Problem z aktualizacją graficzną w eDrawings

Witam

Występują problemy z aktualizacją graficzną między plikami CAD Solidworks (zarchiwizowanymi i zweryfikowanymi w naszym PDM) a wizualizacją, którą otrzymujemy za pomocą eDrawings na komputerze w naszym warsztacie.

Dzięki temu nasi monterzy na hali produkcyjnej nie mogą zapoznać się z najnowszą wersją naszego zespołu głównego. Zauważyliśmy, że problem występuje tylko na zespole głowicy, ale nie podczas otwierania samego jednego z podzespołów.

Czy masz rozwiązanie, które sprawi, że nasz warsztat będzie wizualnie wierny najnowszej wersji naszego CAD zarchiwizowanego w PDM?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Jeśli się nie mylę, musisz użyć przeglądarki PDM (nie mamy PDM)

W Drafsight jest to rzeczywiście ostatnia nagrana wersja, która jest wyświetlana

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

PDM Viewer również nie działa w tym przypadku, to te same problemy z aktualizacjami grafiki.

Czy w Solidworks lub eDrawings nie jest możliwe ustawienie właściwości, aby uzyskać wierne renderowanie? A może alternatywne rozwiązanie?

Jeśli zapiszesz zespół jako rozwiązany, a nie jako lekki (jeśli to możliwe...), czy to coś zmieni?

Odpowiedź z ówczesnej infolinii (wersja z 2016 r.):

"Edrawing jest prostą przeglądarką, więc nie pozwala na aktualizację rysunku złożenia, które zostało zmodyfikowane. Aktualizacja rysunku w SolidWorks jest obowiązkowa"

Dotyczy to również złożeń, jeśli część zostanie zmodyfikowana, zespoły rosnące nie zostaną zaktualizowane.

A jeśli zmodyfikujemy zestaw podrzędny, zestawy nadrzędne również nie będą aktualne.

Należy rozumieć, że Edrawing otwiera obraz 3D ostatniego nagrania 3D.

Z drugiej strony wydawało mi się, że w tamtym czasie infolinia poleciła przeglądarkę PDM, która nie powinna mieć tego samego problemu.

Najwyraźniej albo używasz go źle z powodu ignorancji, albo jest jakaś ukryta funkcja, albo w tym czasie okłamałeś mnie, aby sprzedać mi coś bezużytecznego, albo źle pamiętam!

w PDM może znajdować się automatyczna frezarka, która aktualizuje i zapisuje te zespoły poprzez ich przebudowę.

Witam, mieliśmy ten sam problem na początku korzystania z PDM:

Oto odpowiedź:

Aby reprezentacje EDRAWING w złożeniach były zawsze aktualne, należy ustawić opcje systemu SOLIDWORKS w następujący sposób:

Sekcja Złożenia / zaznacz opcję "Aktualizuj grafikę modelu podczas zapisywania plików".

3 polubienia

Dziękuję "dominique.naudet"

Włączyłem tę opcję i ponownie zarejestrowałem głowicę wału naszego zespołu. Jest idealny, działa dobrze. Wizualizacja uzyskana za pomocą eDrawings jest teraz wierna CAD.