Witam, mały (a nawet duży problem!): Dość regularnie spotykam się z rysunkami montażowymi, których widoki pozostają w jakości szkicu. Z jednej strony jest to trochę obrzydliwe, a z drugiej strony jakikolwiek eksport dwg jest niemożliwy.
Problem polega na tym, że nie jestem w stanie zmienić jakości tych widoków , dopóki nie znajdę części, które są "podsłuchiwane". Ponieważ problem wynika z niektórych części (różnych i różnorodnych), które wydają się "uszkodzone".
Po zidentyfikowaniu i poprawieniu części wszystko idzie gładko, nie ma już problemów z jakością widoków, aż do kolejnego błędu w części.....!
Zdarza się to również nam na SW 2015 i gdy masz kilkaset, a nawet tysiące sztuk, zawsze możesz poszukać...
Z drugiej strony często jest to spowodowane importowanymi częściami.
Diagnoza importu musi być wykonana zaraz po zaimportowaniu części (gdy rozwiąże to problemy). Jeśli przeprowadzasz diagnostykę na częściach, których już używałeś, ryzykujesz utratę wszystkich swoich ograniczeń...
Możesz użyć Tool>Evaluate>Check , aby zidentyfikować wadliwe części w swoim zespole, po tym, jak problem polega na tym, że pokazuje problematyczne powierzchnie/krawędzie, ale nie bezpośrednio część.
Edycja: Jak deflandre.geoffrey_1 mówi, gdy twoja część zostanie poprawiona, zwykle tracisz swoje referencje!
Z ciekawością śledzę ten post, czy rozwiązanie, którego nie znam, dojdzie do skutku.
O ile się nie mylę, problem "Widoków Roboczych" w MEP nie bierze się z 3D, ale jest spowodowany pewnymi operacjami wykonywanymi przez użytkownika, podczas MEP (brak szacunku dla operacji/filozofii użytkowania SolidWorks).
Jeśli się nie mylę, na początku widoki "robocze" nie istniały w Solidworks.
Ta funkcja została dodana w pewnym momencie z "ręcznym" zarządzaniem przez użytkownika.
Potem przełączyli zarządzanie na "auto", ale z możliwością powrotu do ręcznego, w zależności od manipulacji podczas MEP.
Domyślnie jestem skonfigurowany w wysokiej jakości w opcjach i w żadnym momencie tego nie zmieniam.
Dla mojego problemu pochodzi z 3D. Gdy tylko część zostanie "zbugowana", za pomocą prostych operacji na rysunku (tworzenie planu, a następnie tworzenie widoku) jest już w jakości roboczej lub utworzony widok nie wyświetla modelu.
W końcu udaje mi się to skorygować za pomocą 3D, po prostu edytując funkcję części, aby "uszkodzone" twarze lub ciała dobrze się odbudowywały. Chciałbym zwrócić uwagę, że na drzewie mojego pokoju nie widać żadnego błędu.
Gdy ten manip jest gotowy, nie ma już zmartwień na rysunku! Ale nie jestem w stanie zidentyfikować przyczyny takiego błędu z mojej strony... :(
Olivier, czy możesz coś zrobić, gdy SolidWorks wyświetla klepsydrę? z mojej strony, jeśli kliknę gdzieś, gdy on "myśli", najczęściej jest to awaria SW...
Kiedy SW skonfigurował tę "Klepsydrę w widokach MEP", miało to pozwolić użytkownikowi na "trochę" pracy z drobnymi czynnościami, wymiarami miejsc, adnotacjami miejsc, powiększaniem, przesuwaniem itp.
W domu zawsze działało, bez awarii.
Geoffrey, przez to, że aktualizacja oprogramowania nie jest w najbardziej odpowiedni sposób, tworzymy błędy lub awarie, radzimy następnym razem:
Kopia zapasowa ustawień za pomocą zrzutu ekranu, przez SLDREG, usunięcie programu i dodatków, ponowne uruchomienie komputera, otwarcie Eksploratora Windows z ukrytymi folderami, usunięte pozostałości (program, plik programu, dane programu, również u użytkowników itp.) i usunięcie w SLDREG.
Stamtąd zaczynamy od nowa w czystym systemie, aby przeprowadzić nową czystą instalację. Tak, zajmuje to trochę więcej czasu.
Kiedy mówisz o aktualizacji oprogramowania, masz na myśli główne wersje i SP? Kiedyś używałem kopiowania opcji między głównymi wersjami, ale przestałem dla kilku wersji. Z drugiej strony nie czyszczę też do końca instalacji.
To prawda, że trwa to dłużej, ale jeśli ma to być bardziej niezawodny system!
To powiedziawszy, nie mam wrażenia, że zmienia to coś w częściach utworzonych wcześniej (na przykład część bibliotecznej) i konwertowanych w miarę ewolucji oprogramowania.
o tak, rzeczywiście jest problem i nie jest to import 3D.
Aby sprawdzić, czy błąd jest "w pliku", bo żeby go nie rozpowszechniać, nie należy go "kopiować i wklejać", ale bardziej z pustego/czystego modelu...
Dzięki temu możemy ulepszać bazę danych CAD, a nie rozprzestrzeniać pewne błędy (gdy już je zlokalizowaliśmy).
W każdym razie nie umniejsza to faktu (małego przypomnienia) o "szanowaniu klepsydry" przy obliczaniu widoków MEP.
Wiedząc o tym, zauważyłem również, że w niektórych przypadkach, jeśli "złamiesz" wzrok i stanie się on w jakości roboczej, istnieje ryzyko, że widok stanie się wadliwy i nie będzie można już wrócić do "Automatycznego zarządzania (wysoki)".
Świetnie, dziękuję Drix49 za oświecenie mnie w kwestii widoków o jakości szkicu, które pozostają takie, a ja nie rozumiem dlaczego i pomimo faktu, że proszę o przełączenie ich na wysoką jakość.
I dziękuję dbz za wskazówkę Tool>Evaluate>Check . Pomogło mi to znaleźć źródło mojego problemu.
Miałem właśnie przerobić mój montaż od A do Z, wyjmujesz mi ładny cierń z boku.