Problem z powierzchnią

Witam

Potrzebuję pomocy, ponieważ nie wiem, jak to zrobić na powierzchni.

Na załączonym zdjęciu i modelu udało mi się wykonać kawałek ale nie wiem jak wykończyć kształt.

Koniec (skośny) powinien być tylko linią lub czymś o maksymalnej grubości 1 mm.

Pomoc byłaby mile widziana  :-)     SW 2019 SP5

Pozdrowienia

avant_bras_de_laile.sldprt

Cześć @Zozo_mp 

to bardzo dobry twój plik

ale osobiście nie widzę problemu od czasu pobytu w 2017 roku

więc co najmniej jeden obraz

lub parasolid

@+

Na twoim miejscu stworzyłbym powierzchnie graniczne powyżej i poniżej. Następnie stwórz zszytą powierzchnię, która tworzy zewnętrzną część twojego elementu. Następnie możesz stworzyć objętość, pogrubiając obudowę.

W przeciwnym razie masz narzędzia do formowania i zarządzania ciałem, które pozwalają na tworzenie odcisków / odejmowanie objętości.

1 polubienie

Oto obrazek

(Nie mogę już dołączyć zdjęcia bezpośrednio do postu ????

@gt22 Przygotowuję dla ciebie parasolid.

@froussel Dziękuję ;-)  Niestety, nie rozumiem co mówisz ;-) ponieważ nigdy nie robiłem powierzchni granicznej. To samo dotyczy szycia.
Ponadto nigdy nie robiłem formy, jak bym powiedział, @stefbeno układam aluminiowe lub metalowe klocki.

Pozdrowienia

surface_en_biseau_-_2020-12-04_13_01_07-window.jpg

@gt22

oto plik Z góry dziękuję ;-)

Pozdrowienia

avant_bras_de_laile_-_parasolid.x_t

Witaj Zozo,

Oto pierwszy szkic, stworzyłem ujęcie na czubku twojego łososia na skrzydle.

Następnie korzystam z funkcji wypełnionej powierzchni.

Zgadzam się z podejściem pana posła Froussela.

Aby zobaczyć ograniczenia, które będą przydatne w Twoim projekcie makiety.

Miłego dnia, dziękuję za wszystkie odpowiedzi podczas moich badań.

saumon_extremite.jpg
1 polubienie

Witaj Zozo, 

Naprawdę nie znam powierzchni pod SW, ale ponieważ znam tę od catii, postaram się pomóc. Tak więc metodologia, której używam w ramach SW, będzie ryzykowna.... po pierwsze dlatego, że pod catia zawsze używam funkcji ekstrakcji i nigdy nie znalazłem odpowiednika w SW... krótki 

Myślę, że jeśli krzywa prowadząca dociera po tej samej stronie, jest prościej, ponieważ w tym przypadku możesz użyć małego promienia, aby zrobić koniec. 

Skorzystałem z tego rozwiązania, po wyznaczeniu promienia udało mi się stworzyć powierzchnie graniczne dla dolnej i górnej powierzchni. 

Zostawię Wam plik, na pewno są ładniejsze konstrukcje, ale nie działa to tak źle

avant_bras_de_laile_test.sldprt
1 polubienie

Cześć @Zozo_mp 

Nie wydaje mi się to zbyt płynne, twoja historia (przepraszam)

dobre dzięki załączonemu obrazowi i Twoim komentarzom

Na płaskim szkicu, w miejscu, gdzie znajduje się splajn, znajdują się kropki 

Proponuję utworzyć x splajnów z tymi punktami jako punktem początkowym, który zamocujesz na części górnego skrzydła, od Ciebie zależy, gdzie są najlepsze punkty dotarcia

To samo dotyczy części INF

Osobiście zajmę się poprzednią sekcją, ponieważ uważam, że kształt jest nieco dziwny 

to + miejsca pracy, ale dla wizualnych i bez zdjęcia

Ponadto za pomocą tych splajnów można łatwo zarządzać krzywymi 

W razie potrzeby w celu optymalizacji Utwórz prostopadłe splajny 

następnie po prostu wypełnij powierzchnie w 1 lub X częściach

I zszyj je

Oto w pierwszym szkicu

@+

1 polubienie

Witaj @Zozo_mp,

Układam też aluminiowe lub metalowe klocki, ale żeby trochę pobawić się, oto co majstrowałem przy twoim pliku. Na pewno będą lepsze... Nie mogę pogrubić powierzchni o więcej niż 0,01 mm, w przeciwnym razie "błąd obliczeniowy".

Załączam plik zip wraz z 3D w wersji SW2019, w parasolid i w kroku, nada ostateczny kształt dla @gt22 co pewnie zrobi dla Ciebie coś znacznie lepszego...

Pozdrowienia

avant_bras_de_laile_-_copie_-_2.zip
3 polubienia

Wow! gegen!

Dziękuję Wam koledzy, koledzy  i przyjaciele.

Przyglądam się różnym propozycjom i będę Was informować na bieżąco :-)  

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry evening@tous

@spectrum Dziękuję, zrozumiałem zasadę, która jest dość prosta, nie sądziłem, że możemy połączyć takie rzeczy ; -)

@gbadia Dziękuję, wygląda na to, czego chcę, ale nie mogłem otworzyć twojego pliku, który wydaje się być w wersji 2020 ;-)

@gt22 dziękuję ;-) ale nie zrozumiałem ""jeśli to konieczne, aby zoptymalizować tworzenie prostopadłych splajnów"" Jeśli dobrze zrozumiałem, muszę zrobić, aby splajny intrado N miały najlepszy estetyczny kształt po wykonaniu pierwszej powierzchni, postępuję w ten sam sposób dla extrado. Pozwoli to uniknąć efektu szpatułki. Ale muszę powiedzieć, że dla równoległych splajnów, których nigdy nie robiłem, spróbuję ;-)

@d.roger Dziękuję za wersję 2019, pozwoliła mi zrozumieć bezproblemowe obchodzenie się z powierzchnią. To tak, jakbyś wskazywał  @spectrum i @gbadia , ale z plikiem przed tobą jest świetnie.

DZIĘKUJĘiiiiiii Trzymam Was na bieżąco z perfumami, sokiem i wiadomościami ;-)

Pozdrowienia

4 polubienia

Ups, przeczytałem twoją wiadomość trochę za szybko, widziałem rok 2020 dla twojej wersji, a dokładnie mój plik to 2020.

Podrzucam Ci plik krok i igs mojego modelu.

Przepraszam, ale tak naprawdę nie rozumiałem, co chcesz w końcu zrobić z tym plikiem....  

Gdybyś musiał pójść dalej, powinieneś również starać się zachować ciągłość styczności między różnymi powierzchniami, które montujesz. W przypadku wygładzania powierzchni 3 może być potrzebna jedna (lub więcej) krzywa prowadząca. 

Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego SW stworzył tę powierzchnię w ten sposób, nie udało mi się jej poprawić.

Redagować:

ups za pliki!!

avant_bras_de_laile_test.igs
1 polubienie

A stp

avant_bras_de_laile_test. Krok
1 polubienie

Bardzo wielkie podziękowania dla wszystkich za pomoc. ;-) ;-)  

Oczywiście z trudnością wyboru właściwej odpowiedzi, ponieważ wszystkie obracały się wokół tej samej zasady.

Wkrótce przekonasz się, dlaczego łosoś miał bardzo ciekawy i niekonwencjonalny kształt.

Z poważaniem i przyjaźni.

3 polubienia

Waham się pomiędzy:

https://www.lynkoa.com/forum/catia/mini-d%C3%A9fi-de-fin-dann%C3%A9e-cr%C3%A9ez-votre-plus-belle-boule-de-no%C3%ABl

i

https://www.lynkoa.com/forum/catia/j-22-grand-challenge-lynkoa

z małą preferencją dla drugiego ogniwa :-)

Wszystko, co musimy zrobić, to czekać, aby się dowiedzieć...

Pozdrowienia

1 polubienie