Na twoim miejscu stworzyłbym powierzchnie graniczne powyżej i poniżej. Następnie stwórz zszytą powierzchnię, która tworzy zewnętrzną część twojego elementu. Następnie możesz stworzyć objętość, pogrubiając obudowę.
W przeciwnym razie masz narzędzia do formowania i zarządzania ciałem, które pozwalają na tworzenie odcisków / odejmowanie objętości.
(Nie mogę już dołączyć zdjęcia bezpośrednio do postu ????
@gt22 Przygotowuję dla ciebie parasolid.
@froussel Dziękuję ;-) Niestety, nie rozumiem co mówisz ;-) ponieważ nigdy nie robiłem powierzchni granicznej. To samo dotyczy szycia. Ponadto nigdy nie robiłem formy, jak bym powiedział, @stefbeno układam aluminiowe lub metalowe klocki.
Naprawdę nie znam powierzchni pod SW, ale ponieważ znam tę od catii, postaram się pomóc. Tak więc metodologia, której używam w ramach SW, będzie ryzykowna.... po pierwsze dlatego, że pod catia zawsze używam funkcji ekstrakcji i nigdy nie znalazłem odpowiednika w SW... krótki
Myślę, że jeśli krzywa prowadząca dociera po tej samej stronie, jest prościej, ponieważ w tym przypadku możesz użyć małego promienia, aby zrobić koniec.
Skorzystałem z tego rozwiązania, po wyznaczeniu promienia udało mi się stworzyć powierzchnie graniczne dla dolnej i górnej powierzchni.
Zostawię Wam plik, na pewno są ładniejsze konstrukcje, ale nie działa to tak źle
Nie wydaje mi się to zbyt płynne, twoja historia (przepraszam)
dobre dzięki załączonemu obrazowi i Twoim komentarzom
Na płaskim szkicu, w miejscu, gdzie znajduje się splajn, znajdują się kropki
Proponuję utworzyć x splajnów z tymi punktami jako punktem początkowym, który zamocujesz na części górnego skrzydła, od Ciebie zależy, gdzie są najlepsze punkty dotarcia
To samo dotyczy części INF
Osobiście zajmę się poprzednią sekcją, ponieważ uważam, że kształt jest nieco dziwny
to + miejsca pracy, ale dla wizualnych i bez zdjęcia
Ponadto za pomocą tych splajnów można łatwo zarządzać krzywymi
W razie potrzeby w celu optymalizacji Utwórz prostopadłe splajny
następnie po prostu wypełnij powierzchnie w 1 lub X częściach
Układam też aluminiowe lub metalowe klocki, ale żeby trochę pobawić się, oto co majstrowałem przy twoim pliku. Na pewno będą lepsze... Nie mogę pogrubić powierzchni o więcej niż 0,01 mm, w przeciwnym razie "błąd obliczeniowy".
Załączam plik zip wraz z 3D w wersji SW2019, w parasolid i w kroku, nada ostateczny kształt dla @gt22 co pewnie zrobi dla Ciebie coś znacznie lepszego...
@spectrum Dziękuję, zrozumiałem zasadę, która jest dość prosta, nie sądziłem, że możemy połączyć takie rzeczy ; -)
@gbadia Dziękuję, wygląda na to, czego chcę, ale nie mogłem otworzyć twojego pliku, który wydaje się być w wersji 2020 ;-)
@gt22dziękuję ;-) ale nie zrozumiałem ""jeśli to konieczne, aby zoptymalizować tworzenie prostopadłych splajnów"" Jeśli dobrze zrozumiałem, muszę zrobić, aby splajny intrado N miały najlepszy estetyczny kształt po wykonaniu pierwszej powierzchni, postępuję w ten sam sposób dla extrado. Pozwoli to uniknąć efektu szpatułki. Ale muszę powiedzieć, że dla równoległych splajnów, których nigdy nie robiłem, spróbuję ;-)
@d.rogerDziękuję za wersję 2019, pozwoliła mi zrozumieć bezproblemowe obchodzenie się z powierzchnią. To tak, jakbyś wskazywał @spectrum i @gbadia , ale z plikiem przed tobą jest świetnie.
DZIĘKUJĘiiiiiii Trzymam Was na bieżąco z perfumami, sokiem i wiadomościami ;-)
Ups, przeczytałem twoją wiadomość trochę za szybko, widziałem rok 2020 dla twojej wersji, a dokładnie mój plik to 2020.
Podrzucam Ci plik krok i igs mojego modelu.
Przepraszam, ale tak naprawdę nie rozumiałem, co chcesz w końcu zrobić z tym plikiem....
Gdybyś musiał pójść dalej, powinieneś również starać się zachować ciągłość styczności między różnymi powierzchniami, które montujesz. W przypadku wygładzania powierzchni 3 może być potrzebna jedna (lub więcej) krzywa prowadząca.
Z drugiej strony nie rozumiem, dlaczego SW stworzył tę powierzchnię w ten sposób, nie udało mi się jej poprawić.