Witam
Występują problemy z aktualizacją graficzną między plikami CAD Solidworks (zarchiwizowanymi i zweryfikowanymi w naszym PDM) a wizualizacją, którą otrzymujemy za pomocą eDrawings na komputerze w naszym warsztacie.
Dzięki temu nasi monterzy na hali produkcyjnej nie mogą zapoznać się z najnowszą wersją naszego zespołu głównego. Zauważyliśmy, że problem występuje tylko na zespole głowicy, ale nie podczas otwierania samego jednego z podzespołów.
Czy masz rozwiązanie, które sprawi, że nasz warsztat będzie wizualnie wierny najnowszej wersji naszego CAD zarchiwizowanego w PDM?
Z góry dziękujemy za Twoją opinię.
Jeśli się nie mylę, musisz użyć przeglądarki PDM (nie mamy PDM)
W Drafsight jest to rzeczywiście ostatnia nagrana wersja, która jest wyświetlana
Witam
Dziękuję za odpowiedź.
PDM Viewer również nie działa w tym przypadku, to te same problemy z aktualizacjami grafiki.
Czy w Solidworks lub eDrawings nie jest możliwe ustawienie właściwości, aby uzyskać wierne renderowanie? A może alternatywne rozwiązanie?
Jeśli zapiszesz zespół jako rozwiązany, a nie jako lekki (jeśli to możliwe...), czy to coś zmieni?
Odpowiedź z ówczesnej infolinii (wersja z 2016 r.):
"Edrawing jest prostą przeglądarką, więc nie pozwala na aktualizację rysunku złożenia, które zostało zmodyfikowane. Aktualizacja rysunku w SolidWorks jest obowiązkowa"
Dotyczy to również złożeń, jeśli część zostanie zmodyfikowana, zespoły rosnące nie zostaną zaktualizowane.
A jeśli zmodyfikujemy zestaw podrzędny, zestawy nadrzędne również nie będą aktualne.
Należy rozumieć, że Edrawing otwiera obraz 3D ostatniego nagrania 3D.
Z drugiej strony wydawało mi się, że w tamtym czasie infolinia poleciła przeglądarkę PDM, która nie powinna mieć tego samego problemu.
Najwyraźniej albo używasz go źle z powodu ignorancji, albo jest jakaś ukryta funkcja, albo w tym czasie okłamałeś mnie, aby sprzedać mi coś bezużytecznego, albo źle pamiętam!
w PDM może znajdować się automatyczna frezarka, która aktualizuje i zapisuje te zespoły poprzez ich przebudowę.
Witam, mieliśmy ten sam problem na początku korzystania z PDM:
Oto odpowiedź:
Aby reprezentacje EDRAWING w złożeniach były zawsze aktualne, należy ustawić opcje systemu SOLIDWORKS w następujący sposób:
Sekcja Złożenia / zaznacz opcję "Aktualizuj grafikę modelu podczas zapisywania plików".
3 polubienia
Dziękuję "dominique.naudet"
Włączyłem tę opcję i ponownie zarejestrowałem głowicę wału naszego zespołu. Jest idealny, działa dobrze. Wizualizacja uzyskana za pomocą eDrawings jest teraz wierna CAD.