Problem z jakością renderowania zdjęć

Cze wszystkim
Muszę renderować za pomocą photoview, ale okazuje się, że jakość wyraźnie nie jest optymalna.
Jako parametr podałem "maksymalną jakość", przetestowałem wszystkie formaty... Nic nie pomaga.
Podobne rendery są zwykle wykonywane za pomocą photoview przez byłych pracowników firmy (ponad 5 lat temu) i jakość wydaje się lepsza.
Czy ktoś miałby pojęcie o parametrach lub użytych środkach.
Z góry dziękuję.

Witam;

Jakość renderingu Photoview zależy od tak wielu różnych kryteriów...

• Twoja karta graficzna.
  • Pojemność pamięci RAM komputera.
  • Wersja Solidworks (a tym samym Photoview)
  • jakość Twojego projektu.
  • Zastosowane wyglądy (materiały/kolory...)
  • Ogólne i szczegółowe ustawienia Solidworks i photoview...

Nie określono wersji (roku) licencji Solidworks...

Jeśli masz wersję 2018, przejdź do narzędzia "Wizualizacja" (lub pobierz je ze strony internetowej Solidworks.
Jeśli używasz Solidworks 2020 lub nowszego, możesz zainstalować Visualize z instalatora Solidworks (panel sterowania + instalacja/edycja/naprawa).

To (pół-niezależne) oprogramowanie jest znacznie łatwiejsze do podejścia niż photoview, nawet jeśli na początku wydaje się bardziej ograniczone...

Pozdrowienia.

1 polubienie

@Maclane

Visualize jest opłacany niezależnie od licencji Solidworks i w tym przypadku z ograniczeniami.
Ponadto wydaje mi się, że Visualize działa dopiero od wersji 2018 lub 2019.
Istnieje kilka wersji Photoview, w tym uproszczony MODO 9.01, który jest bardzo dobrej jakości, ale nie tak łatwy w użyciu jak Visualize.

Cdlt powiedział:

1 polubienie

@Zozo_mp

Nie do końca się zgadzam (lub nie zrozumiałem wiadomości...) Jeśli @mariusxdiabx ma Photoview w swojej wersji Solidworks, wnioskuję, że ma co najmniej wersję Premium.

W takim przypadku może on bezpłatnie poprosić swojego sprzedawcę (lub bezpośrednio na stronie internetowej Solidworks) o numer licencji Visualize, aby skorzystać z wersji " Light ".
(Patrz fragment Pomocy Solidworks 2020:

Instalacja - 2020 - Pomoc SOLIDWORKS Visualize

Wydaje mi się, że od wersji 2022 licencja Visualize (still light) jest bezpośrednio powiązana z licencją Solidworks.
(Patrz fragment pomocy SOLIDWORKS 2022:

Instalacja - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS Visualize

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witam, dziękuję za pomoc!
Przede wszystkim mam wersję 2022.
Więc między 2 różnymi komputerami dla tych samych ustawień oprogramowania możemy mieć dużą różnicę w jakości?
Czy znasz ogólne ustawienia zapewniające optymalną jakość?
Dziękuję

Zamierzam porozmawiać o tym z moimi współpracownikami, najważniejsze jest to, że nie chcemy za to płacić (nie warto), ale jeśli Visualize jest darmowy i pozwala na lepszą jakość, to świetnie.
Pozdrowienia

Dziękuję bardzo, jeśli jest naprawdę darmowy i pozwala na wyższą jakość, to idealnie.

Witam
Którą wersję Solidworks posiadasz? w wersji profesjonalnej VISUALIZE jest dołączony do pakietu, jeśli dobrze rozumiem, co jest napisane na stronie SOLIDWORKS (https://www.solidworks.com/product/solidworks-3d-cad)

FYI, po testach VISUALIZE jest znacznie szybszy niż PV360.
1min30 kontra 50min do naszych zastosowań!
ponadto nie paraliżuje SOLIDWORKS podczas renderowania. A nawet gdyby to był CA, tak naprawdę nie zdawalibyśmy sobie z tego sprawy, biorąc pod uwagę potrzebny czas.

Witam
ważne jest, aby dostosować DPI (piksele na cal), jeśli masz duży obraz i kilka pikseli, koniecznie jakość obrazu jest brzydka.
Niech moc będzie z tobą

jedynym ograniczeniem PhotoView 360 jest maksymalna rozdzielczość ustawiona na 11580 X 11580, która odpowiada obrazowi o

•49,02 cm do kwadratu w 600 dpi
•98,04 cm przy 300 dpi
•147,07 cala 200 dpi

2 polubienia