Problem spirali i przecinających się objętości

Witam wszystkich i jeszcze raz dziękuję, nauczyłem się wielu rzeczy.

GT 22: Problem polega na tym, że jeśli kiedykolwiek uda mi się go wymodelować, zostanie wydrukowany w 3D, aby służyć jako część macierzysta formy. Jak możemy wypełnić tę pustkę? Próbowałem wielu rzeczy, pogrubiania itp. ale wystarczy, że w spirali pojawi się mini skrzyżowanie i ściany wewnętrzne zaczną uciekać i nie mogę już pracować z częścią (nawet pół cięcia nie działa, część ma nieprawidłowe ciała..)

Coyote: po mojej stronie na powierzchni jest tak samo jak w wielu małych ściankach przecinają się jak na zrzucie ekranu, który umieściłem na początku rozmowy, nawet gdy sprawdzam bryłę. Czy dostajesz solidną bryłę? 

A.Leblanc: Przerobiliśmy twoją sztukę i całkiem dobrze zrozumieliśmy historię równań, przynajmniej na twoim przykładzie, dziękuję!:)

Problem polega na tym, że kiedy przełączamy się na spiralę o zmiennym skoku, nie możemy mieć równania, w którym możemy wybrać całkowitą wysokość śmigła. Próbowaliśmy zrobić równanie dla każdej wysokości obrotu, ale w czasie zamiatania w usuwaniu materiału rozrywa część bardziej niż cokolwiek innego! Nie wiem, czy to jasne?

Część 6.SLDPRT
1 polubienie

Witam

Jeśli wykonasz kontrolę geometrii swojej części, zobaczysz, że masz ostrą krawędź na samej górze, ponieważ stożek został wykonany na tej samej wysokości co spirala.

Podnieś stożek wyżej, usuń spiralną część, a następnie przytnij z powrotem do odpowiedniej wysokości.

@+

Zobacz poniżej, że jest wykonany w objętości mniej więcej tak, jak twój obraz

Odbywa się to za pomocą spiralnego śmigła o zmiennym skoku

Skanowanie woluminów

Załączam plik pod SW 2012

spirale_lucas_martin1.1.sldprt
1 polubienie

Jeszcze raz dziękujemy za wszelką pomoc!

Dzięki Wam osiągam swój cel. Mogę zamknąć post.