Więc masz to, mam DELL 3660 tower, core i7 12 rdzeni 4,8Ghz, Nvidia RTX A2000 12GB (i zintegrowaną z Intelem), 32GB RAM, ale w nieco zachłannym rysowaniu trochę się opóźniam, zwłaszcza przy kreskowaniu, ponadto prawie cały czas po prostu nie mogę wybrać krawędzi do przyklejenia wymiarów (w rzeczywistych wymiarach to działa, ale nie w rzutowaniu), więc jestem zobowiązany do stworzenia szkicu z punktami, które wymiaruję.
W załączonym pliku, przykładzie rysunku w rzeczywistych wymiarach, tutaj było to dość mocno ograniczone czasowo.
Nie rozumiem dlaczego i nadal jest to bardzo denerwujące. Mam aktualne sterowniki do RTX i SW, ponadto nie mam różnicy w wydajności między użyciem zintegrowanej karty Intel a RTX, co bardzo mnie zaskakuje, czy mógłbyś mi pomóc?
Rozwiązałem wiele problemów z rysunkami, odznaczając opcję Poprawiona wydajność grafiki.... (musisz ponownie uruchomić oprogramowanie, aby zobaczyć różnicę)
Niestety już to odznaczyłem, na wszelki wypadek próbowałem sprawdzić jeszcze raz, ale to nic nie zmienia. W przypadku oprogramowania mam wrażenie, że z każdym komputerem jest coś innego ^^ problemów".
Nie wiem, jak wygląda Twój projekt, ale może to wynikać ze sposobu, w jaki przechowywane są Twoje części/zespoły. Miałem już problemy z pracą na serwerze, przełączyłem swoje pliki lokalnie na dysk C: i odzyskałem płynność. Ponadto, z częściami (.sldprt) w tym samym folderze co zespół (.sldasm) zauważyłem dużą różnicę podczas otwierania (zwłaszcza ze względu na standardowe elementy, takie jak , nakrętki itp. które znajdowały się w innych plikach).
Próbowałem, ale to nic nie zmienia. Jedyną "usterką", jaką znalazłem, aby odnieść sukces w umieszczeniu moich wymiarów, jest przekształcenie widoku w szkic, ale jeśli musisz to robić za każdym razem, jest to ograniczające.
Jest to zespół składający się z około dwudziestu różnych części, ale konstrukcja jest dość wyjątkowa, w rzeczywistości tworzę szkic, szkielet, który nie zawiera żadnej funkcji, a jedynie szkice i plany, a następnie w każdym elemencie mojego zespołu wstawiam do niego tę część i używam jednego lub drugiego z tych szkiców do tworzenia moich tomów. pozwala przesuwać otwory itp., operując na jednym szkicu i wszystko jest aktualizowane, bez użycia ograniczeń w złożeniu, ale może SW wcale tego nie lubi... Szkoda, myślę, że praca w ten sposób jest o wiele bardziej wydajna.
Kolejnym punktem, który należy sprawdzić, jest wersja mapy bazowej.
Dla przykładu miałem model rysunkowy, który pochodził z 2004 roku i przekształcał się we wszystkie kolejne wersje aż do 2020 roku.
Zapisanie niektórych rysunków zajęło do 10 minut, a po przerobieniu szablonu dokumentu z modelu MEP SW2020 zajmuje to teraz kilka sekund (porady z infolinii Visiativ, aby przejrzeć te modele montażowe i częściowe MEP, a od tego czasu znacznie lepiej).
Ponieważ masz dostęp do narzędzia Visiativ, użyj historii wersji, aby sprawdzić plik szablonu MEP.
Spójrz również na tę opcję, aby odznaczyć, czy opatrunek (wylęg) jest bardzo obecny, ponieważ sprawia, że posłowie do PE są znacznie ciężsi (patrz załącznik)
Próbowałem tego wszystkiego, z wyjątkiem paska blokującego, chcę, aby wszystko zostało odbudowane, a mój problem tkwi bardziej w rysunku niż w projekcie na końcu. Jednak z oceny zauważyłem, że nity zużywały dużo, usuwając je, wszystko jest znacznie szybsze, to prawda!
Jeśli chodzi o tło, nie mogłem znaleźć wersji, nadal próbowałem je wszystkie usunąć od razu i niewiele to zmienia, na kilku widokach przekrojowych niektóre działają w rzutowanych wymiarach widoku, a inne nie, czy to zbieg okoliczności?
Nie mam odpowiedniego znaku dotyczącego wylęgu.
Dziwne jest to, że w końcu mój komputer jest nadal dość wydajny, to zupełnie nowa konfiguracja na 2800 HT, naprawdę nie rozumiem, dlaczego mam tyle problemów z rysowaniem.
Aby znaleźć swoją wersję map bazowych za pomocą narzędzia MyCadTools:
https://help.visiativ.com/mycadtools/2022/fr/VersionHistory.html (tym razem po francusku)
Jeśli chcesz sprawdzić, czy pochodzi on z mapy bazowej, czy jest aktywowaną niewłaściwą opcją, czy nie, w solidworks RX w domu możesz ponownie uruchomić, ignorując opcje:
Następnie robisz nowy rysunek i szybko przerabiasz jeden lub 2 widoki swojego zespołu, cięcie i patrzysz, czy duża różnica w prędkości, jeśli tak, kopiesz, aby zrozumieć, jeśli nie, na pewno pochodzi z twojego nitu, który rzeczywiście musi być daleki od optymalizacji
Właściwie nie mam MyCadTools, zapomniałem to określić.
Próbowałem wznowić bez opcji, mogę postawić swoje szanse na zwycięstwo! Ale opóźnia się przy każdym powiększeniu lub pomniejszeniu! Jaka konfiguracja jest potrzebna, aby działać solidnie bez opóźnień? Może wykluwanie się jest zbyt zachłanne, ale wypuszczenie strzału bez niego nie wchodzi w grę, czy byłby sposób, aby go "wstrzymać"?
Rzeczywiście, ale myślę, że to dlatego, że korzystałem z wersji próbnej, niestety nie mam usługi.
Postaram się zacząć całkowicie od zera, planu tła i szablonu dokumentu, ponieważ problemy się nie kończą, jest to wyjątkowo nie do zniesienia (niewybieralne krawędzie, opóźnienia, błędne kreskowanie, ...), a po ponownym uruchomieniu bez opcji z RX, jak zaproponowałeś, już jest lepiej.
Widziałem gdzieś (nie pamiętam gdzie i na której wersji solidworks), że należy unikać zmiany rozmiaru kreskowań, ponieważ powodowało to problemy ze spowolnieniem. Nie wiem, czy tak jest w Twoim przypadku, ale może to być dla Ciebie trop.
Przełączyłem się na system Windows 11, zrobiłem kilkanaście aktualizacji prawie wszystkich sterowników komputera, DELL itp., Przywróciłem odpowiednie sterowniki zalecane przez Nvidię po raz n-ty zgodnie ze sprzętem, zrobiłem czystą reinstalację oprogramowania w 2022 SP4, nie zachowałem żadnych opcji mojego starego oprogramowania, przerobiłem od podstaw szablony dokumentów oraz rysunków i planów tła, aż w końcu nie mam już problemów z niezaznaczalnymi krawędziami.
Masz rację, wykluwanie się Rim-b też nie pomaga! Mam wrażenie, że to one sprawiają, że zwlekam z rysunkiem.
Konieczne jest zachowanie czujności podczas sporządzania rysunków, oprócz elementów opisanych powyżej (Windows 11, kreskowanie, wersja Solidworks, sterownik karty graficznej, kolory, serwery, ...) Nie zapominaj, że rysunki zachowują prawie całkowitą historię przedstawionych widoków... Lubię co: jeśli usuniesz widok (lub, co gorsza, usuwając sekcję), poseł do PE zachowuje tę ostatnią w pamięci, z czasem te MEP stają się praktycznie bezużyteczne.... Najgorsze jest to, że nie da się przywrócić tych widoków do życia. (ironia losu). Jedynym rozwiązaniem w tym przypadku jest ponowne wykonanie tego rysunku z pustego szablonu dokumentu (z czystym tłem). (które muszą być ponawiane za każdym razem, gdy zmienia się wersja Solidworks (sic)).