Problem Relacja Szkic i geometria innej części

Witam wszystkich, niedawno przełączyłem się na SW 2020, mam problem

Kiedy jestem w złożeniu, tworzę nową część, a podczas tworzenia szkicu nie mogę umieścić relacji między moim szkicem a już istniejącą częścią w zespole (z wyjątkiem mojego starego mamuta SW 2014, pracowałem w ten sposób i bez żadnego pb) 

Czy jest to parametr, który ustawiłem nieprawidłowo...? Z góry dziękuję za pomoc, bo nie mogę pracować...

(Załączam zrzut ekranu, aby zilustrować moje słowa, jeśli to pomoże...)

capture_sw.png

Witaj Annakin

Zwykle wystarczy wybrać dwie krawędzie i umieścić wiązanie, które idzie dobrze.

Zauważyłem jednak, że działa to bardzo dobrze między krawędziami ze szkiców, ale gorzej z krawędziami z wyciągnięcia. W takim przypadku wystarczy wybrać krawędź i przekształcić element tak, aby krawędź była rzutowana poprawnie (i za każdym razem) na bieżący szkic. Wszystko, co pozostaje, to przekształcić linię w "do budowy" i nałożyć odpowiednie ograniczenie, aby utrwalić nowy szkic w toku.

Pozdrowienia

Dziękuję za odpowiedź, rzeczywiście to właśnie robiłem na SW 2014 (wybierz przystanki i umieść ograniczenie..) i działało za każdym razem... Tam na razie nie chce nic wiedzieć, bez względu na to, jaki rodzaj krawędzi zostanie wybrany.

Dzięki za technikę, dobrze pomaga, ale nadal jest to "DIY" i marnuje znaczną ilość czasu, jeśli musisz konwertować każdy szkic zespołu stu części... Mam niezły ubaw

Czy tylko mnie się to przytrafia...?

Nie wiem, jak odpowiedzieć na Twoje pytanie, ponieważ nigdy nie wykonuję części bezpośrednio w zespole.

Projektowanie odgórne czy odgórne, oto jest pytanie, ale jest to wybór indywidualny lub wybór narzucony przez firmę.

To powiedziawszy, wystarczy wysunąć dwie krawędzie dla części zaprojektowanej bezpośrednio w asm. Niezbyt długo, zwłaszcza jeśli spędzasz w pokoju kilka godzin lub dni.  ;-)

Części zawsze wykonuję osobno i integruję je z asm, a następnie stałe w klasyczny sposób. Trzeba powiedzieć, że robię duże złożenia i że SW nie lubi iteracyjnych modyfikacji bezpośrednio w ASM.

Opcja, którą masz, polega na tym, aby wprowadzić ograniczenia tylko na podstawie planów. Z tego punktu widzenia interesujące są plany amerykańskie. Ponieważ zaczyna się od linii lub płaszczyzny i boczy wszystko przez układanie w stos. Nie działają one w oparciu o powierzchnię referencyjną, jak to widzimy w planach europejskich.
Metoda amerykańska jest dobra dla rysownika i łańcuchów wymiarowych, ale w warsztacie musisz mieć szczęście w arytmetyce mentalnej, ponieważ spędzasz swój czas na ponownym obliczaniu brakujących wymiarów, zwłaszcza w odniesieniu do krawędzi. Metoda amerykańska jest lepsza dla fabryk NC, ponieważ zaczynamy od punktu zerowego we wszystkich wymiarach.

Osobiście tworzę sub-asm i udziały, które integruję z masterem ASM.
Trzeba powiedzieć, że jestem pod dużym wrażeniem technik produkcji i wytwarzania, w których zawsze zaczynamy od oddzielnych części, które montujemy.

Poczekajmy i zobaczmy, co powiedzą koledzy ;-)  ;-)

Pozdrowienia

2 polubienia

Nie zamierzam przesuwać uśmiechniętego uśmiechu do przodu

ale nie zaleca się pracy na SW z sp 0

Według specjalistów poczekaj na wersję SP 3

i tak jak @Zozo współpracuję ale również z niezależnymi podmiotami

@+

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, rzeczywiście poczekam, aby zobaczyć, czy inni koledzy mają pomysł... W międzyczasie mogę zrewidować swoją metodę pracy i pracować z częściami osobno... Widzę, że wielu z Was tak pracuje, to gdzieś musi mieć zalety. Mam niezły ubaw 

Witam

Czy przypadkiem nie sprawdziłeś, czy parametr "Zezwalaj na tworzenie odniesień zewnętrznych" jest zaznaczony (patrz załączony zrzut ekranu)

Cdlt powiedział:

params.png
5 polubień

Dziękuję acombier, 

Rozwiązałeś mój problem! Dziękuję bardzo 

1 polubienie