Problem w związku

Witam

Od dzisiejszego ranka napotykam problem.

Może i źle się obudziłem, ale wydaje mi się, że wcześniej tak nie rysowałem.

Już wyjaśniam: rysuję prostą giętą blachę. Kiedy chcę zmodyfikować szkic zagięcia, aby go zwymiarować lub przerysować, mam problem z relacjami.

Kiedy spojrzysz na załączony obrazek, zobaczysz, że linie, które powinny być poziome lub pionowe, nie są już poziome... (Tutaj jestem w widoku po prawej stronie).

Wydaje mi się, że relacje nie są w stosunku do istniejącego szkicu, ale w stosunku do planu, prawda?

horizontale.png
2 polubienia

Zawsze mogę znaleźć środek zaradczy z pociągnięciami budowlanymi, ale to nie jest normalne, prawda?

parade.png

Cześć Bartek.

Rzeczywiście, jest to w odniesieniu do płaszczyzny, na której wykonany jest Twój szkic. Ale mam też wrażenie, że wasz plan jest właśnie taki zrobiony.

Jeśli spojrzysz na swój punkt początkowy, zobaczysz, że są 2 z nich. Jeden niebieski i jeden czerwony. I wydaje się, że istnieje między nimi kątowanie

2 polubienia

Cześć @Bart

Pytanie: Dlaczego elewacja z blachy nie jest wykonywana w widoku z góry?

@+;-)

2 polubienia

Cześć Bart

Osobiście zawsze tak miałem, ponieważ twoje pierwsze zagięcie nie jest nachylone pod kątem 90° do podstawy, a twój plan szkicu jest prostopadły do twojej twarzy referencyjnej dla twoich ostrych fałd.

Co robię, jeśli chcę, aby moja linia była równoległa do mojego planu  , tutaj w kolorze pomarańczowym, umieszczam relację równoległości lub współliniowości z przystankiem, którego potrzebuję. Oszczędza to linię konstrukcyjną.

1.png
2 polubienia

Nie zmieniłem sposobu, w jaki pracuję.

Ponieważ mam do wykonania podparcie, rysuję swój profil w widoku z boku. Następnie dodaję uszy po bokach.

Wydawało mi się, że nasz związek nigdy się nie zmienił. Poziome pozostaje poziome, a pionowe takie samo.

Na świecie linia pozioma jest zawsze pozioma... ^^ rozumiem siebie.

Kiedy ustawiam "normalny na", klikając mój szkic, znajduję się z nowymi relacjami

(Zobacz zdjęcie)

vue.png

za pomocą funkcji blachy składanej na krawędź

Zobacz między innymi ten samouczek, aby uzyskać proste przypomnienie

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/les-outil-de-tolerie

@+ ;-)

Pion na zgięciu krawędzi jest zdefiniowany jako prostopadły do wybranej krawędzi.

a zatem poziomo jako równoległe do tej wybranej krawędzi.

2 polubienia