Problem z plikiem DXF solidworks

Witam

Utworzyłem plik DXF z moimi modelami 3D solidworks do wykorzystania w oprogramowaniu do pomiarów maszyn KEYENCE.

Kiedy tworzę programy sterujące w oprogramowaniu, wyświetlany wymiar nie odpowiada wymiarowi utworzonemu przeze mnie w solidworks.

Na przykład, wymiar w solidworks wynosi 5 mm, ale wymiar wyświetlany w oprogramowaniu do programowania to 5,027.

Mając tolerancje ±0,01 lub nawet 0,015, nie mogę przeprowadzić programu.

Czy możesz mi powiedzieć, skąd bierze się problem? (solidworks, Edrawing lub oprogramowanie do programowania)

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozostaję do dyspozycji w przypadku jakichkolwiek pytań.

Pozdrowienia.

cote_de_5.jpg

Witam

sprawdzić, czy skala została zachowana podczas transferu SW ---> DXF

Cdt.

Fred

pb_echelle_sw_dxf.jpg
3 polubienia

nie odpowiada to problemowi z wagą w transferze SW / DXF

Testowanie i pomiary na każdej kłodzie

@+

2 polubienia

Witam

Sprawdzone:

- Czy ułamki dziesiętne są wyświetlane w Solidworks (czy kurs naprawdę może wynosić 5,027)?

- Że po otwarciu pliku za pomocą innego oprogramowania znalazłeś ten numer?

- Czy wymiar pod oprogramowaniem pomiarowym wskazuje właściwą krawędź?

WG22: Czy mógłbyś wyjaśnić, co rozumiesz przez 

"Testuj i mierz na każdej kłodzie"

Zrobiłem kilka ręcznych testów pomiarowych bezpośrednio na keyence i wymiary bardziej odpowiadają rzeczywistości niż cotexowi wskazanemu na oprogramowaniu prog.

Cdlt.

Czcionka Glaffont,

Sprawdziłem kursy, wpisując od 4 do 5 miejsc po przecinku.

Mam tylko solidworks z Edrawing i w Edrawing nie mam dostępu do funkcji miary.

DXF został stworzony z modelu 3D, krawędzie są "idealne" i według sprzedawcy zamówienie jest automatycznie rozpoznawane z zacienionych obszarów. 

Sprawdź, czy ten dziennik nie wygląda dobrze

https://www.3ds.com/products-services/draftsight-cad-software/free-download/

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_EXPORT_OPTIONS_DXF.htm?id=6d9f5de697c34a62b9f3ec9a12e459a1

Ja (lub ktoś inny) mogę zmierzyć na monecie za pomocą DraftSight (darmowy i bardzo przydatny dla Dxf i dwg), jeśli można go umieścić w Internecie i jeśli jesteś zainteresowany.

Witam

Aby zrobić dobry DXF, należy sprawdzić 3 punkty:

1) sprawdź, czy ocena w Solidworks wynosi 5.00 (w razie potrzeby wystaw ją ponownie)

2) Sprawdź opcje podczas zapisywania: Wersja, Skala itp. (patrz P2 załącznika)

3) Przed zatwierdzeniem DX sprawdź, czy jesteś w normalnym widoku twarzy, którą chcesz zobaczyć w DXF, w przeciwnym razie wymaga rzutowanych linii, a wymiary nie są już dobre (patrz p3 załącznika)

Po wykonaniu tej czynności podczas eksportu sprawdź, czy eksportujesz w mm, a nie w calach.

Mam nadzieję, że udało mi się Ci pomóc.

Miłego dnia.

verifications.pdf

Ok dziękuję

Spróbuję z celownikiem roboczym i będę Cię informował o wynikach.

Witam ponownie,

Pobrałem i zainstalowałem Draftsight i kursy są prawidłowe. (patrz PC)

Skontaktuję się z przedstawicielem handlowym keyence i spotkam się z nim.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrowienia.

PS: Czy ktoś kiedykolwiek miał tego typu problem (lub problem z krzemem z innym oprogramowaniem)?

Dziękujemy za Twoją opinię. Jutro w południe zamknę dyskusję.

capture000.jpg

Witam

Spotykam się z tego rodzaju problemem z częściami blaszanymi wykonanymi na SW, a następnie zapisanymi w DXF, skala, a co za tym idzie wymiary są różne między 2.

Cdt.

Fred

1 polubienie