Sparametryzowany problem z rekonstrukcją montażu

Cze wszystkim

Mam problem z solidworks i moim konfiguratorem.

Rzeczywiście, kiedy aktualizuję mój model po zmodyfikowaniu parametrów w pliku Excel, który przenosi informacje do rodziny części szkieletu, regularnie otrzymuję błędne podzbiory.
image

Przyznam, że nie mogę znaleźć źródła tego błędu. Ponieważ kiedy omyłkowo otwieram podzbiór i wymuszam odbudowę, wszystko znów staje się poprawne.

Pomimo użycia tych wszystkich skrótów, wygląda na to, że nie jestem w stanie wymusić rekonstrukcji wszystkich podpoziomów z głównego montażu:

Czy istnieją inne sposoby na wymuszenie przebudowy do najniższego poziomu podzespołów?

Swoją drogą, nie wiem, czy źródłem może być fakt posiadania wielu podpoziomów, czy sposób zarządzania równaniami.
W powyższym przykładzie przenoszę parametr z wyposażonej komórki do wszystkich podpoziomów, aby użyć go tam, gdzie go potrzebuję:

W powyższym przykładzie przenoszę parametr ze szkieletu na najwyższy poziom, który przenoszę na wszystkie podpoziomy, aby użyć go tam, gdzie go potrzebuję:

Być może jest to zasada, która budzi niepokój? Jednak używałem go często i do tego czasu działał.

Czy ktoś kiedykolwiek spotkał się z tego typu problemem?

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

Witam;

Zastanawiam się, czy to nie jest problem " cyklicznej redundancji"?
image

Zmienna ma podwójne zastosowanie:
SZEROKOŚĆ KLAPY UŻYTKOWEJ PRZEJŚCIA 1 D

SZEROKOŚĆ UŻYTKOWA PRZEJŚCIA KLAPA 1 D= SZEROKOŚĆ UŻYTKOWA PRZEJŚCIA KLAPA 1 D@TRAPPE ID - NIEOSŁONIĘTY WŁAZ AWARYJNY. Montaż•

ponieważ ta zmienna jest samozasilająca, zarówno w części, jak i w złożeniu (z tego co rozumiem), Solidworks musi mieć trudności z jej aktualizacją.

Spróbuj użyć innej zmiennej do pierwszej oceny (inny nazwany wymiar).

Pozdrowienia.

3 polubienia

Witam

Jeśli @Maclane nie jest poprawne, może się zdarzyć, że SW przejdzie przez nieprawidłowe stany (szkic lub funkcje), gdy próbuje zastąpić Twoje wartości → całe czerwone, kiedy nie powinno.
Możliwe, że kolejność równań wpływa na to zjawisko (ale nie jestem pewien).

2 polubienia

Witam

Jeśli używasz rodziny części, radziłbym nie używać równań.
W naszym kraju zdarza się, że niektóre równania są słabo zrekonstruowane w salach bibliotecznych, co stwarza szereg problemów...
Rozwiązanie, które znalazłem, to powrót do szkicu, który jest napędzany przez jego równania, rozbicie go, a następnie pozostawienie edycji szkicu z czerwonym krzyżem. Zamknij pokój bez zapisywania.
i magia! Działa tak, jak zawsze powinien!

2 polubienia