Problem z wyrównaniem 2 części w edytorze solidworks

Witam

Chciałbym wyrównać 2 części w edytorze solidworks (na przykład śruba / nakrętka i określam, że nakrętka jest zamocowana na moim rysunku)

Używam funkcji "align" (linia/oś do linii/osi) i wszystko wydaje się normalne (dobrze postępowałem zgodnie z procedurą

i samouczki, które można znaleźć w sieci), ale właśnie wtedy, gdy części powinny się wyrównać, śruba wyrównuje się z osią nakrętki,

a nakrętka też się porusza, wykonuje taki sam ruch jak śruba.... (przesunięcie = przesunięcie nakrętki), więc moje części nie

Nigdy nie wyrównuj !!

Co można zrobić, aby zapobiec przesuwaniu się dwóch elementów???

Z góry dziękujemy!

Arno

Witam

Wygląda to na błąd graficzny, czy próbowałeś ponownie uruchomić się po opublikowaniu i zazapisywaniu?

Wydaje mi się, że to nie jest błąd, właśnie zrestartowałem i wszystko nadal jest nie tak... Z drugiej strony, część, którą chcę zostawić na miejscu, mogę ją odłożyć dzięki funkcji "przywróć pozycję neutralną". Ale to nie wyjaśnia, dlaczego przesuwa się po przesunięciu....

Dziękuję wam wszystkim mimo wszystko

Po kilku testach nie należy wybierać 2 sztuk, a jedynie część, którą chcemy przenieść. Następnie wystarczy wybrać funkcję Align, następnie oś początkową, a na końcu oś odniesienia.

Oto, czy to może pomóc!!  

3 polubienia

I tak, wybór jest ograniczeniem osi pozycjonowania na części odbiorczej

@+

1 polubienie