Problem z wyszukiwaniem kart PDM

Witam Was Drodzy Koledzy,

Dzisiaj chciałem ulepszyć moje płytki w solidworks PDM. 

Zdecydowałem się dodać swój numer części do mapy części. Wszystko poszło dobrze i udało mi się zrobić to, co chciałem.

Powiązanie między odniesieniem na mapie a niestandardową właściwością mojego pokoju jest dobrze funkcjonalne. 

Niemniej jednak natrafiam na problem. Jeśli szukam w odwołaniu, PDM nie może znaleźć pliku. Wyszukiwanie działa na wszystkich innych parametrach (Materiał, Waga, Klient itp.). (Patrz pj)

Czy masz pojęcie, co mogłem zrobić źle?

Gauthik powiedział:

pb_recherche_cartes_pdm_lynkoa.pdf

Witam

Na co wskazuje pole wejściowe? Na mapie wyszukiwania (w edytorze mapy) pole to musi być połączone ze zmienną, w której przechowywane jest odniesienie.

Edycja: i czy to nie pole wyboru "Składana część", które jest aktywowane, jest problemem? (wiele kryteriów wyszukiwania)

1 polubienie

Witam

Pole wejściowe jest rzeczywiście połączone ze zmienną, a problem nie dotyczy pola wyboru, ponieważ wyszukiwanie działa dobrze, jeśli robię to na innych parametrach.

W załączeniu znajdują się edytor mapy, zmienna, właściwości niestandardowe i problem z wyszukiwaniem.

details_pb_recherche_cartes_lynkoa.pdf

Witam

Testowałem z podobnym ustawieniem, nie ma problemu. Na razie suszę, myślę, że ze wsparciem

1 polubienie

Dokonałem odkrycia.

Okazuje się, że jeśli utworzę nową część i ją zapiszę, moja referencja nie jest brana pod uwagę przy wyszukiwaniu. (Nawet jeśli jest obecny na mapie). Z drugiej strony, jeśli zarchiwizuję swoją część, to działa idealnie.

A priori powinienem więc zarchiwizować część przynajmniej raz, abyśmy mogli wyszukać moje niestandardowe ustawienia.

Przetestowałem, jeśli zarchiwizuję przynajmniej raz, działa to nawet jeśli później rozpakuję część.

Ponieważ moje odniesienie pochodzi ze SmartProperties, musiałbym znaleźć sposób na automatyczne zarchiwizowanie i rozpakowanie go po utworzeniu odwołania. Zobaczmy, czy jest to możliwe z makrem lub z dowolnym ustawieniem.

Niemniej jednak spora część zagadki została rozwiązana.

Dziękuję @Cyril.f za czas, który poświęciłeś , aby spróbować mi pomóc :)

Aby archiwizować automatycznie, możesz spróbować użyć dodatku Dispatch, jeśli go posiadasz. 

1 polubienie

Witam

Myślę, że problem leży gdzie indziej (może być związany z właściwościami inteligentnymi, których nie używam), ponieważ ze swojej strony, jeśli tworzę nowy plik, w którym wypełniam bezpośrednio właściwości niestandardowe bez archiwizowania pliku lub w dowolnym momencie za pomocą map, wyszukiwanie znajdzie mi plik na podstawie tego kryterium.

Jeśli chodzi o wysyłkę, jedynym problemem jest to, że musisz znajdować się poza Solidworks, aby to działało (całkowicie bezpieczna operacja). Jeśli plik zostanie otwarty w oprogramowaniu, o ile mi wiadomo, wygeneruje błąd.

1 polubienie

Witam

Nie mam tego problemu, nawet jeśli utworzę plik bez jego archiwizacji lub przy użyciu map danych (wypełniając właściwość referencyjną bezpośrednio w niestandardowych właściwościach pliku), wyszukiwanie według tego kryterium zwraca wynik. Może jest to związane ze SmartProperties, którego nie używam.

Jeśli chodzi o Dispatch, do przetestowania, ale o ile się nie mylę, jeśli plik zostanie otwarty w SW pojawi się komunikat o błędzie i akcja nie zostanie wykonana (Dispatch jest uzupełnieniem vault nie połączonego z SW)

Witam

Nie mam tego problemu, nawet jeśli utworzę plik bez jego archiwizacji lub przy użyciu map danych (wypełniając właściwość referencyjną bezpośrednio w niestandardowych właściwościach pliku), wyszukiwanie według tego kryterium zwraca wynik. Może jest to związane ze SmartProperties, którego nie używam.

Jeśli chodzi o Dispatch, do przetestowania, ale o ile się nie mylę, jeśli plik zostanie otwarty w SW pojawi się komunikat o błędzie i akcja nie zostanie wykonana (Dispatch jest uzupełnieniem vault nie połączonego z SW)

Witam

Witam

Przepraszam za wiele odpowiedzi. Duży błąd w poniedziałek, strona nie została zaktualizowana.

Gdyby administrator mógł usunąć moje identyczne odpowiedzi, byłoby miło.

Takie zachowanie jest normalne, ponieważ dopóki część nie zostanie zarchiwizowana, dane nie wracają do bazy danych SQL.

Z drugiej strony, jeśli kopiujesz część, epdm wypełnia swoje pola sql już istniejącymi danymi, ponieważ dodaje plik do repozytorium podczas operacji kopiowania (a tym samym do swojej bazy danych SQL).

Mała rada: nigdy nie umieszczaj tych samych właściwości we właściwościach związanych z plikiem i w tych związanych z konfiguracjami: szybko staje się to bałaganem z różnymi wartościami między różnymi miejscami (może to również powodować problemy z wyszukiwaniem).

Idealnie byłoby, gdybyś miał:

-Co jest naprawdę powiązane z plikiem SOLIDWORKS -> we właściwości pliku

-co może się zmienić w zależności od konfiguracji (masa, materiał, nazwa lub odniesienie....) -> właściwości konfiguracji

1 polubienie