Witam
Potrzebowałbym twojej pomocy:
Mój problem jest następujący, na MEP tworzę widoki z zespołami złożonymi z dwóch podzespołów, jednego dla produkowanych części, a drugiego dla środowiska. Zmieniam czcionkę linii otoczenia, aby nie rzucała się w oczy w widoku.
Po zmianie czcionki linii w podzespole wiele jego komponentów nie zmienia czcionek.
Stan
SolidWorks 2022
Wiele konfiguracji w celu uzyskania różnych widoków
Do tworzenia konfiguracji prezentacji używam zespołów dedykowanych rysunkom z usuwaniem materiału.
Jakiś pomysł?
Witaj @FRED78,
Przede wszystkim:
Jeśli jednym z podzbiorów jest środowisko (kontekst), logicznie rzecz biorąc, należy je zdefiniować jako obwiednię, ponieważ środowisko nie jest częścią zestawienia komponentów, a jego masa nie powinna być uwzględniana w obliczeniach zespołu, który go zawiera.
Zdefiniowanie go jako obwiedni będzie miało 2 efekty na rysunku:
- Nie pojawi się domyślnie. Aby go wyświetlić, kliknij prawym przyciskiem myszy właściwość> wyświetl > pokaż kopertę
- Gdy obwiednia jest widoczna, jej czcionka liniowa, jeśli ustawienia domyślne nie zostały zmienione, jest ustawiana na cienki mieszany pociąg lub coś w tym rodzaju, co jest standardem w przypadku przedstawiania elementów kontekstu.
Po drugie:
Uważaj, aby nie mieszać konfiguracji i stanów wyświetlania!! Każdy z nich ma swoje zastosowanie!
Jeśli właśnie został wygenerowany, wyświetlany jest inny stan ukryty, przezroczystość, wygląd → stan wyświetlania
Jeśli chodzi o modyfikację reprezentacji części/zespołu (np. wejście/wyjście tłoczyska cylindra, opcjonalny element w maszynie itp.), → konfiguracji
Jeśli chodzi o zachowanie czcionek liniowych, może to być spowodowane tym, że niektóre komponenty używają swojego wyglądu pliku w złożeniu, podczas gdy inne mają określony wygląd w zestawie.
4 polubienia
Witaj Srebrny Surferze
Nie korzystam z koperty, ponieważ miałem problemy od początku tego planu. Stan wyświetlania: Mam tylko jeden. Nie miałem żadnych problemów aż do tego europosła 
W przypadku zestawień materiałowych:
Używam złożeń dedykowanych do MEP, tzn. posiadam zespół projektowy, którego nie zmieniam za pomocą konfiguracji ani innych, używam zespołu izolowanego (dedykowanego), do którego wstawiam swoje podzespoły projektowe. W tym robię to, co lubię.
Wyłączam z nomenklatury montaż środowiskowy bezpośrednio w dedykowanym montażu i póki co nie ma problemu.
Stany wyświetlacza mogą być problemem i zamierzam ponownie spojrzeć na koperty, ale ponieważ zaczepiłem o nie kilka boków i miałem problemy z powieszeniem, zamierzam to przetestować
Dziękuję za pomoc