przydarzy, lepiej usunąć listę spawanych części i przerobić ją, czasami mam też spawaną mechanicznie, która jest wykonana ze stali nierdzewnej lub części stalowych, więc tam przechodzę do listy części i przypisuję odpowiedni materiał do danej części i działa jak grzmot ... @+

2019-12-12_095527.jpg
1 polubienie

Witam

Stefbeno,
Ze swojej strony zachowuję własność tub, ponieważ to ona jest w największej ilości, wtedy czasami ręcznie podaję kilka pokruszonych arkuszy...

A.R.,
Nawet jeśli wyjmiesz listę i odłożysz nawet spersonalizowaną, problem będzie się powtarzał. Chciałbym, aby udało mi się to zrobić tak, abyśmy w kolumnie tematu mogli automatycznie zastosować jedną lub drugą właściwość, w zależności od tego, która z nich jest wypełniona. Oczywiście (i o ile mi wiadomo) nie jest to wykonalne.

Cyril, obecnie korzystam z SW2017 SP5 i testowałem pod SP5 z 2019 roku, myślę, że...

Witam

Dziękujemy za Twoją opinię.

Stefbeno,
Tak, to jest to, co teraz robię. Nie jest to denerwujące i dość szybkie w przypadku małych zestawów, ale gdy masz więcej niż 100 sztuk z kilkoma korpusami, staje się to nieco ciężkie.

A-R,
Podobnie jak Mickaël, próbowałem usunąć listę i stworzyć spersonalizowaną listę, ale nic nie pomaga... Mogę zastosować różne materiały do niektórych ciał, ale zawsze pojawia się problem "Materiał" lub "MATERIAŁ".

EUREKA

Znalazłem rozwiązanie.

1. Utwórz nowy pokój.

2. Kliknij zakładkę "Konstrukcja spawana" w menedżerze sterowania i kliknij "Konstrukcja spawana".

3. W drzewie tworzenia pojawiła się linia "spawana konstrukcja" ==>Kliknij prawym przyciskiem myszy/Właściwości...

4. Utwórz nową właściwość "Materiał" i wklej "SW-Matériau@Pièce15.SLDPRT" do wartości /wyrażenia (w cudzysłowie, patrz rysunek 1.)  następnie OK

5.Zapisz plik jako Szablony części i zastąp istniejący plik "Part.prtdot" tym.

6. Zamknij plik i utwórz nową część i wykonaj test, powinno działać.

Pokój

image_1.png
1 polubienie